Tajna receptura Campari – sławny bitter przez lata powstawał z pluskwiaków

3 lat temu

Prawdopodobnie najbardziej charakterystyczną cechą Campari jest niezwykle żywy, karminowy kolor. To właśnie karmin zapewnił bitterowi światową rozpoznawalność.

Karmin – barwnik z pluskwiaków

Jest to barwnik nazywany też koszenilą. Pozyskuje się go z żerującego na kaktusach gatunku pluskwiaków z podrzędu czerwców o nazwie Dactylopius coccus.

Co ciekawe, koszenilę można produkować także z innych odmian czerwca, m.in. z czerwca polskiego (Porphyrophora polonica).

Czerwony barwnik stanowi około 25% masy owadów. Koszenlia to jeden z najbardziej atrakcyjnych barwników naturalnych. Pierwotnie wykorzystywano ją choćby w malarstwie, ale zrezygnowano z uwagi na słabą odporność na światło. Karmin wykorzystuje się jednak do barwienia tkanin oraz w technice barwień preparatów do mikroskopii świetlnej. Dodatkowo, używa się go do barwienia żywności oznaczając go symbolem E-120.

Alizaryna go zastępuje

W tej chwili, konkretnie od 2006 roku, karmin nie jest już używany do barwienia Campari. W użyciu przemysłowym zastąpił go syntetycznie otrzymywany barwnik – alizaryna.

Alizarynę otrzymuje się z marzany barwierskiej (Rubia tinctorum L.)

Chemicznie, alizaryna to związek organiczny będący pochodną chinonów.

Idź do oryginalnego materiału