Samo zdrowie – surówka z kiszonej kapusty

4 godzin temu
Zdjęcie: Surówka z kiszonej kapusty / Fot. Canva


Kiszone warzywa są dobrodziejstwem dla organizmu. Poza adekwatnościami zdrowotnymi, mają jeszcze jedną ważna cechę, są smaczne.

Kiszonki nie tylko wspomagają odchudzanie, ale i są nie zastąpione jako tradycyjne dodatki do obiadów. Warzywa w czasie fermentacji tracą kalorie, dlatego można je jeść niemal bez ograniczeń
Składniki: 50 dag kapusty kiszonej, 1 marchewka, 1 mała cebula, 1 małe kwaśne jabłko, natka pietruszki, sól, pieprz 2-3 łyżki oleju.
Sposób przygotowania: Kapustę dokładnie odciskamy z wody i drobno kroimy. Marchewkę, jabłko i cebulę obieramy, płuczemy i osuszamy. Natkę pietruszki płuczemy i dokładnie osuszamy. Marchewkę i jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach. Natkę i cebulę kroimy bardzo drobno. Wszystkie składniki mieszamy z olejem i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
„Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji”
Książka „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie. Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”. Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.



Idź do oryginalnego materiału