Produkcja pszenicy w Kanadzie, też innych zbóż i rzepaku, wzrośnie w tym roku – wynika z najnowszego raportu StatCan (z 17.09.2025). Według Statistics Canada, w 2025 roku kanadyjscy rolnicy spodziewają się wyprodukować więcej pszenicy, rzepaku, kukurydzy, jęczmienia i owsa, ale mniej soi w porównaniu z 2024 rokiem.
Produkcja pszenicy w Kanadzie najwyższa od 12 lat!
Prognozuje się, iż produkcja pszenicy w Kanadzie wzrośnie o 1,9% rok do roku do 36,6 mln ton w 2025 roku (najwyżej od 2013 roku – 37,6 mln ton), głównie dzięki wyższym plonom, które mają wzrosnąć o 1,8% do 3,2 t/ha. Powierzchnia upraw pozostanie stabilna, zwiększając się o ledwie 0,1% do 26,3 mln akrów. Jednocześnie zbiory kukurydzy spodziewane są na poziomie 15,5 mln ton (15,3 mln ton przed rokiem).
Produkcja pszenicy w Kanadzie – wykres

W opublikowanej 17 września prognozie jako przyczyny wzrostu produkcji wskazano wyższe plony i ogólnie sprzyjającą pogodę.
Produkcja rzepaku wzrośnie o 0,8 mln ton w skali roku
Produkcja rzepaku ma wzrosnąć o 4,1% (0,8 mln ton) do 20 milionów ton w 2025 roku. Przewidywany wzrost wynika ze zwiększenia plonów o 6,2% do 2,59 t/ha, co zrekompensuje zmniejszenie powierzchni upraw, która według prognoz zmniejszy się o 2% do 8,66 miliona hektarów.
Produkcja soi powinna obniżyć się o 0,5 mln ton
Prognozuje się, iż produkcja soi spadnie o 5,7% rok do roku do 7,1 mln ton w 2025 r., co będzie spowodowane spadkiem plonów o 6,9% do 2,87 t/ha, podczas gdy powierzchnia zbiorów ma wzrosnąć o 1,3% do 2,31 mln hektarów.
Ostatnia prognoza USDA dla Kanady (z 12.09.2025)
- Rzepak: 20,0 mln ton;
- Pszenica: 36,0 mln ton;
- Kukurydza:15,55 mln ton.
Źródło: StatCan, USDA