Thermomix – likier czekoladowy w kilku prostych krokach!

2 lat temu
Zdjęcie: thermomix likier czekoladowy


Potrzebne będzie ci zaledwie kilka składników, takich jak mleko skondensowane, czekolada o wysokiej zawartości kakao, oraz najważniejszy z nich – alkohol. Poniższy przepis to likier czekoladowy na bazie wódki, możesz jednak zamiennie wykorzystać zwykły spirytus lub ulubiony rum.

Likier czekoladowy – składniki przepisu

Do przygotowania 1 litra likieru czekoladowego przygotuj składniki, takie jak:

  • 200 g czekolady o zawartości min. 50 % kakao, może być zarówno mleczna jak i gorzka;
  • puszka mleka skondensowanego (słodzone lub niesłodzone w zależności od preferencji);
  • 250 ml (szklanka) czystej wódki

Do przepisu możesz dodać również wiórki kokosowe, syropy smakowe czy migdały. Najlepiej przygotować kilka wersji likieru czekoladowego i po degustacji wybrać najlepszy z nich. W podanym przepisie przedstawiamy najprostszą wersję bez dodatków.

Likier czekoladowy – przepis krok po kroku z wykorzystaniem Thermomixa

Aby przygotować domowy likier czekoladowy, wykonaj poniższe kroki:

  1. Czekoladę podziel na kostki lub małe kawałki i wsyp do miksera.
  2. Dolej mleko skondensowane i włącz Thermomix na mieszanie z podgrzewaniem. Mieszaj składniki na obrocie 3 i 70 stopniach Celsjusza.
  3. Po pełnym rozpuszczeniu się czekolady w mleku dolej szklankę czystej wódki.
  4. Powtórz mieszanie na tym samym obrocie (bez podgrzewania).
  5. Po ostudzeniu przelej likier do butelki i przechowuj w lodówce.

Czekoladowy likier będzie dobry do spożycia po zaledwie kilku godzinach w lodówce. Im dłużej odczekasz, tym intensywniejszy będzie smak i aromat czekolady. Napój możesz pić jako samodzielny, ale możesz wykorzystać go również jako dodatek do ciast i lodów. Smacznego!

Idź do oryginalnego materiału