Koło Gospodyń Wiejskich Korale Radostowej z Bęczkowa gotują pyszne kołduny w rosole – tradycyjne w tych stronach danie smaczne i pożywne, wyróżnione w konkursie kulinarnym powiatu kieleckiego.
Kołduny to inaczej pierożki faszerowane surowym mięsem najczęściej wołowym z dodatkiem cebuli i przypraw, gotowane w rosole.
Składniki na ciasto: ½ kg mąki pszennej, ½ szklanki wody, szczypta soli.
Przygotowanie ciasta: Z mąki, wody i szczypty soli zagnieść ciasto, trochę wyrobić. Ciasto nie powinno kleić się do rąk, powinno być elastyczne, odstawić przykryte ściereczką na kilka minut. Rozwałkować ciasto bardzo cienko, kieliszkiem wykrawać koła, nakładać porcję farszu i zlepiać. Gotować kołduny w rosole, od wypłynięcia na wierzch przez około 3 minut. Podawać w rosołkiem.
Składniki na farsz: 10 dag mięsa mielonego z cielęciny, 25 dag mięsa mielonego z wołowiny, 10 dag łoju z nerki cielęcej, ½ szklanki bulionu, łyżka masła 82%, 4 ząbki czosnku, 2 cebule, przyprawy: 2 garście majeranku, sól, pieprz.
Przygotowanie farszu: Mięsa mielone przełożyć do miski, dodać łój z nerki cielęcej. Następnie obrać ząbki czosnku i cebulę, czosnek przecisnąć przez praskę, cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle. Wymieszać farsz z przyprawami i bulionem. Schłodzić w lodówce.
Składniki na rosół: 1,5 kg kury wiejskiej, 40 dag marchewki, 10 dag korzenia pietruszki, 10 dag pora, 13 dag cebuli, 15 dag korzenia selera, 2 ząbki czosnku, 2 l wody, garść natki pietruszki oraz świeży lubczyk, jarmuż, przyprawy i zioła: 2 liści laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, łyżeczka ziaren pieprzu, 2 łyżeczki soli.
Przygotowanie rosołu: W wodzie osolonej gotować kurę, po zagotowaniu dodać stopniowo warzywa, cebulę opiec na ogniu i wrzucić dopiero do wywaru, następnie dodać włoszczyznę i przyprawy. Gotować na małym ogniu ok. 2-3 godziny.
Fot. Canva
„Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji”
Książka „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie. Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”. Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.