Hala Koszyki w Warszawie zainicjowała projekt kulinarny „Nowa Karta Warszawy”, którego celem jest reinterpretacja klasycznych stołecznych smaków we współczesnej formie. W ramach projektu ogłoszono konkurs, do którego mogą zgłaszać się mieszkańcy stolicy i miłośnicy gotowania, prezentując własne wersje tradycyjnych warszawskich potraw. Najlepsze propozycje trafią do jesiennego menu Hali Koszyki, które zostanie stworzone wspólnie z szefami kuchni restauracji działających w kompleksie.
Konkurs na reinterpretację warszawskich smaków
Konkurs, ogłoszony przez Halę Koszyki, ma formułę otwartą. Uczestnicy – w zespołach dwu- lub trzyosobowych – mogą zgłaszać swoje propozycje do 24 sierpnia 2025 r., publikując zdjęcia lub rolki wideo w mediach społecznościowych (Facebook, Instagram, TikTok), z oznaczeniem #Koszyki i #NowaKartaWarszawy. Alternatywnie, materiały można przesłać drogą mailową.
Zgłoszenia powinny przedstawiać nowoczesną interpretację klasycznego dania kuchni warszawskiej, zarówno w kontekście wizualnym, jak i smakowym. Organizatorzy stawiają na kreatywność i szacunek do kulinarnej tradycji, ale jednocześnie oczekują świeżego spojrzenia, zgodnego z dzisiejszymi trendami gastronomicznymi.
Finał we wrześniu i gotowanie na żywo
Spośród nadesłanych zgłoszeń jury wybierze dwanaście najlepszych, które zakwalifikują się do finału. Etap ten odbędzie się we wrześniu w studiu „Pracownia Kulinarna” na terenie Hali Koszyki i będzie miał formę gotowania na żywo. Trzy zwycięskie zespoły wybierze jury z Mateuszem Gesslerem jako przewodniczącym. To właśnie te trzy interpretacje zostaną włączone do nowej, sezonowej karty Hali Koszyki.
Zwycięzcy otrzymają również nagrody rzeczowe – vouchery do sklepu RTV EURO AGD o wartości 1000, 800 i 500 zł. Pozostali finaliści zostaną nagrodzeni voucherami do jednej z restauracji w Hali Koszyki, o wartości 300 zł.
Projekt z szerszym kontekstem kulturowym
Nowa Karta Warszawy to nie tylko działania kulinarne, ale także propozycja działań kulturalnych i rozrywkowych zaplanowanych na lato. W Hali mają się odbywać koncerty, wydarzenia artystyczne oraz premiery nowych konceptów gastronomicznych. Projekt ma przypominać o historii kuchni warszawskiej i jednocześnie budować nową opowieść o miejskim smaku – łączącym pokolenia, style i kulinarne inspiracje z różnych stron świata.
Informacje i regulamin
Szczegółowe informacje dotyczące udziału w konkursie, jego regulamin oraz aktualności związane z projektem dostępne są na stronie internetowej Hali Koszyki w zakładce „Dzieje się”, a także na profilach Koszyków w mediach społecznościowych.