Według portalu Agrodigital, w tym roku produkcja cukru w Polsce może osiągnąć rekordowy poziom 2,6 mln ton ze względu na wyższe plony i zwiększenie powierzchni upraw buraków cukrowych. Polski Związek Producentów Buraka Cukrowego poinformował, iż w tym sezonie średni plon buraków cukrowych szacuje się na 68 ton z hektara, co stanowi wzrost o 6% w porównaniu z rokiem poprzednim. Całkowita produkcja buraków cukrowych wyniesie 19 mln ton.
Wyniki produkcyjne w Polsce (według KZBC)
Produkcja cukru w Polsce
Według KE średni plon buraka cukrowego w Polsce wzrośnie o 4% w skali roku
Oficjalne prognozy KE (z końca października) oceniają plon średni buraka cukrowego w Polsce na 63,8 t/ha w porównaniu do 61,3 t/ha w 2023 roku i 60,8 t/ha – średnia z 5 lat.
Dla porównania, średni plon w skali UE w tym roku to 75,4 t/ha.
Plonowanie buraka cukrowego w krajach UE
Według GUS zbiory buraków cukrowych wzrosną o 10% do 18,6 mln ton
Główny Urząd Statystyczny (GUS) szacuje, iż powierzchnia uprawy buraków cukrowych jest większa od ubiegłorocznej o ok. 5% i wynosi około 0,3 mln ha.
Przebieg warunków pogodowych w okresie od wiosny (pomimo wiosennych chłodów) do połowy września sprzyjał na ogół wegetacji buraków cukrowych. w tej chwili stan plantacji jest dobry i pozwala na szacowanie dość wysokich plonów. Wysokość plonów buraków cukrowych oszacowano wyżej od ubiegłorocznych o ok. 5% – na poziomie 679 dt/ha.
Zbiory buraków cukrowych GUS ocenia na ok. 18,6 mln t tj. o 10% więcej niż w roku ubiegłym.
Z uwagi na większą od ubiegłorocznej powierzchnię uprawy oraz spodziewane wyższe plonowanie kampania cukrownicza w bieżącym roku rozpoczęła się wcześnie, w trzeciej dekadzie sierpnia i przebiega bez zakłóceń, w planowanych terminach.
Źródło: Źródło: UkrSugar, MARS, KZBC, GUS