Sadzenie ziemniaków w Europie na finiszu. Jakie prognozy?

4 godzin temu

Sadzenie ziemniaków w Europie jest już na finiszu. Warunki pogodowe w większości państw są sprzyjające. Jak zapowiada się tegoroczny sezon?

W całej Europie sadzenie ziemniaków jest już prawie ukończone. Jaka jest powierzchnia uprawy ziemniaków w 2025 r.? Jakie prognozy na nadchodzący sezon 2025/2026? Sprawdźmy.

Sucha pogoda sprzyja sadzeniu ziemniaków

Sucha pogoda sprzyja sadzeniu ziemniaków w NEPG (North-western European Potato Growers), stowarzyszeniu plantatorów ziemniaków z Belgii, Holandii, Francji i Niemiec. Zwłaszcza w Niderlandach i Belgii marzec oraz kwiecień były wyjątkowo suche. I chociaż susza stanowi długoterminowe zagrożenie dla uprawy ziemniaków, obecne warunki sprzyjały sadzeniu, szczególnie na lżejszych glebach i przy wczesnych odmianach.

Sucha wiosna sprzyjała sadzeniu ziemniaków w większości państw europejskich.

fot. Anna Maciejuk

Również we Francji i Polsce pogoda była sprzyjająca. Aczkolwiek deficyt opadów doprowadził do niskiej wilgotności gleby w kluczowych regionach, w tym w Polsce, Niemczech, Danii i Holandii, co budzi obawy dotyczące wschodów i wczesnego rozwoju upraw. Z kolei w Rumunii sadzenie ziemniaków rozpoczęło się zgodnie z planem, ale prace zostały przerwane przez niskie temperatury. Zaś kwietniowe przymrozki mogły niekorzystnie wpłynąć na pierwsze nasadzenia.

Wzrost powierzchni uprawy ziemniaków w Europie Północno-Zachodniej

W północno-zachodniej Europie (Holandia, Belgia, Francja, Niemcy) w tym roku nastąpił zauważalny wzrost powierzchni uprawy ziemniaków. Szacuje się, iż areał plantacji jest o około 5% wyższy niż w ubiegłym roku. Przekłada się to na dodatkowe 28,8 tys. ha, co oznacza, iż powierzchnia uprawy ziemniaków w tych czterech krajach może w tym roku przekroczyć 600 tys. ha, co jest rekordową wartością.

Zwiększenie areału nasadzeń ziemniaków wynika m.in. z przejścia na uprawę tego warzywa rolników prowadzących produkcję mleka. Bowiem z powodu braku dochodowych alternatyw, decydują się oni na uprawę ziemniaków. Wzrost powierzchni uprawy jest różny, w zależności od regionu. Mianowicie większy areał ziemniaków do przetwórstwa znajduje się w północnej Francji i Walonii, ale niewielka ekspansja w tym kierunku jest widoczna również we Flandrii — podaje portal Potato News Today.

Europejskie raporty wskazują również na zwiększoną powierzchnię nasadzeń ziemniaków w Holandii i Hiszpanii w porównaniu z 2024 r. Aktywniejsze sadzenie ziemniaków w Europie napędza dostępność i konkurencyjne ceny sadzeniaków.

Czy susza odbije się na plonach?

Wiosenny deficyt opadów, choć sprzyja sadzeniu, to również budzi obawy dotyczące wschodów i wzrostu roślin na pierwszych etapach uprawy. Europejscy gracze rynkowi z NEPG podzielają obawy, iż utrzymująca się sucha pogoda może niekorzystnie wpłynąć na wzrost ziemniaków i potencjał plonów w dalszej części sezonu. Jednak ponieważ większość nasadzeń została już ukończona w regionie północno-zachodniej Europy, branża spodziewa się wcześniejszych zbiorów.

Jak wskazują dane historyczne, sucha wiosna niekoniecznie szkodzi plonom. Bowiem wiąże się z takimi korzyściami, jak lepsza struktura gleby i mniejsze ryzyko chorób. Zaś wyniki zależą od formowania się bulw w dalszej części sezonu. Wiele zatem zależy od pogody w najbliższych miesiącach. Na razie producenci pozostają optymistyczni. Zaś europejska produkcja ziemniaków może w tym roku zaskoczyć pod względem wielkości.

Deszcze opóźniają sadzenie ziemniaków w Hiszpanii

Z kolei nadmierne opady deszczu w Portugalii i Hiszpanii opóźniły sadzenie ziemniaków. Przyczyniły się również do opóźnienia oraz zmniejszenia zbiorów wczesnych ziemniaków. Bowiem w dwóch głównych regionach produkcyjnych w Hiszpanii — w Murcji i Andaluzji, już realizowane są zbiory bulw wczesnych odmian.

Jak informuje Juan Manuel Coello, dyrektor sprzedaży w firmie Patatas Meléndez, plony w Murcji są podobne do ubiegłorocznych. Ale zbiory w Andaluzji będą niższe, w wyniku strat produkcyjnych spowodowanych negatywnym wpływem opadów, a także mniejszymi rozmiarami bulw.

Spodziewamy się niższej produkcji w Andaluzji. ​​Będą większe różnice w jakości między partiami, a ogólnie rzecz biorąc, rozmiary będą mniejsze — mówi Juan Manuel Coello.

Źródło: www.potatonewstoday.com; www.freshplaza.com

Idź do oryginalnego materiału