Polski Kongres Browarniczy – latarnia na morzu wydarzeń branży piwnej (relacja)

1 rok temu

Polski Kongres Browarniczy (PKB) to wydarzenie, które raz w roku łączy całą branżę piwną. Tegoroczna edycja odbyła się 6-8 września w Łochowie. Gospodarzem był Browar Warka, zaś sponsorem generalnym firma Ecolab, która w 2023 r. świętuje stulecie swojej działalności. Do Łochowa zjechało 250 przedstawicieli branży. W tym gronie znaleźli się menadżerowie największych browarów w Polsce, liczna grupa piwowarów kraftowych oraz dostawcy technologii.

WARSZTATY

PKB trwał trzy dni i rozpoczął się od warsztatów, które przeprowadzili naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Dr Przemysław Leszczyński oraz Adam Głowacki opowiedzieli o wpływie mikroorganizmów i parametrów fermentacja na smak piwa. – Piwo zepsute, czy innowacyjne? – pytali retorycznie. – To, co u jednych jest wadą, w innym stylu może być zaletą – wyjaśniali, podając przykłady trunków, w których wykorzystano szczepy drożdży, przez niektórych uważanych za zmorę piwowarów. Inną omówioną ciekawostką był proces powstawania i adekwatności alkoholi wyższych. Nie mają one nic wspólnego z etanolem, stosowane są w piwach bezalkoholowych, mogą za to nas zaskoczyć tzw. kacem. Warsztaty zakończyła część degustacyjna.

PANEL ZERO
Pierwszego dnia browarnicy wzięli jeszcze udział w panelu dotyczącym nowych technologii. Michał Saks z firmy Fermentis omówił nowy szczep drożdży SafBrew, które w porównaniu z innymi drożdżami, dają mniejsze ryzyko odfermentowania. najważniejsze są jednak odczucia sensoryczne, gdyż SafBrew produkują piwo lekkie, fenolowe i bez wad.


O zaletach przepływomierzy Kersia mówił z kolei Maciej Szczepanik. Te urządzenia analizują parametry mycia instalacji w stosunku do wymagań parametrów zawartych w recepturze.

Sterylizacja parą wodną to rozwiązanie, które skutecznie ogranicza zanieczyszczenia przy produkcji złotego trunku. Technologię omówił Julian Larisch z firmy Donaldson, która podobne rozwiązania wprowadziła już m.in. do przemysłu farmaceutycznego.


Michał Gzylewski przedstawił gwiazdę w portfolio firmy Foss – analizator BeerFoss. Poza badaniem brzeczki urządzenie umożliwia analizę jęczmienia, słodu itd. Ponadto wszelkie wyniki udostępnia on-line.


Mateusz Kinda z STM Group przedstawił poradnik, na które parametry zwracać uwagę przy produkcji piwa. To wieloaspektowa i pracochłonna praca, która przez złożoność bywa pułapką dla wielu piwowarów. Jak uniknąć czyhających problemów? – o tym rozmawiano przy stoisku firmy STM.


Nowoczesny serwis, konserwacja oraz możliwość modyfikacji już gotowych instalacji to domena, którą zajmuje się GEA Process Engineering. O możliwościach firmy opowiedział Bartłomiej Kroczewski, zachwalający m.in. technologię Crack Test, która bezinwazyjnie wykrywa pęknięcia w zbiornikach.

Panel zamknęła prezentacja Doroty Michałowskiej z Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno -Spożywczego. Omówiła temat obciążenia termicznego przy produkcji piwa. Technolodzy produkcji mogli sobie przypomnieć, czym jest reakcja Maillarda, liczba Kolbacha, aldehydy Streckera etc.

UROCZYSTE OTWARCIE

Oficjalne otwarcie Polskiego Kongresu Browarniczego to jedna z kilku uroczystych części wydarzenia. Tym razem inauguracyjny toast piwny na rozpoczęcie Polskiego Kongresu Browarniczego wznieśli Patryk Cieślik, dyrektor browaru Warka, Jacek Chodkowski, sales manager BEV & BREW F&B Ecolab oraz Aleksandra Wojnarowska, prezes wydawnictwa Bikotech Sp. z o.o.


Dyrektor Cieślik opowiedział o nowościach w butelkach piwnych Warki, które są odpowiedzą na zainteresowanie klientów oraz o nowinkach technologicznych w tym browarze. – Jesteśmy digitalowym lighthousem na europejskim morzu browarów – zachwalał. Te słowa można było zweryfikować osobiście ostatniego dnia PKB, podczas wycieczki technicznej do Browaru Warka.

Firma Ecolab to z kolei lider produkcji środków higieny, który stawia sobie coraz ambitniejsze wyzwania. Jacek Chodkowski przedstawił preparaty, które skracają czas mycia o połowę oraz omówił cele Ecolabu związane z poprawą bezpieczeństwa żywności oraz ekologii całej planety. – Już niedługo osiągniemy taką skalę produkcji, jakby każdy mieszkaniec Ziemi mył ręce dziesięć razy w roku naszymi środkami – zapowiedział.

SESJE TECHNICZNE – NOWE TECHNOLOGIE

Tuż po oficjalnej inauguracji rozpoczęła się pierwsza sesja techniczna. Otworzyła ją prezentacja firmy Hamilton Bonaduz, którą reprezentowała Paula Wiła. Zostały tu omówione optymalizacja kosztów produkcji poprzez oszczędności wypływające z opomiarowania, sensory diagnostyczne oraz optyczne czujniki tlenu.

Firma Balluff wsłuchuje się w trendy geopolityczne oraz głosy konkurencji. Na tej podstawie oferuje usprawnienie produkcji poprzez elektroniczną instrukcję przezbrojenia wraz z weryfikacją poprawności tego procesu. Prezentujący tę ofertę Jarosław Burzawa zachwalał również aplikację, która potrafi przewidzieć nadchodzące remonty parku maszyn.

Wpisz w wyszukiwarce „najgorsze piwo” i sprawdź swoją pozycję w wynikach – proponował Michał Kowalczuk z BioMerieux. jeżeli za złą jakością piwa stoją bakterie lub dzikie drożdże to czas, aby użyć systemu wykrywającego mikroorganizmy Invisible Sentinel BioMerieux.

Uszkodzone kratki odpływowe, odbojnice przyścienne czy odwodnienie przechwytujące to miejsca, gdzie lubią gromadzić się nieszczęścia produkcji piwa. Aby temu zapobiec warto skorzystać z oferty firmy ACO, producenta systemów odwadniania, o której opowiedział Michał Wiśniewski.

ATOM wprawia w ruch – brzmiał tytuł prezentacji Tomasza Jamrochy z firmy Veolia Water Technologies. Atom to nazwa modułowego systemu do podczyszczania ścieków, dzięki czemu poczujemy ruch w oszczędnościach.

Ofertę firmy Calvatis streścił Jędrzej Gorczyński w zdaniu: ekonomia i skuteczność CIPowania fermentacji i leżakowania. Chemię tego producenta można stosować bez usuwania CO2, bez podgrzewania i z możliwością ponownego wykorzystania kwasu myjącego.

Drugą turę prezentacji technicznych rozpoczął Tomasz Plaskota z PePe. Zaprezentował kompaktowy czujnik Alfa Laval do monitoringu pracy pomp. Urządzenie zasilane baterią działa przez rok i przesyła dane dotyczące wibracji, temperatury i czasu pracy pompy. Czujniki można łączyć w grupy i podpiąć do serwera. – Dla utrzymania ruchu to złoto – zachwalał prelegent.

Równie nowoczesne rozwiązanie dla branży piwowarskiej przedstawił Łukasz Wołoszyn z firmy Endress + Hauser. – Z naszym monitorem fermentacji osiągniecie święty spokój – przekonywał. Ten aparat kompiluje w sumie 29 parametrów fermentacji, a wyniki wizualizuje i porównuje do poprzednich.

Davis 5 to nazwa systemu pomiarowego, które wspomaga kontrolę jakości, a które jest już wykorzystywane m.in. w Browarze Żywiec. To produkt z portfolio firmy Anton Paar, którą na konferencji piwowarskiej reprezentowali Jan Kwiatoń oraz Krzysztof Gilek.

Ugasić pragnienie czy łamać zasady? – na to pytanie odpowiedział Marcin Sadok z firmy Vimax. Producent aromatów przekonywał, iż 30 proc. konsumentów poszukuje piw wzbogaconych o witaminy i minerały. Takie i inne łamanie zasad z pewnością nie stoi na przeszkodzie gaszenia pragnienia.

Biofilmy odpowiadają za ok. 90 proc. zakażeń w przemyśle spożywczym i napojowym – podał Marcin Chmielarz z firmy Marjot. Drobnoustroje ukryte pod warstwą macierzy potrafią napsuć w produkcji w najmniej oczekiwanym momencie. Skutecznie można je zwalczać przy użyciu enzymów Marjot, które przerywają macierz biofilmu pozbawiając mikroszkodniki osłony.

O nowoczesnych rozwiązaniach pomiarowych dla browarnictwa mówił Mateusz Galonska z firmy VEGA. Poza czujnikami i oprogramowaniem oferta wyróżnia się bezpłatną infolinią serwisową.

Zawory Bardiani oraz rotacyjne turbiny myjące Scanjet to przewaga nad konkurencją, którą oferuje firma Optiflow. O tym, iż instrumenty te przynoszą oszczędności, a do tego nie wymagają specjalistycznego serwisu, mówił Damian Isztwan.

Koncentrat z piwa, podobnie jak z soku czy innych napojów, to prawdopodobnie niedaleka przyszłość. Uzyskanie takiego koncentratu umożliwia system Revos firmy Alfa Laval, który zaprezentował Maciej Głogowski. Jego prezentacja połączona była z degustacją takiego koncentratu, który zredukował objętość trunku do 30 proc. Piwny koncentrat nadawał się do bezpośredniego spożycia, choć znacznie lepiej smakował rozcieńczony wodą gazowaną. Łatwo się domyślić, jakie oszczędności w dystrybucji przyniesie to rozwiązanie.

KULUARY

STREFA STOISK

Ewa Milewska i Karolina Stachelska zapraszały do spróbowania produktów na bazie aromatów firmy JAR

Przedstawiciel firmy Endress+Hauser – Łukasz Wołoszyn zapraszał do dyskusji przy swoim stoisku

Karolina Banasik z firmy OptiFlow prezentowała m.in. zawory procesowe Bardiani

O czujnikach procesowych można było porozmawiać z przedstawicielami firmy VEGA – Mateuszem Galonską i Jakubem Kucharskim

Owocowych pulp można było spróbować przy stoisku PPUH Rogowski, którą reprezentowali Andrzej Łukasik i Marek Gruszfeld

Michalina Domaradzka z OMC Envag przedstawiła m.in. bogatą ofertę rejestratorów temperatury

Przedstawiciele inżynieryjnej firmy Ruland z przyjemnością opowiadali gościom o nowych instalacjach procesowych

Rafał Kościów z firmy Calvatis przedstawił bogatą ofertę środków czyszczących i dezynfekujących

Hamilton Bonduz AG reprezentowali Christian Pohle i Paula Wiła

Międzynarodowa reprezentacja firmy Alfa Platsik – Artur Banaś oraz Jozef Dubovsky

Do rozmów przy kolorowym stosiku Esarom zachęcali Aleksandra Gorki oraz Paweł Moczyński

Portfolio serwisowe Gea Process Engineering prezentowali Bartłomiej Kroczewski i Iwo Moszczyński

Kolorowe i owocowe stoisko firmy Vimax wzbudzało duże zainteresowanie. Na zdjęciu Katarzyna Chwierut i Marcin Sadok

O innowacjach Univar Solutions można było porozmawiać z Marcinem Gładyszem

Adam Matwiejczyk i Tomasz Plaskota – reprezentanci firmy Pepe

Firmę Donaldson prezentowała silna obsada w osobach Marcina Matusiewicza, Juliana Larischa oraz Sławomira Sajdakowskiego

Team firmy Dr. Weigert: Krzysztof Raduszkiewicz, Paweł Borowiec, Krzysztof Folta i Damian Kanke

O gamie pomp z firmy Verder można było porozmawiać z uśmiechniętą Pauliną Harazim

O rozwiązaniach higienicznych posadzek przemysłowych można było porozmawiać przy stoisku firmy ACO

Szeroki wachlarz rozwiązań dla branży browarniczej przygotował team firmy Marjot

Marta Łokucijewska oraz Marek Gumułczyński z dumą prezentowali portfolio firmy Kelvion

Systemy uzdatniania wody i oczyszczanie ścieków to jedne z wielu tematów o których opowiadała Agnieszka Szeler z Aqua Seen

Michał Kowalczuk i Konstantin Ronfeld z Biomerieux z przyjemnością podejmowali temat testów jakościowych dla producentów piwa

Kontrola jakości procesu oraz korzyści płynące z digitalizacji danych pomiarowych to temat o którym chętnie rozmawiał Jan Kwiatoń z Anton Paar

Kontrola fermentacji z pomocą urządzeń firmy Foss? – Michał Gzylewski przekonywał uczestników, iż to najlepszy wybór

Fachowe doradztwo i uśmiech to niepodważalne atrybuty przedstawicieli Carotex, Zbigniewa Gładysia i Bartosza Konopy

Roman Smorz i Adam Helmys z firmy MDJ Electronic prezentowali systemy automatyki przemysłowej

Rozwiązania higieniczne dla branży browarniczej. O tym trwały niekończące się dyskusje z Krzysztofem Szarkiem (Kersia)

Stoisko firmy Dohler cieszyło się niezwykłym zainteresowaniem. W końcu nie na co dzień można spróbować piwnych lodów

Firmę Spinex, która oferuje m.in. armaturę procesową, reprezentowali Wojciech Brzeziński i Emilia Siemionkiewicz

PANELE TEMATYCZNE i DYSKUSYJNE

Innowacją tegorocznego kongresu piwnego była seria paneli tematycznych. Uczestnicy sami wybierali, w którym z trzech paneli wezmą udział. W części dotyczącej odpowiedzialności społecznej producentów piwa była mowa o działaniach branży w aspekcie ograniczania negatywnych zjawisk związanych ze spożyciem złotego trunku przez nieletnich, kobiety w ciąży i kierowców. Akcje te omówili Bartłomiej Morzycki ze związku Browary Polskie oraz specjalistka od komunikacji Elżbieta Radzka – Ferenc.

W panelu o piwach kraftowych była mowa o tym, na jakie pułapki uważać przy rozwoju i prowadzeniu małego browaru. Temat rozwinął Krzysztof Pronobis z Browaru Gryfus.

Nowe technologie to panel, w którym zaprezentowano metodę odkażania światłem pulsacyjnym (Anna Moutier), aspekty filtracji na świecach filtracyjnych (Grzegorz Pasztalaniec, Eaton Filtration) oraz modyfikację instalacji odzysku piwa z drożdży (Krzysztof Kucharczyk, Arcyksiążęcy Browar w Żywcu).

Panel surowce i składniki do produkcji składał się prelekcji o pulpach owocowych, jako nowatorskich dodatków do piwa (Marek Gruszfeld, PPUH Rogowski) i prezentacji ekstraktów słodowo – chmielowych, które w naturalny sposób mogą poprawić lub zmodyfikować aromat, kolor i smak piwa (Cezary Góral, Biochem-Art).

Panel „Piwo w handlu” objął prezentację trendów etykiet piwnych (Grzegorz Brzyszko, Perła Browary Lubelskie) oraz rozmowę z Joanną Stankiewicz z Centrum Monitorowania Rynku. Wyzwania browarnictwa to nazwa szóstego modułu panelowego, w którym skupiono się na nadchodzącym systemem kaucyjnym i ewentualnych rozwiązaniach.

GALA BROWARNICZA
Drugi dzień Polskiego Kongresu Browarniczego zwieńczyła uroczysta gala, podczas której wręczono medale w konkursach Good Beer oraz Piwne Akordy. Nagrody odebrali również laureaci nagród Piwna Osobowość, konkursów Krok do sukcesu oraz Ekoinwestor.

Prezentujemy tegorocznych medalistów:

Medaliści Good Beer 2023

Medaliści konkursu Piwne Akordy 2023

WYCIECZKA TECHNICZNA
Ostatniego dnia konferencji w Łochowie uczestnicy udali się na wycieczkę techniczną, gdzie zwiedzali zakład i poznawali tajniki produkcji tegorocznego gospodarza Polskiego Kongresu Browarniczego – Browaru w Warce.

Wszyscy piwowarzy spotkają się w doborowym gronie już za rok, na kolejnej edycji Polskiego Kongresu Browarniczego – największego wydarzenia branży browarniczej w Polsce.
Polski Kongres Browarniczy odbywa się nieprzerwanie od 2011 roku. Wraz z kongresem odbywa się wiele wydarzeń towarzyszących: Profesjonalny Konkurs Piwa Good Beer, Konkurs Piwnych Innowacji Piwne Akordy, Strefa Inspiracji oraz Wystawa Piwa. Organizatorem wydarzenia jest Wydawnictwo Bikotech sp zoo.

Profesjonalny Konkurs Piwa Good Beer, edycja 2023

Konkurs Piwne Akordy odbył się równolegle z Polskim Kongresem Browarniczym w Łochowie

Idź do oryginalnego materiału