Zbiór pomidorów ekologicznych – ochrona i stymulacja BRIX z BIOCONT

2 godzin temu

Rozpoczęły się zbiory pomidorów ekologicznych na plantacji w Świniokierzu Dworskim, należącej do Piotra Zielińskiego. Gospodarz jest w stanie zebrać ponad 200 ton dziennie. Aktualny sezon nie należał do łatwych, ale dziś z całą pewnością można powiedzieć, iż produkcja ekologicznych pomidorów na tak ogromną skalę jest jak najbardziej możliwa.

Aktualny sezon nie należał do sprzyjających. Warunki pogodowe były bowiem nietypowe i źle wpływały na rozwój roślin. W okresie wiosennym występowały przymrozki, natomiast temperatury w okresie letnim utrzymywały się na niskim poziomie, co utrudniło proces dojrzewania owoców.

Niewątpliwie dodatkowe wyzwanie stanowiła uprawa pomidorów w systemie ekologicznym, szczególnie w kontekście ochrony przed chorobami, ponieważ pomidor jest jednym z najbardziej wymagających gatunków warzyw pod tym względem. Warto jednak zauważyć, iż tego typu produkcja jest jak najbardziej możliwa. Warunki pogodowe nie pozwoliły wprawdzie na osiągnięcie rekordowego plonu, jednak zbiory trwają, a dzienna wydajność przekracza 200 ton.

Wskaźnik BRIX i dopracowywanie technologii

Mimo trudności pogodowych, gospodarstwo osiągnęło znaczący postęp technologiczny. Jest to wprawdzie pierwszy rok ekologicznej uprawy pomidora gruntowego na tak dużą skalę, a technologia jest nieustannie dopracowywana, jednak producent już w tym momencie jest usatysfakcjonowany przebiegiem produkcji. Kluczowym sukcesem, który ma również bezpośrednie przełożenie na cenę, okazało się podniesienie poziomu BRIX (zawartości cukrów).

W obecnym sezonie wartość BRIX utrzymuje się na poziomie 7, a w niektórych odmianach jest to choćby wyższy pułap. W poprzednim sezonie wartości te wahały się w przedziale 5,5-6.

Wysokie wartości BRIX, jak podkreśla Katarzyna Woszczyk, pozostają rezultatem zastosowania rozwiązań firmy Biocont Polska. Skuteczne okazały się mikrobiologiczne produkty, takie jak Rizocore®, RhizoVital® C5 czy VermiFit A, które przyniosły oczekiwane efekty.

Wybarwianie owoców. Jakie plany na przyszłość?

Największym wyzwaniem zastosowanej technologii jest poziom wybarwienia owoców, który na ten moment nie jest w pełni satysfakcjonujący. Oczywiście na problem z wybarwianiem mogły nałożyć się niekorzystne warunki pogodowe, gdyż trudności występują również w produkcji konwencjonalnej.

W zakresie wybarwiania owoców na plantacji testowano nawozy potasowe, które są dozwolone w produkcji ekologicznej. Rozwiązanie nie przyniosło jednak pożądanego efektu. Niemniej, zespół planuje dalsze poszukiwanie rozwiązań, które mogłyby zminimalizować problem w przyszłości.

Niedostateczne wybarwienie w aktualnym sezonie wpłynęło przede wszystkim na wydajność. Przy pełnej dojrzałości, jak szacuje producent, plon oscylowałby w granicach 90 t/ha. Aktualne szacunki wskazują natomiast na około 60 t/ha. Niemniej, biorąc pod uwagę warunki, plon jest satysfakcjonujący. Zarazem, producent planuje zwiększyć skalę produkcji w nadchodzącym sezonie.

Idź do oryginalnego materiału