Wigilijny barszcz w nowej dosłownie. Z winem i w kapuście.

marekkondrat.pl 1 rok temu

Łącznie dań z winem nie jest łatwą sztuką, ale w końcu, od czego masz nas? Lista potraw na tegoroczne Święta z pewnością Cię nie zaskoczy, wszak od stuleci obowiązuje nas 12 ‚pewniaków’, bez których Boże Narodzenie nie może się odbyć.

W tym roku jednak, postanowiliśmy zaskoczyć wine pairingiem dość niecodziennym. Co powiesz na wigilijny barszcz i czerwone wino?

Zanim jednak przejdziemy do wina, szybciutko dzielimy się przepisem na barszcz ukraiński w wykonaniu naszej Urszuli Ożarowskiej z BARaWINO Warszawa. Zapisz przepis, bo naprawdę warto.

Składniki:

główka kapusty

500g buraków

250 g ziemniaków

100 g fasolki szparagowej lub białej fasoli

z puszki

50 g koncentratu pomidorowego lub 250 g pomidorów

20 g suszonej gruszki

4 śliwki suszone

liść laurowy

ocet winny (jabłkowy) 3 łyżki

50 g oleju rzepakowego

Jak przygotować kapustę?

W dużej ilości osolonej wody (ok. 8 minut) ugotuj główkę kapusty i lekko ją ostudź.

Z pomocą foremki wykrój w niej ostrym nożem wewnętrzną „miseczkę”. Posmaruj patelnię oleje, rozgrzej i ułóż na niej główkę kapusty i pozostaw, aż się opiecze.

Jak przygotować barszcz?

Buraki umyj, obierz, opłucz i pokrój w kostkę. Podsmaż w garnku na rozgrzanym oleju, dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, pociętą na kawałki fasolkę i smaż 5 minut. Zalej wodą, dodaj suszone owoce, liść laurowy, zagotuj i dalej gotuj na małym ogniu około 35 minut. W trakcie gotowania dopraw barszcz do smaku solą, odrobiną cukru i octem winnym lub jabłkowym. jeżeli dodasz fasolę z puszki, wrzuć y ją do zupy na około 10 minut przed końcem gotowania.

Barszcz podawaj w wydrążonej główce kapusty.

Zobacz film

Wino do barszczu?

Ależ oczywiście. Co powiesz na ukraiński barszcz i nowozelandzkie wino czerwone? Zaskakujące, zupełnie, jak pinot noir, na bazie którego powstało wino MOMO od producenta Seresin, o którym tu właśnie mowa. Czerwone, wytrawne, owocowe i bardzo wyraziste. Pochodzi z certyfikowanej uprawy ekologicznej winorośli, gdzie zbiory odbywały się manualnie, a fermentacja zachodziła naturalnie. Wino dojrzewało przez jedenaście miesięcy we francuskich beczkach. Barwa przejrzysta, w odcieniu malinowym. Bukiet niezwykle intensywny, z przewagą czerwonych owoców i suszonych ziół. W tle delikatnie zaznaczone nuty dymne. Na podniebieniu rześkie, z dobrą kwasowością i krągłością beczki. Świetnie sprawdzi się nie tylko do barszczu, ale także do dań z grzybami. Słowem: idealne wino na Święta! Sprawdź.

A jak już odtworzysz to danie, podziel się z nami opinią w naszych mediach społecznościowych. Nie zapomnij nas przy tym oznaczyć, by Twój post nie umknął naszej uwadze.

Pozdrawiamy i na zdrowie!

Idź do oryginalnego materiału