IJHARS kontroluje mięso wieprzowe w sklepach. Masa nieprawidłowości!

3 tygodni temu

W marcu 2025 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) przeprowadziła kontrolę znakowania mięsa wieprzowego (opakowanego i luzem). Celem było sprawdzenie, czy konsumenci otrzymują pełne i wiarygodne informacje, zwłaszcza w kwestii kraju pochodzenia.

Pochodzenie mięsa – istotny czynnik dla konsumentów podczas zakupów

Zakres kontroli i wyniki

Inspektorzy skontrolowali 593 partie mięsa w 167 sklepach wielkopowierzchniowych. Łączna masa kontrolowanych produktów wyniosła prawie 8 ton. Wyniki kontroli są alarmujące – nieprawidłowości wykazano w 50 sklepach, co stanowi 29,9% badanych placówek.

Nieprawidłowe znakowanie mięsa

Zakwestionowano 144 partie mięsa o łącznej masie 923,3 kg. W 26 partiach oznakowanych jako „polskie” inspektorzy wykryli niezgodności w informacji o miejscu chowu i uboju:

  • 12 partii pochodziło z Niemiec,
  • 6 partii z Danii,
  • 3 partie z Hiszpanii,
  • 2 partie z Wielkiej Brytanii,
  • po 1 partii z Belgii, Holandii i Węgier.

Porównanie z wcześniejszymi kontrolami

W lutym 2025 roku stwierdzono mniej nieprawidłowości – dotyczyły one co dziesiątej partii mięsa (9,8%). W marcu liczba ta wzrosła do 24,3%, co pokazuje potrzebę dalszych kontroli.

Dodatkowe uchybienia

Pozostałe wykryte problemy obejmowały:

  • brak informacji o pochodzeniu mięsa oraz grafiki flagi państwa,
  • nieuprawnione użycie oznaczenia „Produkt Polski” – niezgodności dotyczyły 3 z 56 partii,
  • sprzedaż przeterminowanego mięsa w jednym z podmiotów.

Kary i konsekwencje

Inspektorzy wszczęli 50 postępowań administracyjnych dotyczących kar finansowych dla handlowców za wprowadzenie do obrotu żywności niewłaściwej jakości lub zafałszowanej.

Apel do konsumentów

Kupując mięso, konsumenci powinni zwracać uwagę na:

  • informacje o kraju pochodzenia, obowiązkowe dla mięsa luzem i opakowanego,
  • obecność grafiki flagi kraju dla mięsa bez opakowania (wieprzowego, drobiowego, baraniego, koziego).

Nieuczciwe oznakowanie mięsa to wprowadzenie konsumenta w błąd i zafałszowanie żywności. Za takie praktyki grożą kary od 1000 zł do 10% rocznego przychodu handlowca.

Kontrole będą kontynuowane

IJHARS zapowiada dalsze działania, mające na celu poprawę rzetelności informacji oferowanych konsumentom. Konsumenci mają prawo do pełnej wiedzy o pochodzeniu produktów, które kupują.

Nowy nabór wniosków na magazyny energii – szansa dla stabilności energetycznej Polski
Idź do oryginalnego materiału