Dynie, czyli niepodważalna oznaka jesieni, dojrzewają. Zarazem, trwa aktywna sprzedaż towaru. Ile kosztują na podwarszawskim rynku hurtowym u progu października?
Sezon na dynie trwa. Obecna sytuacja na podwarszawskim rynku hurtowym wskazuje na względną stabilność cen, choć wiele zależy również od odmiany, kalibru warzywa, jakości skórki, czyli ogólnego stanu jakościowego produktu. To właśnie te parametry mają wpływ na końcową kwotę.
W jakiej cenie można sprzedać kilogram dyni?
Stawki uzyskiwane przy sprzedaży dyni oscylują w tej chwili w średnim przedziale od 2,50 zł do 3,00 zł/kg. Górny pułap dotyczy dyni piżmowej, oferowanej w ofercie detalicznej za 3,00 zł/kg.
W przypadku pozostałych wariantów, w tym najbardziej popularnej dyni hokkaido (wśród odbiorców cenionej ze względu na kompaktowy rozmiar, łatwość obróbki i uniwersalne zastosowanie), ceny hurtowe na rynku w Broniszach utrzymują się na poziomie około 2,50 zł/kg.
Egzemplarze z wadami i widocznymi uszkodzeniami mechanicznymi znajdują się na jeszcze niższej półce cenowej. Oczywiście, przy sprzedaży paletowej odbiorcy często mogą liczyć na bardziej atrakcyjną dla nich kwotę. Według specjalistów rynku negocjacje mogą dochodzić do 2,00 zł/kg.