Światowe ceny cukru spadły nieco w marcu

3 dni temu
Zdjęcie: Światowe ceny cukru spadły nieco w marcu


Międzynarodowe ceny cukru spadły w marcu po jednorazowym odbiciu w lutym – wynika z najnowszego raportu FAO.

Dane pokazują, iż wskaźnik światowych cen cukru FAO wyniósł w lutym 116,9 punktu, co stanowi spadek o 1,6 punktu (1,4 procent) w porównaniu z lutym. Warto przypomnieć, iż w styczniu wskaźnik osiągnął najniższy poziom od sierpnia 2022 roku.

Cukier jest na świecie znacznie tańszy niż rok temu

W stosunku do marca 2024 roku wskaźnik cen cukru FAO obniżył się o 12,3 procent.

Indeks światowych cen cukru FAO (wykres)

Spadek światowych cen cukru był spowodowany obawami o ograniczenie popytu

Spadek cen cukru był spowodowany głównie oznakami słabszego popytu globalnego, co złagodziło obawy dotyczące napiętych globalnych dostaw cukru. Ponadto ostatnie opady deszczu w kluczowych obszarach uprawy trzciny cukrowej w południowej Brazylii, po okresie przedłużającej się suszy, dodatkowo przyczyniły się do spadku światowych cen cukru.

Jednak pogarszające się perspektywy produkcji w Indiach i utrzymujące się obawy dotyczące ogólnych perspektyw uprawy trzciny cukrowej w Brazylii przez cały czas wywierały presję wzrostową na ceny, ograniczając miesięczny spadek w marcu.

W Polsce ceny cukru wzrosły w lutym, trzeci miesiąc z rzędu

Dane MRiRW pokazują, iż krajowe ceny cukru systematycznie spadały od lipca 2023 roku do listopada 2024 roku. W grudniu 2024 roku ceny odbiły w górę (pierwszy raz od kwietnia 2023) z 2113 do 2182 zł/t. W styczniu cena średnia krajowa cukru wzrosła do 2297 zł/t, a w lutym (tu dane się kończą) do 2315 zł/t. przez cały czas cena średnia z lutego była o 29 procent niższa w skali roku.

Dla porównania, w analogicznym okresie (luty 2024 – luty 2025) światowe ceny cukru spadły o 13 procent.

Średnie miesięczne ceny sprzedaży cukru w Polsce (wykres)

Źródło: FAO, MRiRW

Idź do oryginalnego materiału