Toksyczny cynamon w sklepach? Alarmujące wyniki bada

2 godzin temu

Komisja Europejska opublikowała wyniki badania, które ujawniają poważne nieprawidłowości na rynku cynamonu w Unii Europejskiej. Ponad 66% przebadanych próbek nie spełniało norm jakości, było fałszywie oznakowanych lub zawierało substancje niebezpieczne dla zdrowia.

Toksyczny cynamon w sklepach? Alarmujące wyniki bada

Fałszywy „Ceylon” – cassia zamiast szlachetnej odmiany

Cynamon cejloński, uznawany za najzdrowszy i najdroższy, był często podrabiany. W 9% próbek oznaczonych jako „Ceylon” wykryto tańszą odmianę – cassia, która zawiera znacznie więcej toksycznej kumaryny.

Toksyczne składniki: kumaryna i ołów w przyprawach

Badanie wykazało, że:

  • 31 próbek zawierało niebezpiecznie wysokie stężenie kumaryny, szczególnie groźnej dla dzieci.
  • Prawie 10% próbek przekraczało unijne limity zawartości ołowiu, co stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia.

Zamiast kory – liście i korzenie

W części produktów wykryto nie tylko podmianę odmiany, ale też zastępowanie kory innymi częściami drzewa cynamonowego – liśćmi, korzeniami czy kwiatami. 21% próbek nie spełniało norm jakości ze względu na zbyt wysoki poziom popiołu całkowitego.

Nowe metody walki z fałszerstwami

Naukowcy z Wspólnego Centrum Badawczego (JRC) zastosowali cztery innowacyjne techniki analityczne, badając 104 próbki z 10 państw UE oraz z Wielkiej Brytanii, Serbii i Sri Lanki. Wyniki są jednoznaczne: potrzebne są nowe narzędzia kontroli, które pozwolą szybciej wykrywać nielegalne praktyki i chronić konsumentów.

Co dalej?

Eksperci apelują o wdrożenie nowoczesnych metod badawczych w laboratoriach kontrolnych UE, które umożliwią skuteczniejsze wykrywanie fałszywych przypraw i zapewnią bezpieczeństwo żywności.

Składki KRUS za IV kwartał 2025 r. Ile wynoszą i do kiedy należy je opłacić?
Idź do oryginalnego materiału