Podsekretarz stanu Adam Nowak odwiedził Koreę, by wesprzeć polskich producentów i otworzyć nowe możliwości eksportowe dla mleka, mięsa, jaj i drobiu. To już czwarta wizyta przedstawiciela MRiRW w Korei w ostatnich dwóch latach – i przyniosła konkretne ustalenia!
Forum Biznesowe Polska-Korea 2025
W Seulu odbyło się Forum Biznesowe Polska-Korea 2025, gdzie wiceminister podkreślił, iż Korea to jeden z najbardziej perspektywicznych rynków dla polskich producentów żywności. Szczególnie dobrze radzą sobie polskie produkty mleczne – zyskują coraz większą popularność wśród koreańskich konsumentów.
Na forum rozmawiano też o zwiększeniu dostępu dla mięsa wołowego i innych produktów rolnych, tak aby równoważyć wymianę handlową i otworzyć nowe możliwości dla polskich firm.
Konkretne ustalenia z koreańską administracją
Podczas spotkań z przedstawicielami MFDS i APQA udało się wypracować konkretne rozwiązania:
- Zatwierdzenie nowych procedur dla mięsa drobiowego przetworzonego termicznie;
- Audyty zakładów wieprzowych w strefach wolnych od ASF – szybszy dostęp do eksportu;
- Audyty zakładów mleczarskich i produkujących jaja – nowe produkty będą mogły trafiać na rynek koreański;
- Przyspieszenie zatwierdzania zakładów drobiowych, wieprzowych i wołowych.
Strona koreańska zadeklarowała, iż Polska jest priorytetowym partnerem, a dalsze działania będą prowadzone w ścisłej współpracy z polskimi producentami.
Polska żywność coraz popularniejsza w Korei
W 2024 r. eksport rolno-spożywczy do Korei wzrósł o 13% i osiągnął 93 mln euro. Największy udział mają produkty mleczne (31%), a także skrobia ziemniaczana, piwo, czekolada i przetwory spożywcze.
Polski import z Korei wyniósł 47,5 mln euro, głównie herbaty, kawy, ciasta i wody mineralne.
SPRAWDŹ TAKŻE: Nowy operator terminala zbożowego w Gdyni: Kiedy ruszy eksport?
źródło: ARIMR