Zgodnie z danymi ARiMR, w Polsce uprawiamy jabłonie na 107 tysiącach hektarów. To piąty wynik na świecie po Chinach, Iranie, Turcji i USA. Teoretycznie możemy być drugim producentem jabłek na świecie. Jedno jest pewne, na pierwszym miejscu jeszcze przez wiele lat mogą być wyłącznie Chiny.
W Polsce wyróżniamy 3 główne zagłębia produkcji sadowniczej oraz 4 mniejsze. Ponadto, niemal 19 tysięcy hektarów sadów jabłoniowych rośnie w pozostałych częściach kraju w mniejszej lub większej koncentracji. Najbardziej obrazowo przedstawia to przygotowany przez nas wykres. Zaczynając od największego są to:
- Zagłębie grójeckie. W jego skład wchodzi niemalże cały powiat grójecki, wschód powiatu rawskiego, południe powiatu piaseczyńskiego i otwockiego, zachód powiatu garwolińskiego oraz nieduża część powiatu kozienickiego. Razem 54,9 tys. hektarów.
- Zagłębie sandomierskie. Praktycznie całe zagłębie znajduje się na terenie powiatu sandomierskiego. Jego niewielką część stanowi wschodnia część powiatu opatowskiego. Razem 15,7 tys. hektarów.
- Powiśle Lubelskie. W tym wypadku niemal całe zagłębie zlokalizowane jest wzdłuż Wisły na terenie powiatu opolskiego. Sady są jeszcze w powiecie kraśnickim. Razem 11,7 tys. hektarów.
- Rejon Łącka. Sady w tym zagłębiu znajdują się na terenie powiatu limanowskiego i nowosądeckiego. Razem 2200 hektarów.
- Rejon Sochaczewa. W tym wypadku produkcja nie jest aż tak skoncentrowana. Niemniej w powiecie sochaczewskim jabłonie rosną na powierzchni 1800 hektarów.
- Rejon Sompolna. Praktycznie całe zagłębie znajduje się na terenie powiatu konińskiego i w zachodniej części powiatu kolskiego. Razem 1160 hektarów.
- Rejon Białośliwia. To najmniejsze zagłębie o skoncentrowanej uprawie jabłoni. Znajduje się na terenie powiatu pilskiego. Razem 690 hektarów.
