Whyte & Mackay whisky być może nie należy w Polsce do najbardziej znanych, ale z uwagi na jej prominentną pozycję na światowym rynku whisky, warto ją poznać. Dzisiaj artykuł właśnie na jej temat.
Historia Whyte & Mackay whisky
Firma Whyte & Mackay powstała w 1844 roku w Glasgow. Jej założycielami byli Charles Mackay i James Whyte, którzy zajmowali się wcześniej handlem whisky i prowadzeniem składu podatkowego. w tej chwili firma należy do firmy filipińskiej Emperador Inc, która to z kolei należy do dużej grupy kapitałowej Alliance Global Group.
W&M cechuje duża głębia historyczna. Przykładem niech będzie fakt, iż stare butelki whisky W&M zostały wydobyte przez E. Lee Spence’a z wraku SS Regina leżącego na dnie jeziora Hurron.
Koncepcja potrójnego leżakowania
W&M whisky powstaje przez potrójne leżakowanie. Proces ten polega na tym, iż osobno leżakują whisky słodowe (1. leżakowanie), które poddawane są mariażowi (zmieszaniu), czyli wspólnemu leżakowaniu (2. leżakowanie), aby następnie wejść do kupażu z whisky zbożowymi. Proces, który marka Whyte & Mackay wskazuje jako odróżniający ją od innych to leżakowanie whisky kupażowanej (zmieszane malty i grainy) w beczkach po sherry (3, leżakowanie).
Jak smakuje Whyte & Mackay Whisky?
No dobra, to sprawdźmy jak whisky ta smakuje
Whyte & Mackay Whisky
Blend W&M składa się podobno z 41 whisky z Highlands i Speyside. Master Blenderem marki jest Richard Paterson.
Paterson to ikona świata whisky o pięćdziesięcioletnim doświadczeniu w branży gorzelniczej na stanowisku mistrza kupażu. Medialnie budzi on spore kontrowersje z uwagi na bezkompromisowe poglądy o piciu whisky, którą chętnie i obficie rozlewa na ziemię podczas swoich prezentacji.
Tak jak wspomniałem wcześniej, W&M whisky ma za sobą długą historię i sporą rzeszę fanów. Trunek ten zdobył także sporo nagród na imprezach międzynarodowych:
- W 2009 roku, trzydziestoletnia wersja W&M została uznana za najlepszą whisky na świecie w aż dwóch konkursach.
- W latach 2003-2006 Whyte & Mackay była marką sponsorującą Leeds United.