
Ochrona warzyw pod osłonami zyskała nowe narzędzia. Bowiem nowe możliwości dają plantatorom środki ochrony roślin, które uzyskały rozszerzenie rejestracji oraz oparte na rozwiązaniach biologicznych. Produkty te pozwalają lepiej chronić rośliny przed patogenami i idealnie wpisują się w zasady zrównoważonego rolnictwa.
Podczas konferencji zorganizowanej przez firmę Bayer, Radosław Suchorzewski reprezentujący ten koncern przedstawił nowe produkty, które dzięki rozszerzeniu rejestracji można teraz stosować także w ochronie warzyw pod osłonami.
Nowe zastosowanie znanego środka
Previcur Energy, dobrze znany producentom warzyw pod osłonami z ochrony systemu korzeniowego roślin przed chorobami odglebowymi, zyskał nowe zastosowanie. Bowiem aktualnie produkt ten można aplikować nie tylko przez podlewanie, ale także opryskując rośliny. Oznacza to realne rozszerzenie dotychczasowego obszaru zastosowania preparatu. Ściśle mówiąc, Previcur Energy w formie opryskiwania stanowi nowe narzędzie do walki przed chorobami. Mianowicie zyskał rozszerzenie w uprawach prowadzonych w szklarniach i tunelach foliowych takich gatunków, jak:
- pomidor — zaraza ziemniaka;
- ogórek — mączniak rzekomy dyniowatych (średni poziom zwalczania).

Radosław Suchorzewski reprezentujący firmę Bayer przedstawił nowe produkty, które dzięki rozszerzeniu rejestracji można teraz stosować także w ochronie warzyw pod osłonami.
Przypomnijmy, iż preparat ten zawiera dwie substancje czynne: propamokarb (530 g/l) oraz fosetyl-aluminium (310 g/l), co zapewnia działanie systemiczne i profilaktyczne. Jak podkreślił specjalista z firmy Bayer:
Previcur ma dwie substancje aktywne. Jedna z substancji pod nazwą fosetyl-glinu to jedyna substancja fungicydowa na rynku, która ma zdolność przemieszczania się floemem i ksylemem. Czyli jest transportowana od korzenia, od dołu rośliny do samego wierzchołka.
Nowe narzędzie do ochrony warzyw pod osłonami przed szarą pleśnią
Z kolei kolejny produkt, Teldor to zupełna nowość w warzywniczych uprawach szklarniowych. Jak przekazał Radosław Suchorzewski,
Teldor może być dla Państwa zupełną nowością, bo to jest preparat który do tej pory był mocno stosowany w uprawach jagodowych, takich jak truskawka, malina, borówka. Natomiast od dwóch lat mamy również rozszerzenie w uprawach szklarniowych. Przy czym mówimy tu o uprawach warzyw, ale również roślin ozdobnych i ziół, a więc ma w tej chwili dosyć szeroką rejestrację.
Zastosowanie w strategii antyodpornościowej
Teldor to fungicyd kontaktowy o działaniu zapobiegawczym, zawierający fenheksamid (500 g/l). Środek skutecznie kontroluje Botrytis — sprawcę szarej pleśni. Cechuje się trwałością działania, a poza tym jest łagodny dla pożytecznych organizmów. Jego dużym atutem jest inny mechanizm działania, przez co doskonale wpisuje się w strategie antyodpornościowe. Preparat jest rejestrowany w uprawach takich jak ogórek, papryka, bakłażan i pomidor pod osłonami.
Silną stroną Teldora jest to, iż to jest zupełnie inna substancja w porównaniu do tych preparatów, które do tej pory były stosowane, gdzie już zaczynają się problemy z odpornościami. Pamiętajmy, iż grzyb Botrytis niestety ma taką przypadłość iż bardzo gwałtownie mutuje i wytwarza różnego rodzaju odporności. To w przypadku Teodora tych odporności jeszcze nie stwierdzono. Także jest dobrym narzędziem właśnie w stosowaniu zamiennym, w tak zwanej strategii antyodpornościowej — zaznaczył wykładowca.
Ochrona biologiczna – siła pożytecznych bakterii
Do ochrony warzyw uprawianych pod osłonami przeznaczone są także preparaty biologiczne Serenade Aso i Rhapsody, oparte są na bakterii Bacillus subtilis. Jak wskazuje Radosław Suchorzewski:
Preparaty te służą do zwalczania chorób grzybowych, ale ograniczają także choroby bakteryjne. (…) Co istotne, można stosować je w programach z preparatami chemicznymi, czy choćby w mieszankach. Gdyż fungicydy nie mają wpływu na działanie preparatów opartych o bakterie — przekazał specjalista.
Jak zaznaczył przedstawiciel firmy Bayer, są to środki o działaniu profilaktycznym. Zabezpieczają rośliny przed mączniakiem prawdziwym, szarą pleśnią oraz chorobami bakteryjnymi. Zaś możliwość łączenia och z chemicznymi fungicydami bez utraty skuteczności czyni je doskonałym komponentem zintegrowanej ochrony. Dzięki temu preparaty biologiczne oparte na bakterii B. subtilis sprawdzają się jako uzupełnienie ochrony chemicznej. Jak trafnie podsumował Radosław Suchorzewski, zaprezentowane nowe narzędzia pozwalają producentom warzyw spojrzeć na ochronę upraw pod osłonami w nowy, bardziej zrównoważony i skuteczny sposób.