Rzodkiewka jest propozycją do łatwej uprawy na parapecie. w okresie zimowym przyda się w każdym domu porcja smacznego i zdrowego warzywa. Ogrodnicy polecają między innymi rzodkiewkę śnieżkę. To polska odmiana, którą wyhodowano pod koniec XX wieku.
Jej nasiona są dostępne w sklepach ogrodniczych. Można z nich wyhodować w doniczce lub skrzynce na słonecznym parapecie okrągłe rzodkiewki o białokremowej barwie. Rzodkiewka śnieżka ma lekko pikantny smak.
– Trzeba pamiętać, aby po wykiełkowaniu ją przerzedzić, czyli wyrwać część nowych kiełkujących roślinek, umożliwiając pozostałym rozrastanie. Wystarczy trochę chęci i cierpliwości, aby cieszyć się ich smakiem.
Dla śnieżki ważne są odpowiednia wilgotność podłoża oraz dostateczne naświetlenie, ponieważ rzodkiewka uprawiana w cieniu w ogóle nie wytworzy zgrubień – podpowiada Teresa Gaj, która uprawia działkę w Ogrodzie Prochownia w Kielcach.
Odmiana ta polecana jest także wiosną do uprawy pod osłonami, a na polu wiosną i wczesnym latem.
Rzodkiewka śnieżka polecana jest na kanapki i do dekoracji dań.