Staropolska szynka z tłuszczykiem z Bęczkowa jest laureatką nagrody Perła 2024 w województwie świętokrzyskim. Doceniona została za tradycyjną recepturę i sposób wytwarzania oraz niepowtarzalny smak.
Szynkę od wielu, wielu lat wytwarza się w Bęczkowie, w powiecie kieleckim. Producentem jest firma MAT-MAS – Tadeusz Matuszewski.
Tajemnica szynki z Bęczkowa tkwi między innymi w tym, iż jest wytwarzana bez dodatku jakichkolwiek substancji konserwujących, barwników czy polepszaczy.
Do wyprodukowania 100 gramów gotowego wyrobu trzeba użyć 120 gramów mięsa z szynki wieprzowej. W czym tkwi sekret tradycyjnego smaku tej szynki?
Jak mówią producenci – w dobrej jakości mięsie nabywanym w ubojni, do której tuczniki dostarczają lokalni rolnicy a także umiejętności stosowania naturalnych przypraw.
Szynka wytwarzana jest w siatce, a wędzenie odbywa się w tradycyjnych drewnianych wędzarniach opalanych drewnem bukowo-olchowym. Następnie w celu dodania soczystości, szynka jest parzona.
Tradycyjna receptura i sposób wytwarzania pochodzi od pradziadka, który jako pierwszy zauważył iż niewielka warstwa tłuszczu okalająca mięso dodaje szynce niepowtarzalnego smaku.
![](https://zoomnawies.pl/wp-content/uploads/2025/02/Zrzut-ekranu-2025-02-13-o-13.51.29-1024x618.png)
![](https://zoomnawies.pl/wp-content/uploads/2025/02/Zrzut-ekranu-2025-02-13-o-13.51.14-876x1024.png)