Nawożenie ozimin wiosną – nie tylko konieczne, ale też skuteczne

7 miesięcy temu

Nawożenie ozimin jest zabiegiem kształtującym plon. Regeneracja roślin po zimie i pobudzenie ich do wzrostu to podstawowe cele wczesnowiosennej aplikacji nawozów. O tym, iż azot pełni wśród składników pokarmowych pierwszoplanową rolę, wiedzą doskonale producenci zbóż i rzepaku. Jednak, czy tylko azot ma najważniejsze znaczenie w nawożeniu ozimin wiosną?

Jak zbilansować nawożenie i sprawić, aby było skuteczne? Jak uzyskać przyswajalność składników pokarmowych przez rośliny? I wreszcie jaki nawóz zastosować? Zweryfikujmy wiedzę i sprawdźmy ofertę rynkową.

Nawożenie ozimin wiosną, czyli kiedy azot potrzebuje wsparcia

Azot to najważniejszy składnik plonotwórczy ma decydujący wpływ na rozwój roślin. Ale sam azot nie wystarczy, aby pobudzić oziminy do wzrostu. Skuteczne pobieranie i przyswajanie przez rośliny tego makroelementu wymaga obecności innych pierwiastków, jak potas, magnez i siarka.

Potas, magnez i siarka – niezbędne na start

Potas – uczestniczy w pobieraniu i przyswajaniu azotu oraz syntezie białek. Reguluje gospodarkę wodną roślin i zwiększa tolerancję na suszę. Poprawia też zdolności gleby do magazynowania wody. Wpływa na zwiększenie mrozoodporności i wzmocnienie tkanek roślin.

Magnez – aktywuje działanie enzymów i bierze udział w transporcie cukrów – niezbędnych do regeneracji i rozwoju systemu korzeniowego, odpowiedzialnego za pobieranie m.in. azotu i fosforu. Jest niezbędny w procesie fotosyntezy.

Siarka – steruje gospodarką azotową, bierze udział w syntezie aminokwasów budujących białka, enzymów i fitohormonów. Zwiększa odporność roślin na choroby i szkodniki.

Korn-Kali® – rozwiązanie idealnie dopasowane do potrzeb

Nawożenie ozimin wiosną wymaga więc odpowiedniego zbilansowania składników pokarmowych, po to, aby zapewnić roślinom dobry start, a tym samym uruchomić ich potencjał plonotwórczy. W potrzeby te doskonale wpisuje się nawóz Korn-Kali®. Produkt bazuje na soli potasowej z dodatkiem kizerytu – minerale powstałym 250 mln lat temu i będącym jedynym naturalnym źródłem surowych soli m.in. siarczanu magnezowego (MgSO4). W kizerycie występują dwa składniki, dzięki czemu stanowi on doskonałe źródło składników pokarmowych dla roślin: magnezu i siarki, wpływających korzystnie na przebieg procesów fizjologicznych.

Jeden nawóz – wiele korzyści

Dlaczego warto stosować Korn-Kali®? Powodów jest wiele, a najważniejsze z nich to:

1. Zbilansowany pakiet rozpuszczalnych w wodzie składników pochodzenia naturalnego.

  • 40% K2O, czyli 33,2% K;
  • 6% MgO, czyli 3,6% Mg;
  • 13% SO3, czyli 5,2% S;
  • 4% Na2O, czyli 3% Na.

2. Całkowita rozpuszczalność składników nawozu w wodzie.

3. Dostępność składników pokarmowych dla roślin, niezależnie od warunków, np. pH gleby.

4. Kilka składników pokarmowych (K, Mg, S, Na) w jednej granuli.

5. Precyzyjna aplikacja nawozu, dzięki odpowiedniemu rozmiarowi granul.

6. Możliwość stosowania w rolnictwie ekologicznym.

Jak zapobiec deficytom pokarmowym w oziminach?

Korn-Kali® w nawożeniu ozimin wiosną zapobiega niedoborom składników pokarmowych, jest bowiem źródłem gwałtownie i łatwo dostępnych pierwiastków. Rekomendowane dawki Korn-Kali® przy średniej zasobności gleby w potas wynoszą:

  • dla zbóż – 250–350 kg/ha – spodziewany plon 5–7 t/ha;
  • dla rzepaku – 400–500 kg/ha – spodziewany plon 3–4 t/ha.
Idź do oryginalnego materiału