Zdjęcie: Kapusta z grochem i okrasą / Fot. Marzena Smoręda
Barszcz na kapuście, kapusta z grochem z ziemniakami, pierogi z jagodami i jagodniki – takimi specjałami chwaliły się w ostatnio w Końskich w konkursie kulinarnym na VI Przeglądzie Kół Gospodyń Wiejskich Koło Gospodyń Wiejskich Gatniczanki z Gatnik.
– Takie jedzenie było dawniej bardzo popularne w naszych stronach, ponieważ do jego przygotowania nie trzeba było wielu składników. A trzeba pamiętać, iż dawno, dawno temu u nas był bieda. Żywiliśmy się adekwatnie tym, co zebraliśmy w lesie, co urosło na lichych polach, co zebraliśmy w lesie – mówi Janina Świercz z Koła Gospodyń Wiejskich Gatniczanki.
Danie zaprezentowane w Końskich przez Gatniczanki to bruzda barszczu i zagon ziemniaków okraszonych słoniną, czyli barszcz na kapuście, kapusta z grochem z ziemniakami przyprawiona kolendrą, były też pierogi i bułki z jagodami, zwane w tych stronach jagodnikami.
– Wszystkie nasze gospodynie lubią gotować i trzeba przyznać, iż nieźle nam to wychodzi. Doceniło to jury tegorocznego konkursu – mówi Janina Świercz.
„Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji”
Książka „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie. Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”. Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.


