Świętokrzyskie Perły 2024 – Staropolska szynka z tłuszczykiem z Bęczkowa

3 godzin temu
Zdjęcie: Świętokrzyskie Perły 2024 / Fot. ŚROD


Staropolska szynka z tłuszczykiem z Bęczkowa jest laureatką nagrody Perła 2024 w województwie świętokrzyskim. Doceniona została za tradycyjną recepturę i sposób wytwarzania oraz niepowtarzalny smak.

Szynkę od wielu, wielu lat wytwarza się w Bęczkowie, w powiecie kieleckim. Producentem jest firma MAT-MAS – Tadeusz Matuszewski.

Tajemnica szynki z Bęczkowa tkwi między innymi w tym, iż jest wytwarzana bez dodatku jakichkolwiek substancji konserwujących, barwników czy polepszaczy.

Do wyprodukowania 100 gramów gotowego wyrobu trzeba użyć 120 gramów mięsa z szynki wieprzowej. W czym tkwi sekret tradycyjnego smaku tej szynki?

Jak mówią producenci – w dobrej jakości mięsie nabywanym w ubojni, do której tuczniki dostarczają lokalni rolnicy a także umiejętności stosowania naturalnych przypraw.

Szynka wytwarzana jest w siatce, a wędzenie odbywa się w tradycyjnych drewnianych wędzarniach opalanych drewnem bukowo-olchowym. Następnie w celu dodania soczystości, szynka jest parzona.

Tradycyjna receptura i sposób wytwarzania pochodzi od pradziadka, który jako pierwszy zauważył iż niewielka warstwa tłuszczu okalająca mięso dodaje szynce niepowtarzalnego smaku.

Świętokrzyskie Perły 2024 / Fot. ŚODR
Świętokrzyskie Perły 2024 – Staropolska Szynka z Tłuszczykiem z Bęczkowa. Producent: „MAT-MAS” – Tadeusz Matuszewski, Bęczków, powiat kielecki / Fot. ŚROD


Idź do oryginalnego materiału