Jest tańszy i Amerykanie kupują mniej. Co słychać na rynku koncentratu?

2 godzin temu

Nie najlepsza sytuacja na rynku koncentratu jabłkowego

Od cen i kondycji rynku koncentratu jabłkowego zależą ceny jabłek przemysłowych w Polsce. Niestety tej jesieni sytuacja na tym rynku była znacznie gorsza niż przed rokiem. Mniejszy był popyt i znacznie niższe były ceny produktu. Ceny, jak zawsze, owiane są swego rodzaju „aurą tajemnicy”. Fakty są takie, iż w październiku 2024 koncentrat z Polski osiągał rekordowe ceny powyżej 2500 euro za tonę. w tej chwili jest to około 1700 euro lub mniej…

Sytuacji na świecie nie opiszemy w krótkim, internetowym artykule. Niestety z nielicznych doniesień, zarówno medialnych, jak również z polskiej branży, nie wyłania się pozytywny obraz. Przede wszystkim, najwięksi europejscy odbiorcy zaspokoili swoje krótkoterminowe potrzeby. Dziś handel określany jest mianem stagnacji, a sprzedaż jest ograniczona. Od przetwórców dowiadujemy się o stawkach na poziomie wspomnianych 1700 euro za tonę. Są firmy, które, chcąc sprzedać jako pierwsze, oferują znacznie mniej.

Stabilizację widać także w zakupie. Dziś podaż jest ułamkiem tej z okresu zbiorów czy pierwszej połowy listopada. Pomimo tego, od około miesiąca na punktach skupu zobaczymy stawki na poziomie 0,60–0,61 zł/kg.

Stany Zjednoczone kupują mniej

Uważany za perspektywiczny rynek USA, jak dotąd, kupuje od nas w tym sezonie znacznie mniej. Po pierwsze, zbiory jabłek są tam znacznie większe niż rok temu. Po drugie, ceny koncentratu pomarańczowego nie są już tak wysokie jak przed rokiem, a to ogranicza popyt na koncentrat jabłkowy. Nie bez znaczenia są także kwestie celne, za którymi w pewnym momencie zwyczajnie „nie nadążaliśmy”.

W najnowszym raporcie tamtejszego Departamentu Rolnictwa, przy koncentracie pochodzącym z kolejnych krajów, czytamy: „too few Sales/Offerings to establish a market”. Znaczy to, iż jest zbyt mało transakcji/ofert, żeby ocenić rynek. Autorzy podkreślają, iż ogółem, ze wszystkich źródeł, amerykańscy odbiorcy kupują w tym sezonie mniej.

Co ciekawe, ogółem wyeksportowaliśmy nieco więcej koncentratu niż przed rokiem. To logiczne, ponieważ dostępność produktu w Polsce jest znacznie większa, a cena jest niższa. We wrześniu i w październiku tego roku było to 36, zamiast 34 tysięcy ton sprzed roku (ten sam okres).

źródła danych: National Apple Processing Report nr 15/2025 | www.stat.gov.pl

Idź do oryginalnego materiału