Tokyo Cheesecake Bakery (TCB), specjalizująca się w japońskich sernikach i słodkościach, otwiera swoją flagową cukiernię w kultowym budynku Okrąglak w Poznaniu.
Tokyo Cheesecake Bakery to pierwsza w Polsce sieć cukierni koncentrująca się na japońskich sernikach, wyróżniających się puszystą konsystencją i delikatnym smakiem. Nowa lokalizacja w Poznaniu będzie oferować zarówno klasyczne serniki, jak i 10 wersji smakowych oraz torty i inne słodkości inspirowane kulturą cukierniczą Japonii. Wszystkie wypieki będą przygotowywane na miejscu w otwartej kuchni z wykorzystaniem najwyższej jakości składników oraz oryginalnych receptur.
Na potrzeby poznańskiej cukierni TCB sprowadziło z Kioto specjalny piec cukierniczy, który umożliwi wypiek serników zgodnie z tradycyjnymi japońskimi technikami. Dodatkowo, w ofercie nowego lokalu znajdą się japońskie naleśniki serwowane w różnych wariantach smakowych.
Okrąglak, zaprojektowany przez architekta Marka Leykama i wybudowany w latach 50. XX wieku, to jeden z najbardziej charakterystycznych budynków Poznania. Początkowo pełnił funkcję domu towarowego, a po przekształceniu w biurowiec przeszedł w 2012 roku generalny remont, zachowując oryginalny charakter obiektu. w tej chwili stanowi jedną z ikon architektonicznych miasta i przyciąga zarówno mieszkańców, jak i turystów.
– Cieszymy się, iż udało nam się pozyskać tak renomowanego najemcę do budynku Okrąglak. TCB to marka, która idealnie wpisuje się w charakter tego wyjątkowego miejsca, łącząc tradycję z nowoczesnością – podkreśla Mateusz Jakubowicz, Associate, Regional Manager w Savills.
Dla Tokyo Cheesecake Bakery wybór Okrąglaka na flagową lokalizację był świadomą decyzją. Jak zaznacza współzałożyciel marki, Robert Neumann, budynek stanowi symbol nowoczesności i historii Poznania, a otwarcie nowej cukierni ma na celu stworzenie przestrzeni, która stanie się integralną częścią obiektu, dostosowaną do lokalnej i turystycznej klienteli.