23 czerwca 2025 roku w Auli Kryształowej Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie odbył się finał III edycji Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere. Wydarzenie podsumowało roczny cykl edukacyjny skierowany do uczniów szkół gastronomicznych z całej Polski.
W roku akademickim 2024/2025 uczestnicy Akademii wzięli udział w 15 warsztatach kulinarnych prowadzonych przez specjalistów z branży. Program zakończył się uroczystym wręczeniem dyplomów oraz przyznaniem nagród dla uczestników z najwyższymi wynikami.
Na podstawie punktacji zdobytej podczas warsztatów przyznano cztery główne wyróżnienia:
-
IV wyróżnienie – Oskar Wolny (Zespół Szkół Gastronomicznych im. K. Libelta w Poznaniu)
-
III wyróżnienie – Julia Janik (Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach)
-
II wyróżnienie – Jakub Jacolik (Zespół Szkół im. J. K. Kluka w Wojewodzinie)
-
I wyróżnienie – Mateusz Rutkowski (Zespół Szkół Zawodowych nr 4 im. A. Chętnika w Ostrołęce), który otrzymał nagrodę w postaci warsztatów kulinarnych w Landsberg am Lech, ufundowaną przez firmę Rational AG.
Tytuł Najlepszego Cukiernika rocznika otrzymał Wiktor Budaj z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi. Nagrodą był intensywny pięciodniowy kurs w Akademii Czekolady Barry Callebaut Polska.
Główna nagroda Akademii i tytuł Najzdolniejszego Studenta trafiły do Joanny Kanieckiej (Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach). Nagrodą była 11-dniowa podróż kulinarna połączona ze stażem w restauracji Jordnær w Kopenhadze (3 gwiazdki Michelin), prowadzoną przez szefa kuchni Erica Vildgaarda.
Dodatkowo, Joanna Kaniecka i Mateusz Rutkowski otrzymali indeksy na studia w SGGW na kierunku Gastronomia i Hotelarstwo. Nagrody wręczył prof. dr hab. Michał Zasada, rektor uczelni.
Organizatorzy zapowiedzieli nowe inicjatywy na kolejny rok akademicki, m.in. całodniowy warsztat z Robertem Mazurem, byłym współpracownikiem Gordona Ramsaya, nową kadrę trenerską oraz wydanie książki kulinarnej z przepisami studentów i mentorów Akademii.
Horeca Business Club jest patronem medialnym tego wydarzenia.