Pomidory gruntowe. Jak przebiega sezon? Jakie ceny pomidorów?

1 rok temu

Obecnie trwa szczyt sezonu na pomidory gruntowe z przeznaczeniem do przetwórstwa. Zatem sprawdźmy, jak przebiegają zbiory u głównych producentów tego warzywa.

Zobaczmy, jak przebiega sezon zbiorów u głównych europejskich producentów i w USA oraz na jakie ceny za pomidory gruntowe mogą liczyć polscy plantatorzy.

Pomidory gruntowe we Włoszech — zbiory i ceny

Kampania zbiorów pomidorów polowych we Włoszech rozpoczęła się kilka tygodni temu. Aktualnie pomidory gruntowe są dobrej jakości, a zawartość cukru wynosi średnio 4,97°Brix. W północnych rejonach kraju zakłady przetwórcze pracują na pełnych obrotach. Producenci dostarczyli już do nich około 45% ilości surowca zakontraktowanego w umowach. Natomiast w południowych Włoszech zbiory są opóźnione w stosunku do ubiegłego roku o tydzień. Mimo mniejszych plonów wczesnych odmian, do przetwórstwa trafiają zadowalające ilości surowca. Według szacunków całkowita produkcja pomidorów gruntowych w tym roku we Włoszech wyniesie 5,6 mln ton. Jednak niekorzystne warunki pogodowe, m.in. fale upałów mogą wpłynąć na zmniejszenie przewidywanej produkcji.

Cena kontraktowa pomidorów przemysłowych w obecnym sezonie wynosi 150 euro/tonę i jest o 47% wyższa względem poprzedniego roku. Jednakże branża przetwórstwa pomidorów boryka się ze wzrostem kosztów produkcji, a szczególnie surowców i opakowań, przy jednoczesnym spadku konsumpcji wynikającym z postępującej inflacji. Prawdopodobnie więc będzie miało to wpływ na niższą dochodowość przetwórstwa pomidorów w tym sezonie.

Upały w Hiszpanii wpływają na zmniejszenie plonów pomidorów

W Estremadurze, największym regionie uprawy pomidorów do przetwórstwa w Hiszpanii, z powodu upałów zbiory rozpoczęły się wcześniej niż w poprzednich latach. W konsekwencji zebrano już pomidory gruntowe z ponad 40% powierzchni plantacji. Dodatkowo wysoka temperatura przyspiesza dojrzewanie pomidorów, a ponadto plantatorzy obawiają się, iż upały odbiją się negatywnie na jakości późnych odmian. Upały i ograniczenia dotyczące nawadniania w związku z występującą na terenie całego kraju suszą spowodowały, iż plony są o ok. 10% niższe od prognozowanych wcześniej 92 ton/ha. Przewiduje się, iż wielkość tegorocznej produkcji pomidorów do przetwórstwa w Hiszpanii wyniesie 2,6 mln ton.

Pomidory gruntowe w innych krajach Europy

Zbiory pomidorów gruntowych w Portugalii pomimo występujących upałów, przebiegają pomyślnie. Natomiast tegoroczną produkcję pomidorów przemysłowych w tym kraju prognozuje się na poziomie 1,5 mln ton.

W Grecji w tej chwili zebrano już pomidory gruntowe z 45% upraw. Owoce są dobrej jakości. Grecka produkcja pomidorów w tym sezonie według szacunków wyniesie 430 tys. ton.

We Francji plantatorzy do zakładów przetwórczych dostarczyli już około 40 tys. ton pomidorów gruntowych, co stanowi ponad 25% przewidywanej całkowitej produkcji pomidorów w tym kraju. Zbiory pomidorów we Francji szacuje się w tym roku na 150 tys. ton.

Kombajnowy zbiór pomidorów na Ukrainie

W ukraińskiej firmie Vitmark, która jest liderem na tamtejszym rynku soków i przecierów owocowo-warzywnych dla dzieci, w tym roku pomidory gruntowe uprawia się na powierzchni 450 ha. Firma posiada kombajny oraz nowoczesny sprzęt do przetwórstwa pomidorów. W tym sezonie pierwszy kombajnowy zbiór pomidorów przeprowadzono 18 sierpnia. Producenci z firmy Vitmark spodziewają się plonów na poziomie 60–85 ton/ha.

Ulewne deszcze powodują opóźnienie zbiorów pomidorów w Kalifornii

Ulewne deszcze zakłóciły sadzenie rozsady pomidorów w Kalifornii. Przez to pomidory gruntowe zostały posadzone o 3–4 tygodnie później niż zazwyczaj. Zbiory, które w normalnych latach rozpoczynają się na początku lipca, w tym sezonie były o miesiąc opóźnione. Stąd przewiduje się, iż pomidory będą zbierane do października. Tymczasem pogorszenie pogody i wystąpienie deszczu w tym okresie może negatywnie wpłynąć na jakość i realnie utrudnić zbiory.

Według raportu Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych, kalifornijscy przetwórcy pomidorów zakontraktowali na ten rok 12,7 mln ton pomidorów przemysłowych. Z kolei areał uprawy szacuje się na 254 tys. ha. Głównym rejonem uprawy pomidorów gruntowych jest hrabstwo Fresno.

Jak poinformował Mike Montna, prezes Kalifornijskiego Stowarzyszenia Plantatorów Pomidorów w tym roku powierzchnia uprawy pomidorów jest wyższa od ubiegłorocznej. Dlatego też plantatorzy przewidują, iż mogą osiągnąć zaplanowany w kontraktach tonaż przed końcem sezonu. Zastanawiają się, czy przetwórnie zdecydują się na przyjęcie dodatkowego surowca.

Aby zachęcić do zwiększenia nasadzeń, przetwórcy oferują plantatorom wyższe ceny. W tym roku stowarzyszenie zawarło z przetwórcami porozumienie z ceną na poziomie 138 dolarów/tonę pomidorów z upraw konwencjonalnych i 190 dolarów/tonę pomidorów ekologicznych (w ub. roku było to, odpowiednio, 105 i 165 dolarów/tonę). Plantatorzy zwracają jednak uwagę na wzrost kosztów produkcji. W ostatnich 6 latach wzrosły one o 76%.

Ile otrzymują polscy producenci za kilogram pomidorów gruntowych?

W ostatnich tygodniach wzrastała także na rynku podaż pomidorów z polskich upraw. Toteż w połowie sierpnia na rynkach hurtowych było już dużo towaru, a ceny oferowane producentom wynosiły od 2,70 do 3,30 zł/kg, w zależności od kalibru. Zobaczmy, ile płacono za pomidory gruntowe pod koniec sierpnia.

Ceny hurtowe pomidorów gruntowych na głównych rynkach krajowych 28 sierpnia 2023 r.:

  • ceny pomidorów gruntowych na Broniszach (Rolno-Spożywczy Rynek Hurtowy) — 2,50–4,00 zł/kg;
  • na giełdzie w Poznaniu (Wielkopolska Giełda Rolno-Ogrodnicza) pomidory oferowano po — 3,33–4,00 zł/kg;
  • na rynku w Sandomierzu (Targowiska Miejskie Rynek Hurtowy) za pomidory polowe płacono — 5,00 zł/kg;
  • pomidory na Zjazdowej (Łódzki Rynek Hurtowy Zjazdowa) kosztowały — 3,05–4,16 zł/kg;
  • ceny pomidorów gruntowych na Rybitwach (Kompleks Handlowy Rybitwy) — 3,00–3,50 zł/kg;
  • na rynku w Białystoku (Podlaskie Centrum Rolno-Towarowe) pomidory sprzedawano po — 3,00 zł/kg;
  • we Wrocławiu (Targpiast) ceny pomidorów osiągały — 2,50–3,50 zł/kg;
  • na giełdzie w Kaliszu (Rolno-Spożywczy Rynek Hurtowy Giełda Kaliska) za pomidory polowe płacono — 2,00–2,50 zł/kg.

Jak widać, ceny były bardzo zróżnicowane, a rozbieżności te wynikały m.in. z jakości oraz kalibru oferowanych pomidorów.

Czytaj również: Ceny pomidorów szklarniowych na początku sierpnia 2023 r.

Źródło: freshplaza.com, italiafruit.net, fresh-market.pl, tomatonews.com

Idź do oryginalnego materiału