Wśród wielu wydarzeń branży mleczarskiej na przestrzeni roku Euroforum jest wydarzeniem wyjątkowym: organizowane i moderowane przez -zdaje się – najbardziej zasłużoną i doświadczoną część mleczarskiego sektora, jest miejscem spotkania doświadczonych, często już emerytowanych członków mleczarskiej społeczności z młodszym pokoleniem. Jest czas na dodatkowe pytania, wolne wnioski a choćby reminescencje z przeszłości.
Sympozjum organizowane jest przez Krajowe Stowarzyszenie Mleczarzy z prezesem Tadeuszem Proczkiem na czele i Hanną Bogdańską-Zarębą u jego boku. Od wielu lat swoim czasem i wiedzą służy Andrzej Babuchowski, prezes Instytutu Innowacji Przemysłu Mleczarskiego w Mrągowie.








Kilkanaście specjalistycznych wykładów dotyczyło zarówno rynku i ekonomii, zagrożeń, cyfryzacji jak i nowoczesnych technologii. Warto zapamiętać:
- w Polsce aktualnie przerobem mleka zajmuje się 127 firm. Średnia przerobu mleka na 1 zakład wynosi 103 miliony ton (Piotr Szajner, IERiGŻ)
- W krajach rozwiniętych konsumuje się ok. litra mleka dziennie na osobę, jesteśmy blisko tego wskaźnika w Polsce, on już rósł nie będzie (Szajner)
- Polak zjada 6 kg masła rocznie (Marzena Trajer, KOWR)
- Mleko utylizowane ze względu na zawartość antybiotyków może być z powodzeniem przeznaczone do produkcji kwasów do biodiesla czy hydrożeli (Paweł Pomastowski, UMK w Toruniu)
- 1 kg produkcji żywności vege generuje 3-5 kg niejadalnej dla ludzi biomasy – najważniejsze jest mądre zagospodarowanie przeżuwaczy, aby nam biomasę zamieniały na mleko (Marcin Gołębiewski, SGGW)
- Bydło jest doskonałym producentem nawozu a krowy stoją na straży bezpieczeństwa żywnościowego kraju. Należy mądrze przeanalizować w których konkretnie momentach produkcji i przetwórstwa mleka emisja śladu węglowego jest najwyższa i dlaczego (Gołębiewski)
- Mamy zaledwie 18 rodzajów serów, liczby 300 czy 400 to po prostu nazwy handlowe czy marki (Justyna Żulewska, UWM)
- Brakuje studentów chcących związać swą przyszłość z sektorem mleczarskim. Praca jest postrzegana jako niskopłatna i zbyt mało zautomatyzowana (Żulewska)
- Potrzebna jest komunikacja walorów odżywczych i składników produktów mleczarskich (Andrzej Siemaszko, CBnŻF)
- Cena wyizolowanej laktoferyny waha się od 4700 PLN za kg do 35.000 PLN/kg w suplementach (Pomastowski)
- Wyzwaniem w produkcji preparatów laktoferyny jest zachowanie aktywności biologicznej przy jednoczesnym zachowaniu bezpieczeństwa mikrobiologicznego produktu (Pomastowski)
- Tajemnica przedsiębiorstwa stanowi dobro intelektualne – sieci handlowe, żądając receptur i kontaktów do dostawców opakowań etc stosują praktyki niedozwolone (Jacek Marczak, UOKiK)
Sponsorami wydarzenia były firmy Multivac i Ulma. AgroIndustry pełnił rolę patrona prasowego wydarzenia.
OSM Łowicz ze statuetką Produkt Mleczny Roku za jogurty mascarpone
Krajowa Ocena Przetworów Mlecznych 2025