Współczesna hodowla drobiu opiera się na skrajnej specjalizacji – istnieją linie genetyczne kur przeznaczone wyłącznie do produkcji mięsa oraz takie, które hoduje się wyłącznie dla jaj. Chociaż to podejście pozwoliło na osiągnięcie wysokiej wydajności, ma również swoje konsekwencje. Samce kur niosek są eliminowane zaraz po wykluciu, a rasy mięsne uzależnione są od wysokoenergetycznych pasz, często opartych na importowanej soi. W obliczu rosnącej świadomości ekologicznej i troski o dobrostan zwierząt w Europie coraz częściej pojawia się pytanie: czy nie należy wrócić do ras ogólnoużytkowych?
Koniec specjalizacji w drobiarstwie? Kury ogólnoużytkowe są bardziej ekologiczne
cenyrolnicze.pl 1 tydzień temu
- Strona główna
- Rolnictwo
- Koniec specjalizacji w drobiarstwie? Kury ogólnoużytkowe są bardziej ekologiczne
Powiązane
IMGW ostrzega: przymrozki i oblodzenie dróg!
13 godzin temu
Opasy: ile rolnik może zarobić na byku? [WYLICZENIA]
14 godzin temu
Zmiany w IRZplus – co nowego dla rolników?
14 godzin temu
Polecane
Dr Anna Martynowska - lekarz ukarana za mówienie prawdy
1 godzina temu