Scapa 16 yo single malt Scotch whisky – jak smakuje?

9 lat temu

Scapa 16 yo to jedna z tych destylarni, o których nie mówi się zbyt często. To dlatego, iż tylko niewielka część jej produkcji trafia na rynek.

Scapa zlokalizowana jest na wyspie Orkney nieopodal miasteczka Kirkwall. Scapa byłaby najdalej wysuniętą na północ destylarnią Szkocji gdyby nie Highland Park, która wyprzedza ją o zaledwie kilkaset metrów. Wygląda jednak na to, iż północne pochodzenie nie ma aż takiego znaczenia ponieważ obie destylarni produkują wyraźnie inną whisky.

Scapa 16 yo należy w tej chwili do Chivas Brothers, spółki będącej własnością koncernu Pernod Ricard. Siłą rzeczy, większość produkcji Scapy wykorzystywana jest do komponowania sławnego blendu – Ballantine’s.

Notka Smakowa

Oko – złota

Nos – 21 – niezbyt lotna, delikatna, słodka, miodowa, bananowa, biszkoptowa, brzoskwinie, mango, Deserowa. Łagodna i delikatna whisky.

Język – 21 – oleista i delikatna

Finisz – 20 – czekoladowa, przyjemna, słodka, suszone owoce, delikatna, nieznacznie pieprzna na końcu, łagodnie gaśnie.

Balans – 20

Total – 82/100

Idź do oryginalnego materiału