Cabrales to najpopularniejszy i najbardziej rozpoznawany pleśniowy ser z Asturii. Jest to też nazwa górskiego regionu, w obszarze którego leży osiem wsi produkujący ten przysmak. Powstaje z surowego mleka - krowiego, koziego albo owczego.
Ser ten jest wyjątkowy między innymi dlatego, iż miesiącami dojrzewa w jaskiniach w Picos de Europa, paśmie górskim na północy Hiszpanii. Panująca tam wilgoć sprzyja rozwojowi pleśni, które nadają serowi charakterystyczną konsystencję, smak i wygląd.
52. aukcja serów
Tegoroczna aukcja kozich serów odbyła się już po raz 52. w górskiej miejscowości Arenas de Cabrales. Do konkursu stanęło piętnastu lokalnych producentów, a w licytacji wzięły udział restauracje i hotele z całej Hiszpanii. Za najlepszy pleśniowy ser jury uznało cabrales powstały w serowarni Ángela Díaz Herrera ze wsi Tielve, którego cena wywoławcza wynosiła 3 tys. euro. Reklama
Najwyższą cenę zaoferował za niego Iván Suárez z Llagar de Colloto, restauracji w Oviedo, stolicy regionu. Zapowiedział, iż ważący 2,5 kg ser podzieli na 200 gramowe kawałki i każdy z nich sprzeda za 18 euro. Jak obliczono, otrzyma za to 225 euro, wielokrotnie mniej niż wylicytował podczas aukcji. Jednak, jak uzasadnia, dzięki najlepszemu serowi jego restaurację odwiedza coraz więcej osób, nie tylko z Hiszpanii.
Cabrales z Asturii na podium od dawna
Właściciel Llagar de Colloto również przed rokiem wylicytował na aukcji zwycięski Cabrales. Wtedy 2,5 kg kosztowało go o 6 tys. euro mniej. Rok wcześniej, po przerwie wywołanej pandemią, ta sama restauracja zapłaciła za zwycięski ser 17 tys. euro. Ta dobrze znana w Hiszpanii i Europie odmiana asturyjskiego sera (Cabrales) jest w posiadaniu rekordu od 2018 roku.
Od 1981 roku Cabrales jest objęty Chronioną Nazwą Pochodzenia (DOP). Jest też najbardziej międzynarodowym i najbardziej znanym z ponad 300 serów w Asturii - jednym z europejskich regionów o największej różnorodności serów.