Arbuz i melon podbiją Polskę? Nowa specjalność na Południowym Mazowszu

3 godzin temu

Arbuz i melon – czy te ciepłolubne rośliny mogą stać się nową specjalnością na Południowym Mazowszu? W gospodarstwie Karoliny i Artura Sowińskich, którzy po wielu latach zrezygnowali z uprawy papryki, rozpoczęliśmy projekt mający na celu odpowiedź na to pytanie. Wspólnie z gronem ekspertów testujemy nowe odmiany arbuza i melona, posadzone 2 czerwca na powierzchni 4000 m². Pokażemy, jak z powodzeniem uprawiać te gatunki w polskich warunkach klimatycznych. Śledźcie relację z tej innowacyjnej uprawy i dowiedzcie się, jak krok po kroku wprowadzić ją do swojego gospodarstwa.

Gospodarstwo Karoliny i Artura Sowińskich

Wyjątkowy sezon rozpoczął się w gospodarstwie, które prowadzą wspólnie Karolina i Artur Sowińscy. Plantator pracuje w nim razem z żoną od 13 lat. Historia samego gospodarstwa sięga jednak znacznie dalej, wcześniej to rodzice producenta zajmowali się uprawą warzyw. To z ich rąk aktualny gospodarz sukcesywnie przejmował obowiązki związane z zarządzaniem i pracą w gospodarstwie.

Przez wiele lat głównym gatunkiem uprawianym w gospodarstwie była papryka. Stanowiła ona dominującą uprawę, jednak około 3 lata temu wszystko uległo zmianom. Wówczas Państwo Sowińscy podjęli decyzję o całkowitej rezygnacji z uprawy papryki. Aktualnie nie uprawiają jej wcale. Warto jednak zauważyć, iż ta zmiana otworzyła drogę dla nowych kierunków rozwoju w gospodarstwie.

Wiosenne specjalności w gospodarstwie Karoliny i Artura

Obecnie profil upraw w gospodarstwie jest zróżnicowany. Wiosną kładziony jest duży nacisk na kapustę pekińską, której uprawia się stosunkowo duże ilości. Oprócz tego plantatorzy oferują fasolkę szparagową oraz cukinię. Łączna powierzchnia gospodarstwa to nieco poniżej 12 hektarów. Część upraw prowadzona jest pod osłonami, zajmując obszar blisko 2 hektarów.

Pozostała powierzchnia to uprawy polowe. W tym sezonie uprawiany jest tu arbuz, a resztę stanowi kukurydza. Produkcja skierowana jest głównie pod kątem zaopatrzenia lokalnych skupów.

Arbuzy i melony

Uprawa arbuza nie jest dla gospodarza nowością, gdyż jest to już czwarty rok uprawy tego gatunku w gospodarstwie. Początkowo, gdy zapadała decyzja o rozpoczęciu produkcji arbuza, zajmował on obszar 30 arów. Następnie producenci zwiększyli areał do 2 hektarów. W kolejnym roku były to 4 hektary, a w tym sezonie powierzchnia uprawy arbuza oscyluje na poziomie 3 hektarów.

Melon natomiast stanowi nową uprawę w gospodarstwie. Warto jednak zauważyć, iż gatunek ten doskonale sprawdza się w polskich warunkach klimatycznych i z powodzeniem może być uprawiany w gruncie. Skąd taka pewność? W minionym roku, dzięki zaangażowaniu firm Argenta Seeds, Koppert Polska, Biocont Polska, Agrimpex, ICL oraz gospodarza – Damiana Micyka, udało się osiągnąć satysfakcjonujące wyniki z uprawy melonów w Małopolsce. w okresie 2025 szerokie grono ekspertów ze wskazanych firm zdecydowało się przybliżyć produkcję tego gatunku na Południowym Mazowszu.

W bieżącym sezonie szczególnym obszarem zainteresowania stały się nowe odmiany arbuza oraz wspominany melon. Gatunki te zostały posadzone na miejscu stałym 2 czerwca na powierzchni około 4000 m². Zarazem, ponownie będziemy mieli okazję pokazać, jak zająć się ich uprawą w Polsce. W najbliższych tygodniach na bieżąco informować będziemy o koniecznych pracach czy zabiegach. Zwieńczeniem tegorocznego projektu będzie spotkanie polowe, na które zapraszamy wszystkich już dziś. Wydarzenie odbędzie się w połowie sierpnia, zależnie od warunków pogodowych.

Projekt na 2025 rok. Co zobaczycie?

W tym roku każdy, kto będzie obserwował projekt, może zobaczyć zróżnicowane podejście do uprawy arbuza. Oprócz standardowych pozycji (Emily F1), eksperci i gospodarze będą chcieli zaprezentować odmiany wyróżniające się mniejszych kalibrem (PVO 1582 F1 i PVO 1734 F1). Takie owoce są rozsądnym rozwiązaniem pod kątem zbiorów i pakowania, gdyż przy owocach 6-kilogramowych i cięższych do pracy są wymagani mężczyźni. Lżejsze owoce mogą być z kolei zbierane przez każdego pracownika. Celem jest zainspirowanie producentów do spojrzenia na arbuza z innej perspektywy.

W przypadku melona, oprócz znanych z poprzedniego roku odmian takich jak Bondi F1, Barbados F1 i Waikiki F1, wprowadzono także dwie nowe odmiany – PVO 2380 F1 oraz PVO 2381 F1. Odmiany Bondi F1, Barbados F1 oraz Waikiki F1 są odmianami klimakterycznymi, co oznacza, iż są wrażliwe na etylen i dojrzewają po zbiorze. Natomiast dwie nowe odmiany są nieklimakteryczne. Ich dojrzewanie nie jest w takim stopniu uzależnione od etylenu jak w przypadku odmian klimakterycznych.

Sadzenie i rozstawa – jak to wygląda w praktyce?

Sadzenie arbuza i melona w tym sezonie, tak jak wspominaliśmy odbyło się 2 czerwca. Odległość między rzędami wynosi 130 cm, a jest ona determinowana przez możliwości sprzętowe i ciągnik. W rzędzie rośliny sadzone były natomiast co 80 cm. Arbuz i melon to rośliny ciepłolubne, dlatego termin sadzenia został przemyślany. Państwo Sowińscy zwlekali z sadzeniem, aby uniknąć sadzenia w zimną glebę. Na plantacjach, gdzie sadzono zbyt wcześnie w niskich temperaturach, pojawił się problem.

Nie przegap najlepszego – o czym mowa?

W ramach podsumowania, wraz z firmami Argenta Seeds, Koppert Polska, Biocont Polska, Agrimpex oraz ICL, rozpoczynamy projekt, w którym główną rolę odegra arbuz i melon. Na plantacji w gospodarstwie Artura i Karoliny Sowińskich (Mokrzec) 2 czerwca posadziliśmy 3 odmiany arbuzów oraz 5 odmian melonów. Będziemy na bieżąco informować o tym, jak rośliny radzą sobie w lokalnych warunkach. Pokażemy, jak przygotować stanowisko, a także jak nawozić i zabezpieczyć rośliny przed chorobami i szkodnikami. Wszystko relacjonowane będzie na łamach portalu “Warzywa.pl”. W sierpniu zapraszamy natomiast na spotkanie polowe, gdzie będzie okazja zobaczyć efekty na własne oczy.

Idź do oryginalnego materiału