Zupa partyzantka

5 godzin temu
Wystarczy cebula, trochę kaszy jaglanej, śmietany, suszonych grzybów i słoniny, aby dosłownie z „partyzanta” ugotować smaczną i zdrową zupę.
Składniki: 1 cebula, ½ szklanki śmietany, ½ szklanki kaszy jaglanej, 2 łyżki suszonych grzybów, słonina, sól, pieprz.
Zakwas: 2 łyżeczki otrębów żytnich, ½ szklanki letniej wody.
Sposób przygotowania: Otręby zalać letnią wodą i pozostawić w ciepłym miejscu na 3-4 dni. Namoczone grzyby gotować przez około 45 minut. Wsypać kaszę i gotować do miękkości. Słoninę pokroić w kostkę i usmażyć. Dodać cebulę i podsmażyć na złoty kolor. Wlać do barszczu z grzybami okrasę i doprawić solą i pieprzem. Na koniec wlać śmietanę i gotować przez 10 minut.
Przepis podało: Koło Gospodyń Wiejskich Huta Stara z gminy Bieliny w powiecie kieleckim.
„Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji”
Książka „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie. Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”. Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.



Idź do oryginalnego materiału