Nowe choroby bakteryjne warzyw rozprzestrzeniają się w Europie

3 tygodni temu

Wśród nowych patogenów rozprzestrzeniających się w UE są dwie groźne bakterie powodujące choroby bakteryjne warzyw. Jaka jest ich szkodliwość? Czy niedługo pojawią się w Polsce? Odpowiadamy.

Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa opublikowała aktualne raporty na temat nowych zagrożeń fitosanitarnych dla Polski. Są wśród nich dwie groźne bakterie powodujące nowe choroby bakteryjne warzyw.

Nowa patogeniczna bakteria zagraża uprawom pomidora pod osłonami

W Chinach, Iranie i Austrii stwierdzono występowanie nowej patogenicznej bakterii, stanowiącej zagrożenie dla zdrowia roślin uprawnych, w tym warzyw. Bakteria Enterobacter mori ma wielu żywicieli. Mianowicie należą do nich: morwa biała, aktinidia chińska, brzoskwinia, arbuz, paciorecznik indyjski, truskawka, pomidor, dracena i imbir. Na porażonych roślinach morwy bakteria wywołuje silne więdnięcie, które często prowadzi do przedwczesnej śmierci roślin. Liście porażonych roślin usychają i opadają. Natomiast na pomidorze ta nowa choroba bakteryjna warzyw (i nie tylko) objawia się żółknięciem, a następnie więdnięciem liści.

Głównym sposobem rozprzestrzeniania się choroby jest transport porażonych roślin do sadzenia. Trudno przewidzieć, czy temperatury panujące w Polsce okażą się wystarczające do przezimowania patogenu w glebie. Za to bardzo prawdopodobny jest rozwój patogenu na roślinach pomidora w uprawie pod osłonami.

W przypadku pojawienia się chorobotwórczych bakterii w Polsce, najbardziej prawdopodobny jest ich rozwój w uprawach pod osłonami. Bowiem trudno przewidzieć, czy patogeny mogłyby przezimować w polskich warunkach klimatycznych i zadomowić się na roślinach rosnących w odkrytym gruncie.

fot. Anna Maciejuk

Nowe choroby bakteryjne warzyw: groźny patogen stwierdzony w Niemczech

Erwinia persicina to nowa bakteria, która została stwierdzona w wielu krajach na całym świecie. Mianowicie jej obecność potwierdzono w Kanadzie, USA, Chinach, Japonii, Iranie. Zaś spośród państw europejskich — w Hiszpanii, Turcji i Niemczech. Do żywicieli sprawcy nowej choroby bakteryjnej zalicza się różne gatunki roślin uprawnych (m.in. soja i lucerna) i ozdobnych (np. pelargonie), w tym warzywa. Uściślając, spośród warzyw patogen może porażać takie gatunki, jak:

  • marchew;
  • ogórek;
  • fasola;
  • czosnek;
  • sałata;
  • cebula;
  • pietruszka;
  • groch;
  • pomidor.

Patogen wywołuje miękką zgniliznę, więdnięcie, nekrotyczne plamy na liściach, kwiatach
i niekiedy nasionach oraz chlorozę łodyg. Główną drogą rozprzestrzeniania się bakterii jest transport rozsady i materiału siewnego roślin żywicielskich. W przypadku pojawienia się tej choroby warzyw w Polsce, najbardziej prawdopodobny jest rozwój patogenicznej bakterii w uprawach pod osłonami. Bowiem trudno przewidzieć, czy mogłaby ona mógłby przezimować w polskich warunkach klimatycznych i zadomowić się na roślinach rosnących w odkrytym gruncie. Aczkolwiek ze względu na coraz cieplejsze zimy, również takie ryzyko istnieje.

Źródło: www.gov.pl

Często zadawane pytania (FAQ): Nowe choroby bakteryjne warzyw rozprzestrzeniają się w Europie

Jakie bakterie są zagrożeniem dla warzyw w Europie?

W Europie pojawiły się dwie groźne bakterie: Enterobacter mori i Erwinia persicina, które wywołują nowe choroby bakteryjne warzyw i mogą zagrażać uprawom, szczególnie w Polsce.

Jakie objawy wskazują na obecność bakterii w warzywach?

Objawy to m.in. więdnięcie i żółknięcie liści, miękka zgnilizna, nekrotyczne plamy na roślinach oraz ogólne osłabienie wzrostu.

Jak bakterie rozprzestrzeniają się w uprawach?

Bakterie najczęściej przenoszą się przez transport porażonych roślin, rozsady i materiał siewny, co zwiększa ryzyko rozprzestrzenienia się choroby w nowych lokalizacjach.

Czy nowe bakterie mogą wystąpić w Polsce?

Tak, istnieje ryzyko, iż nowe bakterie mogą pojawić się w Polsce, zwłaszcza w uprawach pod osłonami, gdzie warunki sprzyjają ich rozwojowi.

Jak można chronić uprawy przed tymi bakteriami?

Ważne jest stosowanie zdrowego materiału siewnego, monitorowanie upraw oraz zachowanie zasad higieny w gospodarstwie, by zapobiec wprowadzeniu nowych patogenów.

Idź do oryginalnego materiału