Warzywny ranking 2025. Ile ton cebuli, kapusty czy marchwi zbiorą rolnicy w 2025 roku?

2 godzin temu

Polscy rolnicy, zdaniem Głównego Urzędu Statystycznego, zbiorą 4,1 mln ton warzyw gruntowych, czyli o około 6% więcej niż w 2024 roku. Który gatunek dominuje ilością?

W ramach przypomnienia, według wstępnych szacunków Głównego Urzędu Statystycznego (opublikowanych w lipcu), produkcja warzyw gruntowych miała wynieść około 4 mln ton, co oznaczałoby wzrost o około 5%. Sytuacja się zmieniła, a ostateczne dane poznamy dopiero w grudniu.

Wiosenny deficyt i letnia rekompensata

Sezon wegetacyjny w 2025 roku nie rozpoczął się optymistycznie dla producentów, którzy specjalizują się w uprawie warzyw gruntowych. Chłodna pogoda oraz towarzyszące jej przymrozki w kwietniu i maju, a także utrzymujący się deficyt opadów deszczu (szczególnie w kwietniu i pierwszej połowie maja) spowodowały spowolnienie wschodów i osłabiły rozwój roślin. Zdarzyło się nawet, iż warunki te doprowadzały do powstania lokalnych strat w uprawach. Zarazem, jak podaje Główny Urząd Statystyczny, efektywność zabiegów agrotechnicznych pozostawała ograniczona.

Sytuacja uległa poprawie dzięki zmianie warunków pogodowych. Opady deszczu, które pojawiły się w drugiej połowie maja, a następnie w czerwcu i lipcu, przyczyniły się do poprawy bilansu wodnego w glebie. To z kolei korzystnie wpłynęło na przyrost plonów, szczególnie w przypadku warzyw korzeniowych. Niemniej jednak, wilgoć sprzyjała również wzrostowi presji ze strony chorób grzybowych i bakteryjnych, co obserwowano między innymi na plantacjach ogórków.

– Warunki pogodowe w sierpniu i w pierwszej połowie września na przeważającym obszarze kraju były korzystne dla dojrzewających w tym okresie warzyw i sprzyjały prowadzonym zbiorom. W rejonach kraju ze znacznym niedoborem opadów, plon warzyw (cebulowych i korzeniowych) był mniejszy, a okres wegetacji z powodu przesuszenia gleby uległ skróceniu – relacjonuje GUS.

Warzywny ranking 2025

Liderem, biorąc pod uwagę szacunkowe zbiory warzyw, pozostaje cebula. W tym przypadku produkcję przewidziano na około 630 tys. ton. kilka mniejsza jest produkcja kapusty, oszacowana na około 606 tys. ton, przy czym finalna wielkość zbiorów będzie ściśle zależała od plonowania odmian późnych. Na trzecim miejscu podium plasuje się marchew. Zbiory mają wynieść 599 tys. ton.

Znaczące okazują się również warzywa dyniowate (dynia, kabaczek i cukinia), których łączna produkcja jest szacowana na 455 tys. ton. Wśród innych warzyw warto wymienić buraki ćwikłowe, których zbiory mają wynieść około 257 tys. ton, oraz pomidory gruntowe, których produkcja osiągnie około 228 tys. ton, co jest rezultatem wzrostu powierzchni upraw.

Kukurydza cukrowa została oszacowana na 194 tys. ton. W przypadku warzyw korzeniowych przewiduje się, iż pietruszka korzeniowa osiągnie około 165 tys. ton, a selery korzeniowe około 113 tys. ton. Zbiory kalafiorów oszacowano na 120 tys. ton, zaś ogórków na około 105 tys. ton. Łączna produkcja pozostałych gatunków warzyw wyniesie natomiast około 519 tys. ton.

Artykuł na podstawie raportu Głównego Urzędu Statystycznego.

Idź do oryginalnego materiału