Rynek cateringu dietetycznego rośnie jak na drożdżach – w tym roku przebije wartość 3 mld zł

1 rok temu
Zdjęcie: Paweł Wróbel, dyrektor zarządzający CEO Nice To Fit You


  • Z najnowszego badania przeprowadzonego na zlecenie Nice To Fit You wynika, iż już 12 proc. Polaków korzysta lub korzystało w przeszłości z cateringu dietetycznego. To głównie mieszkańcy dużych miast.
  • Według analiz firmy, cały rynek w Polsce osiągnie w 2023 r. wartość ponad 3 mld zł (wzrost r/r o 20 proc.), a w perspektywie kilku najbliższych lat zdominuje go kilku najmocniejszych graczy.
  • Tym, co ma w przyszłości napędzać rozwój cateringu dietetycznego nad Wisłą, jest rosnąca świadomość żywieniowa Polaków oraz postępujące zmiany społeczne, w tym odchodzenie od tzw. tradycyjnego podziału ról i obowiązków domowych oraz dalsza transformacja cyfrowa i urbanizacja.

Według najnowszych badań Nice To Fit You, z cateringiem dietetycznym miało już doświadczenie 12 proc. Polaków. Jednocześnie kolejne 30 proc. – w tym zwłaszcza kobiety i osoby młode (18-34 lata), to potencjalni klienci tego typu usług. Całkowicie z gotowania w domu i przejścia na dietę pudełkową skłonne byłoby zrezygnować już 28 proc. Polaków – zwłaszcza osoby młode, często rozpoczynające karierę zawodową i na niej skupione (25-34 lata), ale także kobiety i osoby niebędące w stałych związkach. Według danych zebranych przez analityków Nice To Fit You, tylko w tym roku Polacy przeznaczą na catering dietetyczny aż 3 mld zł, o 20 proc. Więcej niż w 2022 r. Jednak – zdaniem analityków – w kolejnych latach rynek nie zwolni tempa rozwoju, a w przyszłym roku zanotuje mocny, dwucyfrowy wzrost.

Świat się zmienia na naszych oczach, a te zmiany widać jak na dłoni także w zmieniających się nawykach żywieniowych. Dziś świadomość tego, jak ważne jest, to co zjadamy i jaki wpływ na nasze samopoczucie i zdrowie ma jakość naszych posiłków, jest na coraz wyższym poziomie. Nie bez znaczenia jest też fakt, iż żyjemy coraz szybciej i coraz większa grupa osób zwyczajnie nie ma czasu w gotowanie, a jednocześnie chce jeść dobrze, smacznie i zdrowo. Catering dietetyczny adresuje wszystkie te kwestie i to pewne, iż chętnych na korzystanie z niego będzie tylko przybywać. Ta branża będzie jednym z beneficjentów zmian społecznych komentuje Paweł Wróbel, dyrektor zarządzający/ CEO Nice To Fit You.

Firma już dziś jest jednym z liderów w branży, a w kategorii premium nie ma konkurencji. Przy czym w tej chwili w Polsce większość dostawców to albo małe, bardzo lokalne podmioty, “wydające” dziennie kilkadziesiąt – kilkaset toreb z jedzeniem, albo duzi gracze stawiający na usługę convenience – posiłki z ograniczonym wyborem, ale w niższej cenie.

Wg analiz Nice To Fit You, działających tu podmiotów może być choćby 550 (w 2021 r., w napędzanym pandemią szczycie, mogło ich być choćby 850). w tej chwili rynek doświadcza intensyfikującego się trendu rosnącej koncentracji – 4 największych graczy posiada ok. 30 proc. rynku, a w rękach największych 8 firm jest jego połowa sprzedaży. W miarę nasilania się konkurencji branżowi liderzy umacniają swoją pozycję, stając się coraz bardziej dominującymi.

Firmy, które opierają swoja strategię tylko na niskiej cenie, w tej chwili wypadają z rynku, szczególnie w dobie wysokiej inflacji i takich też cen paliw i energii. Naszą przewagą jest utrzymywanie jakości i cen poprzez optymalizację procesową i kosztową – mówi Paweł Wróbel.

Jak wynika z niezależnych analiz zamówionych przez Nice To Fit You, rynek cateringu dietetycznego w Polsce wykazuje znaczny wzrost, z CAGR na lata 2019-23 na poziomie ponad 30%. Z najnowszych badań wynika zaś, iż o ile jeszcze kilka lat temu zdecydowana większość klientów zamawiała catering dietetyczny ze względu na chęć utraty wagi, dziś główną motywacją jest potrzeba wyrobienia zdrowych nawyków (jedzenie regularnych posiłków i stosowanie zdrowej diety) oraz wsparcie w osiąganiu efektów podczas uprawiania sportu. W największych miastach nie bez znaczenia jest motywacja bardziej wizerunkowa – jedzenie “pudełek” staje się nie tylko modne, ale wpisuje się w dynamiczny, nowoczesny styl i tryb życia. Catering dietetyczny postrzegany jest tu dziś nie tylko jako rozwiązanie dla singli, ale też dla zapracowanych – jest bardziej ekonomiczne niż żywienie się w restauracjach, i co najważniejsze, oszczędza czas. Samo Nice To Fit You stawia na najbardziej wymagających klientów, którym dostarcza dziennie średnio 15-16 tys. toreb z jedzeniem. Łącznie to już choćby 70 tys. dań dziennie.

Klienci premium i semi premium oczekują najwyższej jakości i możliwości wyboru. I my te oczekiwania spełniamy – wyjaśnia Paweł Wróbel, i jak twierdzi, choć na pierwszy rzut oka może to nie być oczywiste, tworzenie nowego dania w menu cateringu dietetycznego to drobiazgowa analiza, ścisła kalkulacja i wieloetapowe testy, a wszystko poprzedza pogłębiony research. – To się musi z jednej strony opłacać, spinać cenowo w wybrany przez klienta abonament, w którym opcji konfiguracji bywa dziennie kilkadziesiąt, a jednocześnie zaskakiwać i po prostu smakować – mówi CEO Nice To Fit You.

Według CEO następne lata przyniosą stabilny wzrost liczby entuzjastów “pudełek”, także tam, gdzie dziś uznawane są za czystą fanaberię i zbytek. – Nasi klienci widzą, iż nie są w stanie sami gotować i jeść tak zbilansowanych jakościowych posiłków w takiej cenie, a nasza skala i gotowanie dla tysięcy osób jednocześnie pozwala nam optymalizować koszty ich wytworzenia z korzyścią dla klientakomentuje Paweł Wróbel i prognozuje, iż w perspektywie najbliższych 5-7 lat rynek podzieli się między kilku dostawców, którym uda się wypracować najlepsze dla klientów value proposition oraz zbudować i utrzymać ich lojalną grupę, będącą bazą do pozyskiwania nowych. – – Na rynku cena przestaje mieć nadrzędną rolę, klienci rozumieją, iż płacąc 35 zł za całodzienny catering dietetyczny z czegoś muszą zrezygnować – z jakości, z wyboru, elastyczności przy składaniu zamówień, jakości dostawy odpowiednio przystosowanymi pojazdami. Nice To Fit You jako kategoria premium zapewnia im to wszystko, ale wiemy, iż potrzeby klientów są różne – nie każdy potrzebuje i nie każdy chce co dzień wybierać z kilkudziesięciu dań – dodaje Paweł Wróbel. Jak ponadto zapowiada, Nice To Fit You pracuje już nad nowymi konceptami, aby w perspektywie najbliższych lat rozwinąć swoją ofertę o opcje na każdą kieszeń i potrzebę.

Idź do oryginalnego materiału