Likier z białej czekolady to likier na bazie białej czekolady, mleka skondensowanego oraz dowolnego alkoholu. Przedstawiamy przepis oparty o wódkę, przy zachowaniu tych samych proporcji możesz wykorzystać jednak inny alkohol, np. whisky albo rum.
Likier z białej czekolady – składniki
Jakie składniki są potrzebne do przygotowania likieru z białej czekolady? Przygotuj:
- 250 g ulubionej białej czekolady w kostkach;
- 500 ml (2 puszki) mleka skondensowanego;
- 300 ml wódki lub dowolnego alkoholu;
- 1 czubata łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu.
Taka mieszanka stanowi świetną bazę do dalszych eksperymentów z domowymi likierami. Spróbuj dodać sok z pomarańczy, migdały, wiórki kokosowe lub syropy smakowe. Jak przygotować najprostszy likier z białej czekolady?
Likier z białej czekolady – Thermomix. Krok po kroku
Nalewkę na bazie białej czekolady łatwo przygotujesz dzięki następującym wskazówkom:
- Podziel tabliczkę białej czekolady na drobne kawałki lub kostki i wsyp do naczynia miksującego.
- Dolej mleko skondensowane i ekstrakt waniliowy.
- Ustaw Thermomix na podgrzewanie i mieszanie na 3 obrocie i przy 70 stopniach Celsjusza.
- Mieszaj składniki aż do pełnego rozpuszczenia się czekolady w mleku.
- Odstaw mieszankę do ostudzenia.
- Dolej 300 ml czystej wódki.
- Ponownie mieszaj, tym razem na ustawieniu 3 obrotu bez podgrzewania.
To wszystko – właśnie przygotowałeś domowy likier z białej czekolady. Będzie świetnie smakował konsumowany samodzielnie, możesz jednak dodawać go jako sos do deserów i lodów.