Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi poinformowało, iż zgodnie z rozporządzeniem Komisji (UE) z 29 stycznia 2025 r. (2025/158, od 19 sierpnia 2025 r. zmienią się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP/MRL) substancji czynnej acetamipryd w 38 produktach rolnych, mających istotne znaczenie dla krajowego rolnictwa.
Szczególna ostrożność przy porzeczkach, sałacie, szpinaku i endywii
Jak podkreśla MRiRW, największe ryzyko przekroczeń pojawi się w przypadku porzeczek, sałat, endywii o liściach szerokich, szpinaku i boćwiny. Dla tych upraw NDP zostaną obniżone do poziomu oznaczalności (0,01 mg/kg), co oznacza, iż nawet śladowe ilości acetamiprydu mogą wykluczyć plon z obrotu handlowego.
Wybrane zmiany w poziomach NDP acetamiprydu (mg/kg):
Jabłoń, Grusza | 0,4 | 0,07 |
Czereśnia | 1,5 | 0,8 |
Morela | 0,8 | 0,08 |
Brzoskwinia | 0,2 | 0,08 |
Porzeczki | 2,0 | 0,01* |
Agrest | 2,0 | 0,7 |
Borówka wysoka | 2,0 | 0,7 |
Malina | 2,0 | 0,6 |
Winogrona | 0,5 | 0,08 |
Sałata | 1,5 | 0,01* |
Pomidor | 0,5 | 0,06 |
Ogórek | 0,3 | 0,05 |
Kapusta głowiasta | 0,4 | 0,03 |
Endywia | 0,4 | 0,01* |
Szpinak | 0,6 | 0,01* |
Boćwina | 0,6 | 0,01* |
* poziom oznaczalności – przekroczenie skutkuje wycofaniem z obrotu
Nieprzestrzeganie limitów = brak możliwości sprzedaży
Produkty rolnicze zawierające pozostałości acetamiprydu przekraczające nowe limity nie będą mogły być oferowane do sprzedaży – ani w Polsce, ani w innych państwach członkowskich UE. Dotyczy to zarówno produktów świeżych, jak i przetworzonych, np. mrożonych.
Gdzie sprawdzić szczegóły?
Szczegółowe informacje dotyczące aktualnych poziomów NDP/MRL dostępne są na oficjalnej stronie UE.
Rekomendacja MRiRW dla producentów
Ministerstwo zaleca ostrożność w stosowaniu środków ochrony roślin zawierających acetamipryd i regularne monitorowanie poziomów pozostałości w płodach rolnych, zwłaszcza w okresie przedzbiorczym. Przekroczenie nowych limitów może skutkować utratą całych partii towaru oraz konsekwencjami administracyjnymi i finansowymi.