Współczesna hodowla drobiu opiera się na skrajnej specjalizacji – istnieją linie genetyczne kur przeznaczone wyłącznie do produkcji mięsa oraz takie, które hoduje się wyłącznie dla jaj. Chociaż to podejście pozwoliło na osiągnięcie wysokiej wydajności, ma również swoje konsekwencje. Samce kur niosek są eliminowane zaraz po wykluciu, a rasy mięsne uzależnione są od wysokoenergetycznych pasz, często opartych na importowanej soi. W obliczu rosnącej świadomości ekologicznej i troski o dobrostan zwierząt w Europie coraz częściej pojawia się pytanie: czy nie należy wrócić do ras ogólnoużytkowych?
Koniec specjalizacji w drobiarstwie? Kury ogólnoużytkowe są bardziej ekologiczne
cenyrolnicze.pl 1 tydzień temu
- Strona główna
- Rolnictwo
- Koniec specjalizacji w drobiarstwie? Kury ogólnoużytkowe są bardziej ekologiczne
Powiązane
Po ilu latach rolnik może sprzedać zasiedzianą ziemię?
40 minut temu
Co dalej z cenami nawozów? Ceny nawozów 16.03.2025
46 minut temu
Brukseli najłatwiej przychodzi zdrada interesów rolnika
16 godzin temu
Polecane
Ustawiali wyniki meczów. Są kary
1 godzina temu
To grypa czy COVID-19? Takie są różnice w objawach
1 godzina temu
Statystyki: asy, podwójne błędy & przełamania (16.03.25)
1 godzina temu
Jan Miszczak: Czy potrafimy zmienić zmianę?
2 godzin temu