Pasztet z kurczaka z Rykoszyna

3 dni temu
Zdjęcie: Pasztet z kurczaka / Fot. Canva


Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich z Rykoszyna w gminie Piekoszów w powiecie kieleckim w swoim zeszycie z tradycyjnymi przepisami, ma te przekazywane z pokolenia na pokolenie. Chociaż nieznacznie zmodyfikowane, wciąż smakują wyjątkowo, w dodatku są łatwe w wykonaniu.

Składniki: 750 g filetu z kurczaka, 125 g fasolki szparagowej, 1 duża papryka, 1 białko, 250 ml śmietany tortowej 36-procentowej, 2 łyżki bazylii, sól, pieprz.
Sposób przygotowania: Pokroić fasolkę szparagową i posiekać bazylię. Fasolkę ugotować w lekko osolonej wodzie. Paprykę grillować obracając, tak by skórka przypiekła się ze wszystkich stron. Wyjąć paprykę, włożyć do papierowej torebki, a po 5 minutach zdjąć z papryki skórę, usunąć nasiona i posiekać. Zblendować na gładką masę połowę mięsa z kurczaka z białkiem i śmietaną. Przełożyć do miski. Pokroić resztę mięsa i włożyć do miski. Dodać fasolkę, paprykę i bazylię. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Wysmarować oliwą podłużną formę do pieczenia (23×12 cm) i wyłożyć folią aluminiową. Masę przełożyć do formy, przykryć folią aluminiową i włożyć do większej formy, napełnionej wodą. Piec przez około 40 minut w temperaturze 200°C. Podawać z żurawiną, borówką lub z sosem chrzanowo-śmietanowym.
„Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji”
Książka „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie. Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”. Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.



Idź do oryginalnego materiału