Przegląd topowych nowości kukurydzianych o różnym FAO

14 godzin temu
Zdjęcie: Przegląd topowych nowości kukurydzianych o różnym FAO


W portfolio firmy Osadkowski prezentujemy aż siedem nowych odmian kukurydzy, przygotowanych z myślą o Rolnikach w całym kraju. W ofercie znalazło się sześć odmian ziarnowych, reprezentujących różne grupy wczesności i dostosowane do zróżnicowanych warunków glebowych, a także jedna nowość kiszonkowa. Nowe propozycje łączą w sobie wysoki potencjał plonowania, stabilność, zdrowotność oraz wiele innych cech, które były szczególnie istotne w okresie 2025.

Pierwszą z nowości jest LID 2214C, odmiana zarejestrowana w 2025 roku przez COBORU. To ziarnówka o FAO 240, łącząca zalety grupy wczesnej i średnio wczesnej. Ceniona jest za bardzo wysoki potencjał plonowania i uniwersalność uprawy – dobrze plonuje zarówno na stanowiskach lepszych, jak i słabszych, mozaikowatych i piaszczystych.

W segmencie odmian średnio wczesnych znalazła się także P8660 marki Brevant, osiągająca w badaniach COBORU 106% wzorca w plonowaniu, a przy tym charakteryzująca się wyjątkowo niską wilgotnością ziarna podczas zbioru. Trzecia średnio wczesna odmiana to RGT Alpixx z hodowli RAGT – odmiana o FAO 240–250, ziarnie typu dent/flint, łącząca wysoki potencjał plonowania denta z wczesnym wigorem flinta i bardzo stabilnym plonowaniem na różnych stanowiskach.

W grupie średnio późnej proponujemy trzy nowe mieszańce:

· KWS Exceptio (FAO 260) – typowy dent o bardzo dobrej zdolności oddawania wody, wybitnej odporności na wyleganie i niezwykle wysokim potencjale plonowania;

· P9279 (FAO 270) – amerykański dent o świetnym dry downie, doskonałej zdrowotności i niskiej podatności na fuzariozy, polecany do upraw w Polsce centralnej i południowej;

· LID 4111C (FAO 280–290) – francuski mieszaniec o genetyce tropical dent, wybitnym potencjale plonowania i bardzo dobrej adaptacji do różnych stanowisk, rekomendowany szczególnie dla południowych regionów kraju.

Nowością w segmencie odmian kiszonkowych jest RGT Deixxel (FAO 240-250). Jest to średnio wczesna, uniwersalna odmiana z hodowli RAGT, wyróżniająca się wysokim i stabilnym plonem suchej masy oraz dużym udziałem kolb w plonie. Dzięki zrównoważonemu stosunkowi suchej i świeżej masy zapewnia kiszonkę o wysokiej wartości energetycznej, idealną dla produkcji mleka i mięsa.

Nowe odmiany stanowią kompleksową ofertę zarówno dla producentów kukurydzy ziarnowej, jak i kiszonkowej. Ich różnorodność pozwala dobrać odpowiednie rozwiązanie do każdego rodzaju gleby i warunków klimatycznych, zapewniając maksymalną wydajność i bezpieczeństwo uprawy w nadchodzącym sezonie.

Idź do oryginalnego materiału