Likier z białej czekolady – Thermomix. Jak przygotować likier w domu?

2 lat temu
Zdjęcie: Likier z białej czekolady


Likier z białej czekolady to likier na bazie białej czekolady, mleka skondensowanego oraz dowolnego alkoholu. Przedstawiamy przepis oparty o wódkę, przy zachowaniu tych samych proporcji możesz wykorzystać jednak inny alkohol, np. whisky albo rum.

Likier z białej czekolady – składniki

Jakie składniki są potrzebne do przygotowania likieru z białej czekolady? Przygotuj:

  • 250 g ulubionej białej czekolady w kostkach;
  • 500 ml (2 puszki) mleka skondensowanego;
  • 300 ml wódki lub dowolnego alkoholu;
  • 1 czubata łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu.

Taka mieszanka stanowi świetną bazę do dalszych eksperymentów z domowymi likierami. Spróbuj dodać sok z pomarańczy, migdały, wiórki kokosowe lub syropy smakowe. Jak przygotować najprostszy likier z białej czekolady?

Likier z białej czekolady – Thermomix. Krok po kroku

Nalewkę na bazie białej czekolady łatwo przygotujesz dzięki następującym wskazówkom:

  1. Podziel tabliczkę białej czekolady na drobne kawałki lub kostki i wsyp do naczynia miksującego.
  2. Dolej mleko skondensowane i ekstrakt waniliowy.
  3. Ustaw Thermomix na podgrzewanie i mieszanie na 3 obrocie i przy 70 stopniach Celsjusza.
  4. Mieszaj składniki aż do pełnego rozpuszczenia się czekolady w mleku.
  5. Odstaw mieszankę do ostudzenia.
  6. Dolej 300 ml czystej wódki.
  7. Ponownie mieszaj, tym razem na ustawieniu 3 obrotu bez podgrzewania.

To wszystko – właśnie przygotowałeś domowy likier z białej czekolady. Będzie świetnie smakował konsumowany samodzielnie, możesz jednak dodawać go jako sos do deserów i lodów.

Idź do oryginalnego materiału