Młoda polska kapusta hitem sezonu

7 godzin temu

Trwa sezon na młodą kapustę i inne wczesne warzywa spod osłon krajowej produkcji. Zatem w ramach kampanii „Moc Polskich Warzyw” koordynatorzy projektu informują, jakie zalety ma młoda polska kapusta i jak ją można przyrządzić.

Młoda kapusta krajowej produkcji to jedna z wyczekiwanych przez konsumentów wiosennych nowalijek. Dlaczego warto wybrać kapustę polskiej produkcji? Jak można ją przyrządzić i spożywać? Dowiadujemy się z kampanii „Moc Polskich Warzyw”.

Młoda kapusta wyczekiwana przed konsumentów

Konsumenci co roku czekają na smak świeżych warzyw. Zaś wśród nowalijek polskiej produkcji młoda kapusta jest wiosennym hitem. Bowiem to wiosenna klasyka, która wraca na stoły w nowym wydaniu. Mianowicie, jest tania, zdrowa, lokalna i uniwersalna. Warto po nią sięgać, bo sezon trwa tylko kilka tygodni.

Wiosną wszyscy czekamy na smak świeżych warzyw. I choć nowalijki mają swoje wierne grono fanów, to prawdziwą królową kwietniowych i majowych stołów jest bez wątpienia młoda, polska kapusta. Delikatna, lekko słodka, pełna wartości odżywczych, błyskawiczna w przygotowaniu i niskokaloryczna — nic dziwnego, iż wraca do łask w wielkim stylu — czytamy w komunikacie kampanii „Moc Polskich Warzyw”.

Sezon na młodą kapustę od polskich rolników

Kiedyś młoda kapusta krajowej produkcji trafiała do sprzedaży dopiero w połowie maja. Z kolei w tej chwili sezon na wczesną kapustę zaczyna się już pod koniec kwietnia. Dzięki nowoczesnej uprawie pod osłonami, można wcześniej cieszyć się smakiem i zaletami tego warzywa.

Kupując młodą kapustę w sklepach czy na bazarach warto zwrócić uwagę na kraj pochodzenia. Bowiem na rynku jest sporo towaru importowanego. Tymczasem wybierając polskie warzywa nie tylko wspieramy rodzimą produkcję i lokalne gospodarstwa, ale mamy gwarancję jakości, świeżości i smaku. Charakterystyczne cechy polskiej młodej kapusty, to: zielone, jędrne liście, nieduża główka i delikatny, lekko słodkawy zapach.

Młodą kapustę można jeść na wiele sposobów. Tradycyjnie duszoną lub w lżejszej, bardziej wyrazistej odsłonie – jako szybką sałatkę na ciepło lub dodatek do dania głównego.

fot. Moc Polskich Warzyw

Młoda polska kapusta w wiosennej kuchni

Kapusta wczesna to warzywo o cennych adekwatnościach odżywczych. Ściśle mówiąc, jest bogatym źródłem witaminy C, błonnika i naturalnych przeciwutleniaczy. Ponadto wzmacnia odporność, wspiera trawienie, a do tego ma kilka kalorii. Jak ją przyrządzić? Na stronie kampanii „Moc Polskich Warzyw” zamieszczono dwa przepisy, które warto wypróbować.

Tradycyjna młoda kapusta jak u babci

Delikatnie duszona kapusta z masłem i koperkiem to smak dzieciństwa. Zaś jej przygotowanie jest banalnie proste i nie zajmuje więcej niż 20 minut.

Składniki:

  • 1 główka młodej polskiej kapusty
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • pęczek świeżego koperku
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Kapustę szatkujemy, cebulę drobno kroimy. W dużym garnku rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulę do zeszklenia. Dodajemy kapustę, podlewamy odrobiną wody (ok. 100 ml), przykrywamy i dusimy przez 10–15 minut, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec dodajemy posiekany koperek, doprawiamy solą i pieprzem.

Młoda polska kapusta w wersji nowoczesnej

Młodą kapustę można też przygotować w lżejszej, bardziej wyrazistej odsłonie – jako szybką sałatkę na ciepło lub dodatek do dania głównego.

Składniki:

  • ½ główki młodej kapusty
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z ½ cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta soli, pieprzu i płatków chilli

Sposób przygotowania:

Kapustę drobno szatkujemy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekany czosnek, następnie kapustę. Smażymy 5–7 minut na większym ogniu. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, cytryną i chilli. Podajemy na ciepło jako zdrowy dodatek.

Kampania „Moc Polskich Warzyw”

Młoda polska kapusta jest promowana wśród konsumentów w ramach kampanii „Moc Polskich Warzyw”. Projekt ten koordynuje Zrzeszenie Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Ponadto w kampanii biorą udział:

  • Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw;
  • Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami;
  • Stowarzyszenie Malinowy Król;
  • Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych;
  • Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski.

Kampania „Moc Polskich Warzyw” jest finansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

Źródło: www.mocpolskichwarzyw.pl

Idź do oryginalnego materiału