Na czym polega ta technologia?
Krzysztof Czaplicki (K.C.): Technologia Vidre+™ opiera się na zastosowaniu substancji czynnej blokującej receptory etylenu w komórkach roślinnych. Etylen to naturalny hormon roślinny odpowiedzialny za dojrzewanie i starzenie się owoców, a Vidre+™ skutecznie spowalnia te procesy, co pozwala na dłuższe zachowanie świeżości i wydłużenie okresu sprzedaży. Vidre+™ zapewnia elastyczne dawkowanie dzięki mechanizmowi stopniowego uwalniania. Dzięki temu rozwiązanie jest proste w użyciu, ekonomiczne i zwiększa rentowność producentów oraz firm zajmujących się pakowaniem. Vidre+™ jest dostępne w formie naklejek lub może być aplikowane bezpośrednio na opakowania, co umożliwia kontrolowane uwalnianie substancji aktywnej wewnątrz opakowania, bez konieczności dodatkowej infrastruktury.
Jakie owoce będą dobrze współgrać z tą technologią? Na owocach jakich gatunków uprawianych w Polsce testowaliście swoje rozwiązania?
K.C.: Wpływ technologii Vidre+™ na poszczególne owoce, warzywa i kwiaty jest badany w laboratoriach w Polsce i za granicą, a następnie testowany w warunkach rzeczywistych przez producentów, dostawców, firmy opakowaniowe oraz sieci handlowe. Dotychczasowe badania, przeprowadzone m.in. przez dr hab. inż. Dorotę Wichrowską z Politechniki Bydgoskiej i jej zespół, potwierdziły pozytywne działanie Vidre+™ na warzywa i owoce ponad 20 gatunków, w tym czereśni i borówki. Testy wykazały, iż zastosowanie Vidre+™ w przypadku borówek pozwala na utrzymanie ich wysokiej jakości i walorów smakowych przez 49 dni, a w przypadku czereśni zapobiega utracie masy i brązowieniu szypułek choćby po 21 dniach.
Badania były prowadzone na wielu poziomach – od uniwersytetów i instytutów badawczych, przez producentów owoców i warzyw, aż po każdy etap łańcucha dostaw. Potwierdzono skuteczność Vidre+™ w przypadku m.in. malin, jabłek, szpinaku, rukoli, limonki, pomidorów, brokułów, winogron, kiwi, mango, melonów, pieczarek, papryki, a także na kwiatach, takich jak róże, goździki i storczyki. We wszystkich przypadkach Vidre+™ wydłużyło świeżość produktów, pozwalając zachować ich wartości odżywcze, a w przypadku kwiatów dłuższą trwałość i atrakcyjny wygląd. Dobre wyniki uzyskaliśmy również w przypadku malin, zarówno w testach z zespołem dr Wichrowskiej, jak i w badaniach przeprowadzonych przez Agroekoton – jedno z kluczowych stowarzyszeń w branży. Co istotne, badania i testy przekładają się na realne zainteresowanie producentów, czego przykładem są zamówienia z Argentyny, Ekwadoru i Peru – rynków, na których w ubiegłym roku uzyskaliśmy prawo do oferowania technologii Vidre+™.. W przypadku producentów borówki w Peru, wydłużenie komercyjnej przydatności owoców o ponad 50 dni pozwoliło im otworzyć nowe rynki zbytu w Azji. Natomiast w Polsce naszą technologią szczególnie interesują się producenci borówek, czereśni, szpinaku i rukoli – to dla nas najważniejsze gatunki w bieżących działaniach.
Czy technologię tę należy traktować jako uzupełnienie standardowej ochrony pozbiorczej, czy wręcz jako jej zamiennik?
K.C.: Technologia Vidre+™ jest przeznaczona do stosowania po zbiorach i stanowi uzupełnienie standardowych praktyk ochrony roślin stosowanych przed zbiorem. Jej celem jest przedłużenie trwałości i świeżości owoców podczas przechowywania i transportu, co pozwala na dostarczenie konsumentom produktów o najwyższej jakości. Stosowanie Vidre+™ nie wymaga dodatkowej infrastruktury, dzięki czemu można ją łatwo wdrożyć na każdym etapie łańcucha dostaw. To innowacja, która wzbudza coraz większe zainteresowanie plantatorów, sortowni, przewoźników i detalistów, ponieważ mogą oni bezproblemowo zintegrować ją ze swoimi procesami, czerpiąc z niej wymierne korzyści oraz zwiększając swoje działania na rzecz redukcji marnowania żywności. Równie entuzjastycznie podchodzą do niej firmy zajmujące się opakowaniami, które zyskują możliwość wzbogacenia swoich toreb, pudełek i pojemników typu clamshell o funkcję przedłużania świeżości. Dzięki temu mogą oferować swoim klientom inteligentne, funkcjonalne opakowania, które realnie wpływają na jakość i trwałość świeżych produktów.
Gdzie umieszcza się naklejki – wewnątrz opakowań zbiorczych czy na owocach? Czy opakowania muszą być szczelnie zamknięte? Kiedy możemy je zastosować – od razu po zbiorze, czy na etapie transportu?
K.C.: Naklejki Vidre+™ są umieszczane wewnątrz opakowań zawierających owoce, takich jak kartony, torby czy pojemniki typu clamshell. Nasza technologia może być naniesiona także bezpośrednio na opakowanie, zmieniając je w opakowanie funkcjonalne. Opakowania nie muszą być całkowicie szczelne, ale powinny zapewniać odpowiednie warunki dla stopniowego uwalniania substancji czynnej. Technologię Vidre+™ można stosować na różnych etapach łańcucha dostaw: bezpośrednio po zbiorze, podczas pakowania, przed transportem lub w trakcie przechowywania. Vidre+™ łatwo dostosować do potrzeb producentów i dystrybutorów. Vidre+™ może być aplikowane na każdym etapie łańcucha dostaw, jednak aplikacja bezpośrednio po zbiorze, przed przechowywaniem lub transportem pozwala na optymalne wydłużenie trwałości owoców, maksymalizację zysków i minimalizację strat.
Jaką pojemność (masę owoców) zabezpiecza jedna naklejka?
K.C.: Naklejki Vidre+™ są dostępne w różnych wariantach dostosowanych do wielkości opakowań i pozwalają na precyzyjne dostosowanie dawki substancji czynnej. Standardowa naklejka może zabezpieczyć od kilku do kilkunastu kilogramów owoców, w zależności od ich rodzaju oraz warunków przechowywania.
Vidre+™ to nie tylko naklejki, to technologia, którą integrujemy się z każdym rodzajem opakowania – poprzez nanoszenie jej bezpośrednio na powierzchni opakowania. Regulowana dawka pozwala dostosować poziom ochrony świeżości do konkretnych potrzeb, zapewniając elastyczność dla różnych rodzajów produktów i etapów łańcucha dostaw. Nie wymaga dodatkowej infrastruktury, działa ze wszystkimi materiałami opakowaniowymi, w tym ekologicznymi i kompostowalnymi. Jesteśmy w stanie przekształcić każde opakowanie z codziennego rozwiązania w wysokowartościowy produkt smart, który ogranicza marnowanie żywności i zwiększa rentowność.
Czy technologia jest bezpieczna pod względem pozostałości? Czy wymagane jest zachowanie karencji?
K.C.: Technologia Vidre+™ jest całkowicie bezpieczna dla konsumentów. Nie wymaga okresu karencji i spełnia międzynarodowe normy dotyczące bezpieczeństwa żywności, m.in. FDA (Food and Drug Agency) i EFSA (European Food and Safty Agency).
O ile możemy wydłużyć trwałość owoców i inne ich parametry stosując Vidre+™?
K.C.: W zależności od gatunku i warunków przechowywania, Vidre+™ może wydłużyć trwałość owoców od dni, przez tygodnie, a choćby miesiące. Pomaga także zachować lepszy wygląd, jędrność, smak oraz wartości odżywcze, co przekłada się na większą atrakcyjność handlową owoców.
Co zyskuje plantator/eksporter, który zastosuje Państwa rozwiązania?
K.C.: Producenci, eksporterzy oraz firmy zajmujące się opakowaniami dzięki Vidre+™ mogą zwiększyć swoje zyski i konkurencyjność bez dodatkowych inwestycji. Plantatorzy i eksporterzy minimalizują straty podczas transportu i przechowywania, wydłużając okres sprzedaży i zyskując większą elastyczność logistyczną oraz szersze możliwości eksportowe. Dłużej utrzymująca się świeżość i atrakcyjny wygląd produktów zwiększają satysfakcję klientów, redukując liczbę odrzuconych owoców i warzyw, co przekłada się na wyższe przychody oraz niższe koszty związane z zarządzaniem odpadami. Natomiast producentom opakowań Vidre+™ pozwala przekształcić standardowe rozwiązania w wysokomarżowe, aktywne opakowania, które wydłużają trwałość świeżych produktów i tworzą nowy segment premium. Dzięki łatwej aplikacji na różnych materiałach – od tradycyjnych po biodegradowalne – technologia ta bezproblemowo integruje się z istniejącymi procesami produkcji, umożliwiając szybkie wprowadzenie innowacyjnych rozwiązań. To realna szansa na zwiększenie przychodów, poprawę efektywności operacyjnej i wyróżnienie się na tle konkurencji przez oferowanie opakowań, które przeciwdziałają marnowaniu żywności.
Fresh Inset to europejska firma technologiczna, która od 2017 r. rozwija innowacyjne rozwiązania mające na celu ograniczenie marnowania żywności. Założona przez doświadczonych przedsiębiorców z sektora nauk o materiałach i międzynarodowej komercjalizacji, firma w ciągu kilku lat stała się globalnym graczem w branży food-tech. Dziś Fresh Inset działa na rynkach Ameryki Północnej, Europy, Ameryki Łacińskiej, Australii i Nowej Zelandii, Azji oraz Afryki. Wspierana przez doświadczonych menedżerów z USA, Ameryki Łacińskiej i Europy firma koncentruje się na rozwoju technologii active packaging, które przynoszą korzyści wszystkim uczestnikom łańcucha dostaw świeżych produktów – od producentów po konsumentów. Dzięki opatentowanej technologii Vidre+™., Fresh Inset umożliwia wydłużenie trwałości owoców, warzyw i kwiatów bez konieczności stosowania dodatkowej infrastruktury. Rozwiązanie to pozwala na stopniowe uwalnianie substancji blokującej etylen bezpośrednio wewnątrz opakowania, spowalniając proces dojrzewania i zachowując jakość produktów na dłużej.