Światowe ceny żywności znów rosną! Mięso rekordowo drogie, masło najdroższe w historii

1 dzień temu

Według najnowszych danych FAO, indeks cen żywności na świecie wzrósł w czerwcu 2025 roku do 128,0 punktów, co oznacza wzrost o 0,5% w porównaniu z majem. W skali roku ceny żywności są aż o 5,8% wyższe niż w czerwcu 2024 r.

Światowe ceny żywności znów rosną! Mięso rekordowo drogie, masło najdroższe w historii

Dla konsumentów dobrą wiadomością jest to, iż mimo wzrostu, indeks FAO przez cały czas znajduje się o 20% poniżej historycznego maksimum z marca 2022 roku – osiągniętego w wyniku pandemii i wojny na Ukrainie. Niepokój budzą jednak rekordowe ceny mięsa i rosnące ceny nabiału.

Mięso bije rekordy cenowe – drożeje wszystko poza drobiem

Indeks cen mięsa FAO osiągnął w czerwcu najwyższy poziom w historii – 126,0 punktów.

  • Wzrost względem maja wyniósł 2,1%,
  • W ujęciu rocznym – aż 6,7%.

Drożeje praktycznie każde mięso:

  • Wołowina – ceny rosną przez ograniczone dostawy z Brazylii i wysoki popyt ze Stanów Zjednoczonych,
  • Wieprzowina – stabilna podaż, ale mocny popyt winduje ceny,
  • Baranina – trzeci miesiąc z rzędu wzrost, przez niższy eksport z Oceanii,
  • Drób – jedyny wyjątek, którego ceny spadają, głównie dzięki dużym dostawom z Brazylii.

Warto dodać, iż końcówka czerwca przyniosła oznaki ożywienia eksportu drobiu z Brazylii, po odzyskaniu statusu kraju wolnego od grypy ptaków, co może wpłynąć na dalsze zmiany cen.

Masło najdroższe w historii – nabiał blisko rekordu

Indeks cen produktów mlecznych FAO osiągnął w czerwcu 154,4 punktu,
co oznacza wzrost o:

  • 0,5% w porównaniu do maja,
  • ponad 20% względem czerwca 2024 r.

Masło osiągnęło historyczny rekord – 225 punktów, co wynika z:

  • Ograniczeń podaży w Oceanii i UE,
  • Sezonowego spadku produkcji w Nowej Zelandii,
  • Niższych zapasów w USA,
  • Wysokiego popytu z Azji i Bliskiego Wschodu.

Ceny sera również wzrosły – już trzeci miesiąc z rzędu.
Jedynym wyjątkiem są proszki mleczne, których ceny spadły przez dużą globalną podaż i słabszy popyt.

Oleje roślinne w górę – napędza je popyt na biopaliwa

Indeks cen olejów FAO osiągnął w czerwcu 155,7 punktów. To:

  • 2,3% więcej niż w maju,
  • 18,2% więcej niż przed rokiem.

Za wzrost odpowiadają głównie:

  • Olej palmowy (+5%) – silny popyt i atrakcyjna cena,
  • Olej sojowy – wsparcie rządowe dla sektora biopaliw w USA i Brazylii,
  • Olej rzepakowy – obawy o ograniczoną podaż w okresie 2025/26.

Jedynym wyjątkiem był olej słonecznikowy, którego cena spadła przez dobre prognozy zbiorów w regionie Morza Czarnego.

Cukier tanieje czwarty miesiąc z rzędu – rekordowo nisko od 2021 roku

Ceny cukru FAO spadły w czerwcu do 103,7 punktu, czyli:

  • o 5,2% mniej niż w maju,
  • najniżej od kwietnia 2021 r.

Główne powody:

  • Lepsze prognozy zbiorów w Brazylii, Indiach i Tajlandii,
  • Sucha pogoda w Brazylii sprzyjająca zbiorom trzciny,
  • Wzrost wykorzystania trzciny do produkcji cukru.

Ceny zbóż w dół – ale pszenica lekko w górę

Indeks cen zbóż FAO spadł w czerwcu do 107,4 punktu, co oznacza:

  • Spadek o 1,5% względem maja,
  • Spadek o 6,8% w porównaniu z rokiem poprzednim.

Najmocniej taniała kukurydza – dzięki dużym zbiorom w Ameryce Południowej. Spadły też ceny jęczmienia i sorgo.

Dopłaty do materiału siewnego 2025: Wypłacono już 20 mln zł

Jedynym wyjątkiem była pszenica, która podrożała przez niekorzystne warunki pogodowe w Rosji, UE i USA.

Czerwiec 2025 przyniósł delikatny wzrost globalnych cen żywności, ale niepokojąco szybki wzrost notujemy w przypadku mięsa i nabiału. W szczególności masło i wołowina osiągnęły rekordowe poziomy, co może przełożyć się na dalsze podwyżki cen detalicznych. Z kolei spadające ceny cukru i zbóż mogą chwilowo złagodzić ogólny wzrost kosztów żywności – choć perspektywy są bardzo zróżnicowane.

Idź do oryginalnego materiału