Już wkrótce, bo w pierwszych dniach września w Folwarku Łochów odbędzie się trzynasta edycja Polskiego Kongresu Browarniczego. Dodatkową atrakcją będzie wycieczka techniczna do Browaru Warka.
Słowo wstępne. prof. Jarosław Bosy, Rektor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu
W powszechnym rozumieniu „działania CSR” często są utożsamianie z aktywnością prospołeczną czy wręcz charytatywną firm, prowadzoną bez większego związku z ich działalnością. Tymczasem CSR, czyli Społeczna Odpowiedzialność Biznesu (Corporate Social Responsibility) to nic innego jak odpowiedzialność przedsiębiorstwa za jego wpływ na otoczenie – społeczeństwo i środowisko. CSR jest częścią strategicznego zarządzania przedsiębiorstwem, jest podstawą odpowiedzialnego funkcjonowania firmy w otaczającej ją przestrzeni społecznej, ekonomicznej i środowiskowej. CSR nie powinien być tylko domeną wielkich korporacji. Każda, choćby niewielka firma prowadząca lokalną działalność ma wpływ na swoje otoczenie. Zrozumienie tego wpływu i świadome prowadzenie odpowiedzialnego społecznie biznesu zawsze przekłada się na wzrost konkurencyjności i wartości firmy.
Czy producenci alkoholu mogą być odpowiedzialni społecznie? Czy prowadzenie biznesu polegającego na produkcji i sprzedaży napojów alkoholowych nie jest z definicji nieodpowiedzialne, skoro alkohol może przynieść różne szkody społeczne? Otóż nie tylko mogą, ale powinni być odpowiedzialni! Istotą jest zrozumienie w jaki sposób produkowany przeze mnie produkt, który jest przecież produktem legalnym, z którego budżet państwa czerpie korzyści podatkowe, może wpływać na otoczenie i w jaki sposób mogę, jako producent, zminimalizować potencjalnie negatywne skutki tego wpływu. Piwo to bardzo przyjemny produkt. Towarzyski, sprzyja nawiązywaniu kontaktów, egalitarny, orzeźwiający. Stoi za nim wielowiekowa tradycja, interesujące receptury, bogactwo stylów i smaków, sposób warzenia, naturalność i cała otoczka, którą nazywamy „piwną kulturą”. Tak to sobie właśnie wyobrażamy i tak myślimy o piwie – wyłącznie w sposób pozytywny. I to wszystko jest prawdą, pod warunkiem, iż piwo jest pite przez pełnoletnich konsumentów, w umiarkowanych ilościach, w miejscach do tego przeznaczonych i w odpowiednich sytuacjach. Tego jednak producenci piwa nie mogą zagwarantować.
Zrozumienie, iż piwo, które produkuję może być sprzedawane i używane w sposób nieodpowiedzialny, co spowoduje negatywne skutki społeczne to pierwszy krok do wdrożenia strategii CSR w firmie. Drugi to zastanowienie się w jaki sposób jako producent piwa mogę wpłynąć na postawy i zachowania moich kontrahentów i konsumentów, by ryzyko potencjalnie negatywnego wpływu mojego produktu na otoczenie było jak najmniejsze. Każdy producent piwa, niezależnie od tego czy jest to niewielki browar kraftowy czy duży koncern piwowarski, ma w tym obszarze dużo do zrobienia, projektując działania na skalę swoich możliwości i zasięgu, bez konieczności wydatkowania wielkich środków na kampanie społeczne.
W dobie dramatycznie wzrastających kosztów produkcji, każda inwestycja staje się wyzwaniem. Kluczem w takiej sytuacji jest optymalizacja każdej poświęconej złotówki.
W mojej prezentacji przedstawię Państwu sposoby dzięki którym Hamilton umożliwia redukcje kosztów przy modernizacji opomiarowania produkcji oraz innowacyjne metody współpracy przy rozbudowywaniu parku automatyki.
Dlaczego warto uczestniczyć w prelekcji Grzegorza Brzyszko?
Opowiem Państwu o cząstce historii polskiego browarnictwa zapisanej na małym skrawku papieru, jakim jest piwna etykieta. Dla jednych będzie to sentymentalna podróż w czasie, dla innych zaś odkrycie zupełnie nowych wiadomości o polskiej etykiecie. Naszą podróż rozpoczniemy od pierwszych polskich etykiet z XIX w., przez tzw. „pepeefki” i standardy, okres PN, po najnowsze trendy i wzory z bieżących lat. Etykiety zastępcze, etykiety z rozlewni piw, zapożyczenia oraz ciekawostki – tego również nie zabraknie podczas prezentacji. Serdecznie zapraszam.
Dlaczego warto uczestniczyć w prelekcji Krzysztofa Kucharczyka?
Celem prezentacji jest przedstawienie możliwości optymalizacji zużycia mediów podczas procesu odzysku piwa z drożdży.
Opis działań przedstawiony będzie na bazie prototypowej instalacji CMF (Cross Membrane Filtration) wyprodukowanej i zamontowanej przez firmę Filtrox AG w Browarze w Żywcu w 1996 roku.
Rezultaty po wprowadzeniu działań modyfikacyjnych świadczą o zwiększeniu wydajności (dziennej ilości przerabianych drożdży) oraz sprawności (wskaźnik odzyskanego piwa do przerobionych drożdży) przy zmniejszonej ilości zużywanych mediów z zachowaniem adekwatnej jakości filtratu i czystości mikrobiologicznej instalacji.
Zebrany materiał będzie również pomocny przy podejmowaniu decyzji w browarach czy jeszcze optymalizować posiadane urządzenia odzysku piwa lub inwestować w nowe instalacje.
Dlaczego warto uczestniczyć w prelekcji firmy PePe?
Zmaksymalizuj czas pracy instalacji przy jednoczesnej minimalizacji kosztów dzięki bezprzewodowemu systemowi monitorowania, który śledzi stan pracy urządzeń wirujących, takich jak pompy, mieszadła. Kompaktowy i łatwy w użyciu monitor stanu pracy wspomaga podejmowanie decyzji serwisowych i zmniejsza ryzyko nagłej awarii obniżając całkowite koszty posiadania pomp.
Dlaczego warto uczestniczyć w prelekcji firmy Balluff?
– Nowe CZASY dla browarów – to odniesienie do naszej narracji związanej z efektywnością procesów produkcyjnych, mających szczególne znaczenie dla prowadzenia opłacalnego biznesu. Dzisiaj jednym z kluczowych wyzwań jest zapewnienie ciągłości produkcji i umiejętność wykorzystania danych w czasie rzeczywistym do podejmowania strategicznych decyzji. Omówimy zagadnienia związane m. in.: z procesami przezbrojeń maszyn przy zmianie formatów opakowań (Balluff -> GCS – Guided Changeover Solution), z zapobieganiem awariom urządzeń i nieplanowanym przestojom (Balluff -> CMTK – Condition Monitoring Tool Kit), a także z zarządzaniem przepływem materiałów w logistyce produkcji (Balluff -> SRS – Smart Reordering System)
– stabilna infrastruktura, zrównoważone uprzemysłowienie, innowacyjność – odnoszą się do celów zrównoważonego rozwoju wg. Agendy na Rzecz Zrównoważonego Rozwoju 2030 przyjętej przez ONZ http://www.un.org.pl/, a wpływające bezpośrednio na działania podejmowane przez firmy produkcyjne. Opowiemy o korelacji między przepisami i trendami, a innowacyjną technologią i jej roli w celu m. in. zmniejszenia zużycia energii, optymalnego gospodarowania mediami, zmniejszenia strat opakowaniowych i produktowych, czy digitalizacji wspierającej zarówno managerów jak i operatorów.
Dlaczego warto uczestniczyć w prelekcji firmy Endress + Hauser?
Parametry jakościowe to jedne z najważniejszych wskaźników koniecznych do kontroli w procesie produkcji piwa.
To również elementy, które wskazywane są podczas rozliczeń akcyzowo–podatkowych.
Dowiedz się jak skutecznie monitorować, a co za tym idzie optymalizować proces produkcyjny przy zachowaniu minimalnych nakładów pracy i kosztów operacyjnych.
Dlaczego warto uczestniczyć w prelekcji firmy Biomerieux?
Jak zły smak piwa, z punktu widzenia konsumenta, może wpłynąć na nasz sukces biznesowy? Jak zmniejszyć koszty niezgodności jakościowych, związanych z aktywnością organizmów psujących piwo? Jak dowiedzieć się o potencjalnym zakażeniu produktu w porę? o ile też zadajecie sobie Państwo podobne pytania to zapraszam do wysłuchania mojego wystąpienia. Mam nadzieję, iż będzie ono okazją do refleksji czy możemy zrobić więcej aby zapewnić sobie sukces na nieustająco wymagającym rynku.
Dlaczego warto uczestniczyć w prezentacji firmy Vimax?
Zapraszam na prezentację, w czasie której poruszę temat „ Ugasić pragnienie czy łamać zasady? Podróż sensoryczna w piwne innowacje.”
Zaprezentuję możliwości wyjścia poza utarte schematy oraz pokażę kierunek na odkrywanie nowych perspektyw w branży piwowarskiej.
Zgodne z trendami innowacje produktowe, zainspirują do eksploracji obszaru smaku i zapachu, zaskakując choćby najbardziej wymagających miłośników piwa.
Dlaczego warto uczestniczyć w prelekcji firmy Fermentis?
Światowy rynek piwa, zarówno pod względem wielkości, jak i wartości, od wielu lat przeżywa ogromną ekspansję. Ten wzrost popytu spowodował zarówno wzrost liczby browarów, jak i wzrost różnorodności stylów piwa. Wśród tych stylów jeden z nich wyraźnie pojawia się na całym świecie: piwa bezalkoholowe i niskoalkoholowe (NAB-LAB).
SafBrew LA-01, to Saccharomyces cerevisiae var. chevalieri, szczep który został specjalnie wyselekcjonowany do produkcji napojów niskoalkoholowych i/lub bezalkoholowych (<0,5 ABV). Drożdże te nie asymilują maltozy i maltotriozy, ale przyswajają cukry proste (glukozę, fruktozę i sacharozę) i charakteryzują się subtelnym profilem aromatu.
Prezentacja poświęcona szczegółowej charakterystyce pracy tych drożdży oraz warunków w jakich dają optymalne efekty.
Dlaczego warto uczestniczyć w prelekcji firmy Alfa Laval?
Rozwiązania Alfa Laval do zagęszczania piwa usuwają wodę z piwa, wina i cydru po fermentacji. Dzięki zastosowaniu procesu wysokociśnieniowej, niskotemperaturowej odwróconej osmozy uzyskuje się wysokiej jakości koncentrat. Koncentrat napoju po ponownym uwodnieniu do dalszej sprzedaży ma taki sam smak, aromat i zawartość alkoholu jak produkt oryginalny. Łańcuch dostaw oparty na koncentracie obniża koszty pakowania i wysyłki.
Podczas wystąpienia będzie można dowiedzieć się:
- Jak system Revos produkuje wysokiej jakości koncentrat piwa z pełnym zachowaniem smaku i jakości produktu.
- Jak Revos-NA może usunąć wodę i etanol, aby wyprodukować bezalkoholowy koncentrat piwa, z czystym produktem ubocznym w postaci wody i etanolu
- Jak system Sandymount Draft umożliwia starannie kontrolowaną rekonstytucję koncentratu piwa w punkcie sprzedaży
- W jaki sposób odtworzony koncentrat piwa zapewnia doskonałe dopasowanie smakowe do oryginalnego piwa, zarówno w testach panelowych, jak i testach starzenia
Dlaczego warto uczestniczyć w prelekcji firmy BIOCHEM-ART?
Zmienność rynku, wymagania oraz oczekiwania konsumentów piwa stawiają browarom coraz to nowe wyzwania.
BIOCHEM-ART od początku swojej działalności wspomaga piwowarów w zakresie nowoczesnych rozwiązań biotechnologicznych w zakresie produkcji piwa.
Przedmiotem prezentacji będzie stosowanie ekstraktów chmielowych i słodowych.
W czasie wystąpienia będzie można się dowiedzieć:
– jak dywersyfikować i rozwijać gamę produktów na bazie jednego piwa?
– jak wyprodukować piwo bezalkoholowe „0,00 %” bez zbędnych nakładów inwestycyjnych?
– czy można się pozbyć się strat piwa w czasie „dry hopping”?
– czy można stworzyć nowy brend piwa gotowy do sprzedaży w ciągu 24 h?
– czy można dokonać korekty organoleptyki piwa (barwy, profilu, aromatu) na końcowym etapie produkcji?
– i duużo więcej.
Dlaczego warto uczestniczyć w prelekcji Browaru Gryfus?
Zapraszamy na praktyczną prelekcję o tytule „Zasady bezpiecznego biznesu na przykładzie browaru rzemieślniczego”, która zapewni wgląd w najważniejsze aspekty prowadzenia bezpiecznej działalności w branży browarniczej.
Podczas tej prezentacji, skoncentrujemy się na trzech istotnych tematach:
- Odkryjemy, która forma działalności browarniczej najlepiej minimalizuje ryzyko bankructwa oraz obciążeń podatkowych, aby pomóc przyszłym i obecnym właścicielom browarów podjąć świadome decyzje.
- Przedstawimy skuteczne strategie, które można zastosować, aby chronić fizyczny majątek browaru w przypadku wystąpienia problemów finansowych, umożliwiając stabilne funkcjonowanie i rozwój przedsiębiorstwa.
- Podzielimy się sprawdzonymi metodami poprawy ściągalności płatności oraz skutecznego egzekwowania należności od nierzetelnych kontrahentów, aby pomóc przedsiębiorcom w utrzymaniu zdrowej płynności finansowej.
Po tej tej prelekcji, poznasz najważniejsze zasady i praktyki, które mogą zapewnić bezpieczną przyszłość Twojego browaru rzemieślniczego.
Dlaczego warto wziąć udział w wykładzie Claranor?
Aby chronić jakość organoleptyczną swoich produktów, coraz większa liczba browarów stara się unikać pasteryzacji, zwłaszcza w tunelu. Co więcej, piwa niskoalkoholowe i bezalkoholowe stają się coraz bardziej popularne na świecie, a także w Polsce (Statista przewiduje +20% w latach 2023-2027 w Polsce). Jednak zmniejszenie zawartości alkoholu zwiększy ryzyko rozwoju pleśni podczas napełniania (atmosfera napełniania, zanieczyszczenie opakowania). jeżeli chodzi o dezynfekcję opakowań, sterylizacja chemiczna nie wchodzi w grę, ponieważ zmienia pienienie i adekwatności organoleptyczne piwa, a ponadto zużywa dużo wody.
Claranor jest zaangażowany w dostarczanie nietermicznych, czystych i zrównoważonych rozwiązań w zakresie odkażania opakowań, wykorzystując moc technologii światła pulsacyjnego. W ten sposób zmniejsza się zużycie energii i wody w porównaniu z pasteryzacją i chroni jakość piwa. Co więcej, jest to atrakcyjne rozwiązanie pozwalające zaoszczędzić koszty i zmniejszyć ślad węglowy na linii napełniania.
Dostępne dla kapsli, puszek aluminiowych i wieczek, nasze maszyny do odkażania są kompaktowe i łatwe do instalacji z każdą nową lub istniejącą linią.
Z 600 maszynami działającymi na całym świecie, Claranor jest niezawodnym partnerem w projektowaniu i produkcji rozwiązań do odkażania opakowań przemysłowych. Nasi polscy klienci korzystają z lokalnych usług naszego przedstawiciela BHZ Grzegorza Wróblewskiego w Piasecznie oraz dedykowanego kontaktu w naszej siedzibie głównej z Anną Piątkowską Moutier.
Dlaczego warto wziąć udział w wykładzie firmy Eaton?
Filtracja na świecach filtracyjnych to codzienność w obecnej pracy browarów.
EATON Filtration, specjalista od filtracji , oferuje szeroką gamę świec filtracyjnych BECO PROTECT oraz BECO MEMBRAN do filtracji samego piwa na różnych etapach jego produkcji oraz mediów pomocniczych.
W prezentacji przedstawię m.in. :
– mechanizmy działania świec filtracyjnych wgłębnych i membranowych
– różnice pomiędzy świecami „nominalnymi” a „absolutnymi”
– jak zoptymalizować filtrację piwa i mediów przy wykorzystaniu świec EATON Filtration
Dlaczego warto wziąć udział w wykładzie firmy Veolia?
Technologie beztlenowe nabrały szczególnego znaczenia z chwilą, gdy jednym z podstawowych celów przemysłu stało się zmniejszenie zużycia surowców pierwotnych. w tej chwili nie tylko technika czy cele środowiskowe sprawiają, iż wybór beztlenowego oczyszczania ścieków to dobre rozwiązanie. Czynniki ekonomiczne wdrażania technologii beztlenowych wyraźnie wpływają na pozytywną ocenę tego typu rozwiązań.
Ze ściekami, które towarzyszą produkcji browarniczej związane jest ryzyko rosnących kosztów ale jednocześnie w ściekach tkwi potencjał do wykorzystania. Wykorzystanie tego potencjału oszczędności wiąże się z jednoczesnym obniżeniem ryzyka wystąpienia niekontrolowanych i nieplanowanych kosztów. Potencjał, o którym mowa to produkcja biogazu w procesie beztlenowego oczyszczania ścieków. Biogaz ma wymierną wartość cenową, którą można powiązać z ceną gazu ziemnego lub innych nośników energii.
Reaktory beztlenowe to jednostki oczyszczające ścieki. Można je jednak traktować również jako urządzenia wytwórcze posiadające swoją moc cieplną i/lub elektryczną, zależną od ładunku zanieczyszczeń. W sprzyjających warunkach umożliwiają również wykorzystanie zakumulowanej energii cieplnej w ściekach o podwyższonej temperaturze.
Poprzez zastosowanie reaktorów beztlenowych, oprócz osiągnięcia celu koniecznego, czyli oczyszczania ścieków, poprawiamy również czynniki ekonomiczne obiektów, takie jak: bilans energetyczny, koszty odpadów oraz
zapotrzebowanie terenu czyli koszty inwestycyjne.
W celu uproszczenia cyklu wdrożenia technologii beztlenowych Veolia Biothane opracowała i wdrożyła modułowy system reaktorów beztlenowych ATOM. System ATOM przeznaczony jest do oczyszczania strumieni ścieków w zdefiniowanym zakresie przepływów i stężeń zanieczyszczeń.
W trakcie wystąpienia będzie można uzyskać więcej informacji o charakterystyce, warunkach wdrożenia i korzyściach płynących z zastosowania modułowego systemu beztlenowego oczyszczania ścieków ATOM.
Dlaczego warto uczestniczyć w prelekcji firmy ACO?
Branża browarnicza staje przed wieloma wyzwaniami związanymi z zarządzaniem wodą, higienicznymi posadzkami i systemami odwodnień. Odpływy liniowe ze stali nierdzewnej stają się najważniejsze w procesie produkcyjnym i w zachowaniu płynności produkcji.
W swoim wystąpieniu wyjaśnię jakim wyzwaniem dla przedsiębiorców dbających o zrównoważony rozwój, środowisko oraz o wodę jest skuteczne odprowadzanie gorącej wody zanieczyszczonej substancjami chemicznymi.
Opowiem również jak dzięki podejściu holistycznemu do systemów odwadniających rozwiązania odwodnieniowe ACO zabezpieczają piwo i pracowników, tak aby zaoszczędzić czas potrzebny na czyszczenie oraz zapewnić szczelność systemu, który będzie służył przez lata.
Podczas wystąpienia przybliżę Państwu Drainage System Assessment – ocenę systemu odwadniania przeprowadzaną na miejscu przez specjalistów ACO, w celu dostosowania rozwiązań do konkretnych potrzeb browaru.
Nasz wewnętrzny zespół projektowy doradza również w zakresie specyfikacji, aby spełnić bieżące i przyszłe wymogi obszaru produkcyjnego. Podczas prezentacji omówimy problemy związane z zarządzaniem wodą w browarnictwie tj. szczelnością systemów w środowisku narażonym na uszkodzenia, unikaniem zatorów i zapobieganiem zalaniom i przestojom produkcyjnym ze szczególnym uwzględnieniem stacji CIP, kontrolą dużej ilości ścieków oraz skutecznym odwadnianiem dużych obszarów zewnętrznych.
Zapraszamy do wysłuchania naszej prezentacji, aby poznać skuteczne rozwiązania dla sektora browarniczego mające nieoczywisty wpływ na efektywność procesu produkcyjnego.
Dlaczego warto uczestniczyć w warsztatach Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu?
Podczas warsztatów prelegenci omówią najważniejsze aspekty wykorzystania konwencjonalnego i niekonwencjonalnego materiału mikrobiologicznego w technologii piwowarskiej. Zostanie omówiony wpływ doboru materiału biologicznego oraz parametrów fermentacji na cechy jakościowe piw, ze szczególnym uwzględnieniem ich profilu sensorycznego. Oprócz części akademickiej, warsztaty będą obejmowały ocenę organoleptyczną, przeprowadzoną z wykorzystaniem komercyjnych przykładów piw wyprodukowanych z wykorzystaniem konwencjonalnych oraz niekonwencjonalnych mikroorganizmów fermentujących.
Dlaczego warto uczestniczyć w prelekcji firmy VEGA
Dzięki certyfikowanej, higienicznej konstrukcji i wysokiej odporności na czyszczenie, czujniki VEGA są idealnie przystosowane do pomiarów w procesie warzenia piwa. Czy to zacieranie, fermentacja, przechowywanie czy butelkowanie: czujniki poziomu i przetworniki ciśnienia zapewniają bezpieczeństwo procesów technologicznych i niezmiennie wysoką jakość warzonego piwa. Czy można zaproponować w tej dziedzinie coś nowoczesnego? Mam nadzieję, iż uda mi się Państwa do tego przekonać. Serdecznie zapraszam – Mateusz Galonska, Inżynier serwisu VEGA Polska sp. z o.o.
Dlaczego warto wziąć udział w wykładzie firmy STM?
Od lat wszystkie świadome browary starają się poprawiać jakość swojego piwa podczas rozlewu. Sam sprzęt i nowoczesna linia to tylko dobry początek. Najlepsze efekty daje połączenie technologii wraz z procedurami i poprawną techniką rozlewu. Piwa różnią się od siebie i wymagają zupełnie innego podejścia tzw. osobnej parametryzacji. Mowa tu o cieśnieniach, czasach ewakuacji, temperaturach, ale też odzyskach i sanityzacji. Z przyjemnością podzielę się swoją wiedzą zebraną z ponad czterdziestu browarów, gdzie miałem możliwość wspólnej pracy nad polepszeniem technologii rozlewu. Serdecznie zapraszam!
Dlaczego warto wziąć udział w wykładzie firmy OptiFlow?
Obecnie mierzymy się z ciągle wzrastającymi kosztami produkcji a jednocześnie rynek wymaga coraz wyższej kontroli jakościowej oraz bezpieczeństwa produktu. Czynniki te wymuszają rozszerzanie listy partnerów biznesowych, o tych którzy będą potrafili zachować jakość i niezawodność procesu oraz obniżyć koszty inwestycyjne.
W obszarach tych jesteśmy w tej chwili od przeszło 10 lat i podczas najbliższej konferencji chcielibyśmy przybliżyć Państwu część z Naszego portfolio związanego z zaworami procesowymi Bardiani, ich technologią wykonania i funkcjonalnością zabezpieczającej prawidłowość przebiegu procesu produkcyjnego. Drugim produktem, na który coraz częściej zwracają uwagę Nasi klienci są turbiny myjące i ich wykorzystanie w obliczu poszukiwania oszczędności zużycia mediów oraz ograniczenia czasu mycia zbiorników. Turbiny te to nie tylko sam zasadniczy proces mycia, ale także możliwość wydmuchiwania CO2 ze zbiornika przed myciem i zapobieganie reakcji roztworów zasadowych z tym gazem, która wpływa na skuteczność mycia.
Zapraszamy do wspólnej wymiany doświadczeń i ulepszenia Państwa procesów produkcyjnych.
Dlaczego warto wziąć udział w wykładzie firmy GEA Process Engineering?
Nieprzewidziane przestoje produkcyjne niosą ryzyko strat, niezrealizowanych zamówień i kosztów mediów, które znacząco wpływają na końcową cenę produktu w dzisiejszym klimacie biznesowym.
Moja prezentacja na Kongresie Browarniczym stanowi okazję do zapoznania się z pakietem usług GEA, który został zaprojektowany tak, aby zminimalizować, a choćby wyeliminować ryzyko nieplanowanych przestojów. Ponadto, rzuci światło na strategie przedłużania cyklu życia instalacji i urządzeń produkcyjnych na różnych etapach. Od szybkiego uruchomienia i szkolenia personelu po terminowe dostarczanie niezbędnych części zamiennych oraz modernizacje mające na celu generowanie oszczędności i optymalizację produkcji, a także stałe wsparcie doradcze dla pełnego wykorzystania potencjału Państwa instalacji. Dzięki tak wszechstronnemu portfelowi usług, moja prezentacja jest obowiązkowym punktem dla wszystkich, kto dąży do bezproblemowej i efektywnej produkcji.
Polski Kongres Browarniczy 2022, czyli piwo to napój szczęśliwych ludzi