Poświąteczny, krótszy tydzień sprzyja stabilizacji, a choćby niewielkim wzrostom cen, choć nie są to zbyt duże wartości. Jak zatem wyglądają ceny bydła mięsnego na dzień 24.04.2025?
Po dwóch tygodniach dosyć znaczących spadków cen, sytuacja na krajowym rynku bydła mięsnego się ustabilizowała i na rynku widać choćby niewielkie podwyżki cen.
Zapotrzebowanie cały czas ogromne
Krajowe zakłady zauważyły, iż obniżki cen sięgnęły chyba zbyt daleko i w tym krótszym, poświątecznym tygodniu widzimy choćby niewielkie zwyżki, choć oczywiście do rekordowych poziomów z przed 2 czy 3 tygodni jeszcze sporo brakuje. Niemniej jednak widząc, iż sytuacja cenowa w Europie pozostaje bardzo dobra i wołowina notuje tam rekordy, polscy skupujący zostali niejako zmuszeni do zatrzymania obniżek i część zakładów podniosła nieznacznie ceny skupu. Zagrożeniem dla rynku pozostaje cały czas pryszczyca, której kolejne ognisko pojawiło się na Węgrzech, a której zatrzymanie sprawia cały czas duże problemy i to prawdopodobnie ona będzie jeszcze przez kolejne tygodnie wpływać na sytuację cenową na rynku bydła mięsnego.
Ceny bydła mięsnego na dzień 24.04.2025 na podstawie ankiety telefonicznej:
W przypadku skupu w wadze żywej obowiązują następujące ceny:
- byki 10 – 16,2 zł netto/kg,
- jałówki 7,2 -15 zł netto/kg,
- krowy 5 – 12,5 zł netto/kg.
Za wagę bitą ciepłą WBC skupujący oferują następujące stawki
- byki 21 – 25,6 zł netto/kg,
- jałówki 18,5 – 24,6 zł netto/kg,
- krowy 16,5- 22,6 zł netto/ kg.
Górne widełki cenowe obowiązują przy dostawach powyżej 10 sztuk i dotyczą bydła ras typowo mięsnych.