Nowe ograniczenia eksportowe z powodu HPAI. Bośnia i Hercegowina wprowadza zakaz importu drobiu

5 godzin temu

Na mocy decyzji władz Bośni i Hercegowiny z dnia 13 maja 2025 roku, został wprowadzony zakaz importu drobiu i produktów drobiowych z województwa wielkopolskiego oraz pomorskiego. Restrykcje są konsekwencją wystąpienia wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) na terytorium Polski.

Nowe ograniczenia eksportowe z powodu HPAI. Bośnia i Hercegowina wprowadza zakaz importu drobiu

Zakaz dotyczy szerokiego zakresu towarów

Wprowadzony zakaz obejmuje między innymi:

  • żywy drób, ptaki bezgrzebieniowe (takie jak emu, nandu, kiwi, strusie), dzikie ptaki łowne oraz inne ptaki hodowlane i towarzyszące;
  • pisklęta jednodniowe;
  • jaja – zarówno wylęgowe, jak i konsumpcyjne;
  • zarodki drobiu i dzikich ptaków;
  • świeże i mrożone mięso drobiowe oraz mięso ptaków bezgrzebieniowych i dzikich;
  • produkty mięsne z wymienionych gatunków ptaków;
  • inne produkty pochodzenia zwierzęcego, które pochodzą od ptaków i są przeznaczone do spożycia przez zwierzęta lub do użytku przemysłowego i rolniczego;
  • niespreparowane trofea myśliwskie, pióra oraz ich części, które nie zostały poddane adekwatnej obróbce.

Produkty dopuszczone do eksportu – wyjątki od zakazu

Pomimo ogólnego zakazu, część produktów może być przez cały czas eksportowana, pod warunkiem spełnienia określonych wymagań sanitarnych. Ograniczenia nie obejmują:

  • konserw drobiowych lub z dzikich ptaków łownych, które są hermetycznie zamknięte i poddane obróbce termicznej co najmniej na poziomie sterylizacji FO 3;
  • produktów jajecznych, które przeszły odpowiednią obróbkę cieplną (np. suszenie, pasteryzację lub sterylizację);
  • produktów drobiowych, które zostały poddane obróbce cieplnej, podczas której temperatura wewnątrz produktu osiągnęła co najmniej 70°C;
  • piór i ich części, które – zgodnie z deklaracją – zostały poddane obróbce parą wodną lub inną skuteczną metodą eliminującą patogeny.

Ważne dla eksporterów i producentów

Decyzja Bośni i Hercegowiny stanowi kolejne utrudnienie dla polskiego sektora drobiarskiego, który w ostatnich latach walczy z powracającymi ogniskami HPAI. Eksporterzy z województw objętych zakazem powinni dokładnie sprawdzać aktualne przepisy sanitarne obowiązujące w krajach importujących oraz przygotować się na konieczność modyfikacji łańcuchów dostaw.

Wsparcie z ARiMR przyspiesza – miliardy złotych trafiły do rolników

Kontekst epidemiologiczny

Wysoko zjadliwa grypa ptaków (HPAI) jest chorobą zakaźną, która może prowadzić do masowych padnięć drobiu i poważnych strat gospodarczych. Władze wielu państw, w tym Bośni i Hercegowiny, wprowadzają środki ostrożności mające na celu zapobieżenie zawleczeniu wirusa na swoje terytorium.

Dalsze decyzje dotyczące zniesienia lub rozszerzenia zakazu będą uzależnione od rozwoju sytuacji epizootycznej w Polsce oraz oceny ryzyka przez służby weterynaryjne obu państw.

Idź do oryginalnego materiału