Podsumowanie sezonu uprawy papryki polowej 2024 – wyzwania, sukcesy i wnioski na przyszłość

5 godzin temu

Uprawa papryki polowej zyskuje na popularności jak nigdy dotąd! Coraz więcej rolników decyduje się na te dochodową produkcję. Rosnące ceny na rynku oraz zwiększone zapotrzebowanie zakładów przemysłowych sprawiają, iż papryka staje się jednym z najbardziej opłacalnych warzyw sezonowych.

Co stoi za tym trendem i jakie korzyści czekają na producentów?

Papryka polowa kolejny rok utrzymuje się na wysokiej pozycji wśród popularnych gatunków do uprawy w polu. Na przestrzeni ostatnich lat powierzchnia uprawy znacząco wzrosła. Lubelszczyzna to główny region specjalizujący się w produkcji tego gatunku. Przetwórstwo w dalszym ciągu jest zainteresowane kupnem papryki, a plany zakupowe zakładów rosną wraz ze wzrostem powierzchni uprawy. Zainteresowanie produkcja papryki polowej w ostatnich latach przeniosło się również w rejon Kujaw. Gospodarstwa odważniej inwestują w ten gatunek, tym bardziej iż największy zakład przetwórczy w tym rejonie planuje w niedługim czasie poszerzyć swoją ofertę o paprykę polową. W rejonie Radomia, gdzie króluje produkcja papryki tunelowej, popularność zyskuje papryka polowa zrywana na zielono z przeznaczeniem na świeży rynek lub eksport.

Relacje ceny do jakości

Cena na końcu tego sezonu w okolicach 3,50zł/kg krojonej papryki jest opłacalna dla ogrodników. Początek kampanii w niektórych zakładach zapowiadał się bardzo obiecująco ze względu na atrakcyjną cenę. Niektóre zakłady zaczynały sezon z cena 4,20zł/kg krojonej papryki. Średnia cena w okresie 3,30zł/kg krojonej.Średni plon w zależności od warunków uprawowych i pogodowych waha się pomiędzy 20t/40t. Wzorcewe gospodarstwo z lubelszczyżny stawiające od lat na Aristotle odnotowało 1,5kg krojonej papryki z jednego krzaka, co przy obsadzie 40tys roślin na ha dało 60t z hektara. Playmaker u najlepszych producentów nie odbiegał plonem od Aristotle.

Klucz do Sukcesu: Jak Zwiększyć Wydajność i Opłacalność Uprawy Papryki Polowej?

Najważniejszym czynnikiem warunkującym plon i jakość jest dostęp do wody. Papryce trzeba zapewnić możliwość regularnego podlewania. Bez takiej możliwości uprawa papryki to wielkie ryzyko.

W tym roku czynnikiem dyskwalifikującym produkcję papryki była zawartość kadmu, która została zaostrzona w tym roku z 0,05mg/kg na 0,02 mg/kg.

Dla wielu producentów wysoka zawartość kadmu stanowi spory problem, ponieważ od lat borykają się z jego wysoką zawartością w glebie a tegoroczny przebieg pogody w niektórych regionach nie ułatwiał zbijania zawartości tego pierwiastka. Długotrwałe susze i brak możliwości nawadniania pola ograniczały możliwość zwiększenia turgoru w roślinie, a tym samym kumulowały zawartość szkodliwego pierwiastka.

Mechanizacja produkcji ogranicza zależność od pracowników sezonowych. Inwestycja w taśmowe maszyny do krojenia papryki usprawniające pracę.

Odmiany przystosowane do zmiennych warunków klimatycznych, sprawdzone na różnych glebach przy zmiennych na przełomie sierpnia i września temperaturach na przestrzeni lat.

Od dwóch lat w Polsce notuje się wzrosty temperatur. W ubiegłym roku odnotowano średnią roczna temperaturę na poziomie 10 stopni C. Był to wynik o 1,3 stopnia wyższy od średniej rocznej wieloletniej. Ubiegły rok jak również obecny zalicza się do ekstremalnie ciepłych. Tegoroczny najwyższy pomiar temperatury zanotowano w lipcu na poziomie 36,5 stopnia C.

Wpływ pogody w 2024r na produkcję

Papryka polowa jest gatunkiem ciepłolubnym i wymagającym dużego nasłonecznienia. Duża dostępność słońca sprzyja wybarwianiu się owoców na czerwono.

Tegoroczny sezon okazał się ponownie sprzyjający pod tym względem. Papryka w 90% wybarwiała się na czerwono a pierwsze wczesne odmiany jak Red Mountain czy King Arthur można było zbierać na początku drugiej połowy sierpnia. W zależności od pogody, na wielu różnych odmianach, skrajnie wysokie temperatury w momencie pojawiania się pierwszych zawiązków, dały efekt efektem różnego rodzaju zniekształceń. Duże owoce, wielokomorowe ze spłaszczonym dnem owocni są efektem zawiązania owoców w temperaturze poza zakresem optymalnym.

Anomalie pogodowe kolejny rok przyspieszyły wegetację. Zawiązki owoców pojawiły się już na początku lipca a pełnowymiarowe owoce z pierwszymi smugami świadczącymi o rozpoczęciu procesu wybarwiania w pierwszych dniach sierpnia.

Pomimo dużej dostępności słońca, producenci borykali się z niedoborem opadów. Gospodarstwa w większości prowadzone są bez możliwości nawadniania dlatego często produkcja cierpiała z powodu braku wody. Tym samym nie osiągając pełnego potencjały plonotwórczego.

Choroby i szkodniki w produkcji papryki

Pod względem presji chorób ten rok był również wymagający. Oprócz suchej zgnilizny wierzchołkowej owoców, zgnilizny twardzikowej czy szarej pleśni ten rok obfitował w presję wciornastków, z którymi producenci nie mogli się uporać ze względu na ograniczone możliwości ochrony.

Ten rok pomimo wysokich temperatur przypominających niekiedy hiszpański klimat czy rejony Ameryki Południowej, z której pochodzi ten gatunek, pod wieloma względami był wymagający. Dlatego jak co roku należy zwrócić szczególna uwagę na mocne odmiany które poradzą sobie w skrajnych dla polskiego klimatu warunkach.

Aristotle – papryka polowa, której możesz zaufać!

  • Sprawdzona i niezawodna, wyróżnia się mocnym systemem korzeniowym, który zapewnia stabilny plon niezależnie od warunków pogodowych i rodzaju gleby.
  • Jej ciężkie owoce o grubej, soczystej ściance to wyznacznik wysokiej jakości i zysków.
  • Aristotle to odmiana która nie zawiedzie, choćby w trudnych sezonach.

Playmaker to siła korzeni, moc owoców!

  • Kompaktowa roślina o mocnym wigorze
  • Mocny system korzeniowy
  • Zbalansowany wzrost
  • Wysoki pakiet odporności
  • Duże i ciężkie owoce o grubej ściance
  • Owoce lekko wydłużone w kolorze ciemnoczerwonym
  • Wysoki potencjał plonotwórczy – niezawodny wybór na każde pole.

MOCNY SYSTEM KORZENIOWY

DOBRE OKRYCIE OWOCÓW

DUŻY I CIĘŻKI OWOC

GRUBA ŚCIANKA

Odmiany które wyróżniają się wczesnym wybarwianiem owoców to King Arthur i Red Mountain. W drugiej połowie sierpnia choćby w chłodniejszych warunkach pogodowych owoce są gotowe do zbioru na czerwono.

  • Wczesność wczesność
  • Generatywność duży owoc
  • Szybkie wybarwianie na czerwono mocna roślina

Mając w asortymencie odmiany o różnej wczesności można doskonale zaplanować swoja produkcje tak aby zapewnić ciągłość zbiorów zaczynając już od drugiej połowy sierpnia.

Dlatego ekonomiczne podejście to nie tylko bilans kosztów produkcji i zysków a dobrze zaplanowana obsada pod kątem wczesności oraz dobrze dobrane odmiany które swoją niezawodnością pozwolą na zakończenie sezonu sukcesem.

Chcesz wiedzieć więcej? Zadzwoń do mnie:

  • Magdalena Wyganowska
  • +48 885 954 880
  • [email protected]
  • Regionalny Menedżer Handlowy – Polska Wschodnia
Idź do oryginalnego materiału