Turcja wyprodukuje w tym sezonie 60% mniej owoców niż przed rokiem

5 dni temu

3 fale przymrozków w Turcji

Wiosną 2025 roku Turcja doświadczyła trzech poważnych fal przymrozków (mrozów), które spowodowały znaczące straty w sadach i na plantacjach. Państwowa firma ubezpieczeniowa, specjalizująca się w rolnictwie, wypłaci rolnikom aż 21 miliardów lir tureckich, co odpowiada kwocie 536 milionów dolarów (stan na 3 czerwca 2025). Niestety, taki spadek produkcji zwiększy inflację i podniesie ceny owoców i warzyw.

Amerykański Departament Rolnictwa informuje o trzech falach przymrozków. Pierwsza miała miejsce 23-24 lutego i dotknęła prowincje Adana, Mersin oraz Hatay. Te regiony, znane z ciepłego klimatu, rzadko doświadczają przymrozków. Druga fala wystąpiła 21-22 marca w prowincji Izmir i okolicach. Izmir, leżący nad Morzem Egejskim, również rzadko doświadcza mrozów. Najdłuższa fala przymrozków trwała od 9 do 14 kwietnia i dotknęła aż 65 z 81 prowincji kraju. W 36 z tych prowincji nastąpił gwałtowny spadek produkcji nie tylko z powodu przymrozków, ale także nadmiernych opadów deszczu i gradu pod koniec 2024 roku.

60% mniej owoców

Oczekuje się ogólnej obniżki plonów o 60%, zwłaszcza w sektorze owocowym. Ogólnie można przyjąć, iż największe straty odnotowano w uprawach moreli, winogron, fig, jabłek, śliwek, wiśni, czereśni, brzoskwiń i persymon.

Uprawa czereśni w Turcji skupia się głównie na zachodzie, zwłaszcza w nadmorskiej prowincji Izmir i śródlądowej prowincji Afyonkarahisar. Oba te regiony produkują zarówno czereśnie, jak i wiśnie. Izmir i Manisa odpowiadają za 20% całkowitej produkcji czereśni w kraju. Według Regionalnej Izby Rolniczej przymrozki spowodowały zmniejszenie produkcji choćby o 70%.

Również w prowincjach Niğde i Karaman, dwóch głównych ośrodkach produkcji jabłek w Turcji, przymrozki wyrządziły znaczące straty. W ubiegłym roku upały spowodowały spadek produkcji do 350 000 ton, a w tym roku wygląda na to, iż spadnie ona jeszcze niżej z powodu mrozów.

Przeczytaj też: Mniej jabłek w Turcji to więcej miejsca na rynku indyjskim i na Bliskim Wschodzie

Amerykański Departament Rolnictwa zamieścił bardzo ciekawą grafikę obrazującą straty na terenie całej Turcji:

Największe straty w sadach cytrusowych

Sadownicy uprawiający cytrusy znajdują się w jeszcze trudniejszej sytuacji. Styczeń był wyjątkowo łagodny pod względem pogody, ale mrozy występujące w kolejnych miesiącach doprowadziły do przemarznięcia drzew (cześć drzew trzeba było wykarczować), co wpłynie negatywnie na plony przez kilka następnych sezonów.

Warto przypomnieć, iż straty w produkcji cytryn skłoniły tamtejszy rząd do nadzwyczajnych działań. 8 kwietnia 2025 roku tymczasowo zakazano eksportu cytryn z powodu przewidywanego niedoboru podaży spowodowanego przez przymrozki na południowym-wschodzie kraju, gdzie produkowane jest 80% cytrusów. Jednak Ministerstwo Handlu gwałtownie zniosło zakaz po intensywnych protestach producentów i eksporterów.

Oczekuje się, iż produkcja pomarańczy spadnie z 1,6 do 1,4 miliona ton metrycznych, a cytryn z 1,7 do 1,3 miliona ton metrycznych. Ekspert branżowy w raporcie USDA ocenia, iż mrozy spowodowały na niektórych drzewach i w młodych sadach spadek plonu choćby na 3 lata do przodu.

Źródło: fas.usda.gov

Idź do oryginalnego materiału