Skąd pochodzi mięso wieprzowe dostępne w sklepach wielkopowierzchniowych? IJHARS sprawdziła

3 tygodni temu

Skąd pochodzi mięso wieprzowe dostępne w sklepach wielkopowierzchniowych? IJHARS sprawdziła czy podawana przez sklepy informacja o kraju pochodzenia mięsa jest prawdziwa.

Skąd pochodzi mięso wieprzowe dostępne w sklepach wielkopowierzchniowych?

Kontrola znakowania mięsa wieprzowego (opakowanego i luzem) prowadzona w lutym 2025 roku na terenie całego kraju w sklepach wielkopowierzchniowych w handlu detalicznym wykazała różne nieprawidłowości w co 10. ze skontrolowanych partii towaru.

Inspektorzy zweryfikowali oznakowanie 164 partii mięsa wieprzowego o łącznej masie 2,2 tony.

Ujawnione nieprawidłowości dotyczyły jedynie mięsa oferowanego do sprzedaży bez opakowania.

W przypadku 5 partii mięsa oznakowanego jako „polskie” co do miejsca chowu i uboju Inspektorzy zidentyfikowali, iż informacje przedstawione na etykiecie dla konsumenta były nieprawdziwe. W przypadku 2 partii miejscem chowu i uboju była Belgia, 2 partie mięsa pochodziły faktycznie ze zwierząt chowanych i ubitych w Niemczech a w 1 przypadku – mięso pochodziło ze zwierząt chowanych i ubitych w Holandii – wobec handlowców prowadzone są postępowania administracyjne w związku z podejrzeniem zafałszowania żywności.

Nieprawidłowości stwierdzano w co piątym sklepie

W sumie nieprawidłowości w oznakowaniu stwierdzono w przypadku co 10. skontrolowanej partii. Nieprawidłowości stwierdzano w co piątym sklepie, w którym prowadzono kontrole.

Stwierdzane nieprawidłowości polegały na, m. in.:

  • wskazaniu zafałszowanych danych odnośnie pochodzenia mięsa, tj.: sklep podawał informacje o polskim pochodzeniu dla mięsa faktycznie pochodzącego z Niemiec, Holandii i Belgii.
  • zupełnym braku informacji o pochodzeniu i wizerunku flagi państwa pochodzenia.
  • stosowaniu niezgodnych z obowiązującymi przepisami określeń koniecznych do opisania pochodzenia mięsa.

W wyniku stwierdzonych nieprawidłowości, na podstawie przepisów ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, inspektorzy wszczęli postępowania administracyjne w celu wymierzenia kar pieniężnych, w tym za wprowadzenie do obrotu towarów zafałszowanych.

Konsumencie! Kupując mięso, pamiętaj:

Przepisy UE i krajowe wskazują na obowiązek podawania informacji o pochodzeniu mięsa.

Na mięsie bez opakowania (sprzedawanym luzem) sprzedawca musi wskazać informacje o pochodzeniu. jeżeli bez opakowania sprzedawane jest mięso wieprzowe, drobiowe, baranie lub kozie, przepisy zobowiązują sklepy do udostępnienia również grafiki flagi kraju pochodzenia.

Ptasia grypa zaatakowała kolejne stada drobiu

Obowiązek wskazywania informacji o pochodzeniu dotyczy również producentów. Na etykietach opakowanego mięsa (wieprzowina, drób, baranina, kozina, wołowina i cielęcina) muszą znaleźć się stosowne informacje w tym zakresie.

Nieprawidłowe oznakowanie krajem pochodzenia wprowadza konsumenta w błąd i jest zafałszowaniem żywności. Handlowcom naruszającym interesy konsumenta grozi w tym przypadku kara finansowa w wysokości od 1000 zł choćby do 10% rocznego przychodu.” – podkreśla dr Przemysław Rzodkiewicz Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

Źródło: IJHARS

Idź do oryginalnego materiału