Fruit Cocktail Festival 2025 – druga edycja wydarzenia pod znakiem czterech żywiołów

1 dzień temu

13 czerwca 2025 r. we Wrocławiu odbyła się druga edycja Fruit Cocktail Festival – wydarzenia, które po raz kolejny połączyło świat gastronomii, miksologii i muzyki w jednej przestrzeni. Festiwal zorganizowany został w Hotelu HP Park Plaza oraz Restauracji Panorama. Za całość wieczoru odpowiadał dyrektor hotelu, Przemysław Biechowiak.

Tegoroczna edycja odbyła się pod hasłem „Cztery żywioły: między niebem a ziemią”. Temat ten stał się inspiracją dla całego programu kulinarnego i koktajlowego wydarzenia. dla wszystkich z żywiołów przygotowano autorskie kompozycje drinków oraz dopasowanych zakąsek:

  • Ogień – truskawkowa margarita z ostrym chorizo i pieczonym ananasem,

  • Woda – shot wiśniowo-cytrusowy w stylu Kamikaze z grillowanym śledziem, koprem włoskim i arbuzem,

  • Powietrze – reinterpretacja koktajlu Bees Knees z yuzu i wędzoną kaczką na żelce z jałowca i pomarańczy,

  • Ziemia – drink z jabutikaba i jeżyną w towarzystwie musu truflowego z leśnymi owocami i gorzką czekoladą.

Live cooking i oprawa kulinarna

Część kulinarna obejmowała pokaz live cooking przygotowany przez szefa kuchni Dawida Sabaja oraz kucharzy: Dianę Paszkiewicz i Jacka Bujnowskiego. Goście mieli okazję obserwować przygotowanie takich dań, jak jagnięcina z pieczonym batatem i sosem porto oraz dorada z grillowanymi warzywami.

Barmańskie show i kawa specialty

Za festiwalowy bar odpowiadał Mateusz Piskorski we współpracy z dyrektorem gastronomii Darkiem Serwatką. Oprócz serwisu koktajli, zorganizowano także pokaz barmański z efektami ognia. W strefie kawowej z kolei aromatyczne napoje przygotowywali bariści Robert Wcisło i Robert Dudkiewicz z Art. Caffe, serwując kawy typu specialty.

Część artystyczna i strefa relaksu

Muzyczną część wieczoru uświetnił koncert duetu Second Line – Łucji Skibniewskiej i Marka Waszczyńskiego, łączącego blues z elementami jazzu. Goście mogli także skorzystać ze strefy relaksu prowadzonej przez SPA Masaje oraz wziąć udział w konkursach i zabawach.

Fruit Cocktail Festival 2025 stanowił przykład integracyjnego wydarzenia opartego na wielozmysłowych doświadczeniach kulinarnych i miksologicznych. Wydarzenie miało charakter otwarty, skierowany do szerokiego grona gości – zarówno gości hotelowych, jak i mieszkańców Wrocławia. Organizatorzy zapowiedzieli kontynuację projektu w kolejnych latach.

Idź do oryginalnego materiału